torstai 1. marraskuuta 2012

Kalajoen kaupunginvaltuuston kokous 30.10.2012
Kalajoen kaupunginvaltuusto kokoontui ensimmäisen kerran vaalien jälkeen ja sen aisti kokouksessa, sillä uudessa ensi vuoden alussa alkavassa valtuustossa on vain 35 valtuutettua nykyisen 56 sijasta. Lisäksi valtuustosta jäi pois joitakin omasta tahdosta ja useampi äänestäjien tahdosta. Vaalitulos oli valtuuston ”pahojen henkien” tappio. Oma käsitykseni on se, että uusi valtuusto on hyvä. Äänestäjät ovat tehneet hyvät valinnat.

Osavuosikatsauksen osalla valtuutettu Jorma Tikkanen toi esille huolensa potilastietojärjestelmästä ja myös muista tärkeistä ennenkaikkea himankalaisia koskevista asioista. Tässäkin kokouksessa jatkui sama nokittelu kaupunginjohtaja Jukka Puoskarin toimesta Jorma Tikkasta kohtaan mitä on esiintynyt koko vaalikauden ajan. Kaupunginjohtaja Jukka Puoskarin piti todeta, että lääkäritilanne on Kalajoella hyvä, eikä potilastietojärjestelmä ole ollut lääkärien tulon esteenä.

Miten Kalajoki sijoittuu suhteessa muihin kuntiin. Katso HS:n selvitys http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288511400988.html
Kalajoella on vähemmän rikoksia, vähemmän tyttömiä, vähemmän sairaita, ennemmän liikuntapaikkoja, matala veroprosentti, lääkäriin saa nopeasti yhteyden. Kalajoella on vähemmän verotuloja, enemmän lainaa, vähemmän korkeastikoulutettuja, huonompi huoltosuhde, enemmän nuoria ilman läheisiä ystäviä.

Osavuosikatsauksessa tulee esille myös näitä samoja asioita. Valitettavasti väkiluvun määrä näyttää kääntyneen laskusuuntaan. Työttömyys on edelleen pienempää kuin muissa kunnissa yleensä. Kalajoen talous on hyvässä kunnossa, vaikka meillä on velkaa vähän keskimääräistä enemmän. Lainamäärä oli 31.8.2012 31.536.792 euroa eli 2500 euroa asukasta kohti. Repo-rahojen eli sijoitusten arvo oli 12.865.583 euroa.

Tuloveroprosentiksi vahvistettiin 19,50 %. Käytin asian yhteydessä puheenvuoron, jossa totesin, että Kalajoen kaupungin ensivuoden raamibudjetti on tehty 19,5 %:n mukaan. Totesin, että raamibudjetissa ei ole otettu huomioon Vuorenkallion koulun mahdollisia kustannuksia lisääviä vaikutuksia. Jos siis sellaisia tulee, niin niihin on käytettävä sijoituksia eli ns. Repo-rahoja. Kannanottoni ei ylittänyt uutiskynnystä.

Kiinteistöveroprosentin osalta yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöverosta äänestettiin jälleen kerran. Kaupunginhallituksen esitys voitti äänin 34-20. Kalajoella siis peritään yleishyödyllisiltä yhdistyksiltä kuten Kalajoen Junkkareilta, Himangan Urheilijoilta, Himangan Roimalta, Kalajoen Nuorisoseuralta, Raution Nuorisoseuralta, Vasankarin Nuorisoseuralta ja Kalajoen kristilliseltä opistolta kiinteistöveroa. Kalajoki kuuluu Suomessa siihen vähemmistöön, joka perii yleishyödyllisiltä yhdistyksiltä kiinteistöveroa, jonka suuruus on Kalajoen budjetissa on 16 000 euroa. Minulle oli yllätys kristillisten Veli Ainalin äänestyskäyttäytyminen, koska hän halusi Kalajoen kristilliselle opistolle kiinteistöveron.

Valtuusto hyväksyi Pohjois-Pohjanmaan liiton perussopimukseen muutokset, mitkä johtuivat Haukiputaan, Kiimingin, Oulun, Oulunsalin ja Yli-Iin kuntaliitoksen vuoksi.

Muutamat maakaupat valtuustokäsittelyssä meni läpihuutojuttuna. Merkittävin kauppa oli kiinteistön Vuorenkallion alueelta hintaan 146 446,70 euroa.

Valtuustoaloitteissa halutaan rekkaliikennettä pois Plassintieltä ja hidasteita tielle. Leikkikenttien kunnossapitoon parannuksia. Erkki Aho jätti valtuusto aloitteen Jokilaaksojen poliisiasiain neuvottelukunnan toiminnasta. Aloite löytyy tästä linkistä http://erkinploki.blogspot.fi/2012/10/ti-30102012.html
Kokouksen jälkeen valtuutettu Kullervo Niemelä tuli luokseni ja oli vetänyt herneen nenäänsä, koska hän on Jokilaaksojen poliisiasiain neuvottelukunnan jäsen eli Kalajoen edustaja neuvottelukunnassa. Hänen mukaansa minun pitäisi lopettaa asioiden penkominen ja oikeuden hakeminen asioihini. Hän uhkaili minua lehtikirjoituksilla jne. Kerroin hänelle, että asiat selvitetään perusteellisesti ja Jokilaaksojen poliisien toiminta tullaan selvittämään, jotta oikeus voi toteutua. Niemelä oli vihdoin samaa mieltä kanssani ja lupasi että asioita viedään yhdessä eteenpäin eikä tehdä asioissa vastakkkain asettelua. Odottelen korkeimman oikeuden päätöstä lähiaikoina, mikä osaltaan helpottaisi tilannetta. Lisäksi minulla on menossa muita projekteja jotta oikeus toteutuu.

Valtuutettu Hanna Halmeenpää tiedusteli valtuustoaloitteen tilanteessa, jossa pyydettiin selvittämään alkoholinmyyntiä Kalajoen jäähallissa. Tilannehan on se, että huoneistonhaltijalta eli Kalajoen kaupungilta ei ole pyydetty lupaa alkoholin myyntiin jäähallissa. Useampi valtuutettu on huolissaan siitä, että urheilu ja alkoholi yhdistetään. Kaupunginjohtaja Jukka Puoskarin vastaus Hanna Halmeenpään tiedusteluun oli ympäri pyöreä eikä voinut olla huomaamatta, että alkoholin myyntiin jäähallissa on kaupunginjohtajalla myönteinen asenne. Mitähän asiaan tuumii JHT:n uusi puheenjohtaja, Pyhäjoen kirkkoherra Jukka Malinen puh. 040-505 0016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti