tiistai 31. toukokuuta 2016

Valtuuston kokous ja iltakoulu 30.05.2016

Kalajoen valtuusto keskusteli pakolaisasiasta

Kalajoen valtuustonkokouksessa hyväksyttiin Kalajoen kaupungin ja Jaakko ja Eero Uunilan välinen maa-alueiden vaihto. Kalajoen kaupunki maksaa välirahaa 63 000 euroa. Valtuusto hyväksyi myös Kalajoen kaupungin ja Leena ja Heikki Junnikkalan maalueiden vaihdon. Kalajoen kaupunki maksaa välirahaa Junnikkaloille 80 000 euroa. Kaupunginvaltuusto myöntää 80 000euron lisämäärärahan vuoden 2016 talousarvioon maa-alueiden hankintaan.
Valtuusto hyväksyi Matkailutien eteläisen liittymän asemakaavamuutokseen.

Kuntalaisaloitteesta ”Kalajoen kouluverkkouudistus” käytiin vilkas keskustelu. Eräät valtuutetut halusivat vielä harkita uudelleen asiaa. He eivät olleet valmiita hyväksymään esitettyä yhtenäiskoulusuunnitelmaa. Minä käytin puheevuoron asiasta ja toivoi opettajien suurempaa roolia suunnittelussa. Olen keskustelut useiden opettajien kanssa asiasta ja jopa pelkäävät tuoda mielipidettään julki asiassa koston pelossa. Mielestäni erityisopetuksen tilat on vielä harkittava uudelleen sekä liikuntatilojen riittävyys. Minun mielestän liikunnanopettajien mielipidettä ei ole otettu riittävästi huomioon. Olin lisäksi huolissani liikuntasalin ilman puhtaudesta. Olin huolissani tilojen riittävyydestä jos tuleekin viisisarjainen koulu. Olen ollut pettynyt siihen, ettei valmistelija ole vastannut sähköposteihin koskien liikuntatilojen riittävyyttä, mahdollisesti rakennettavan kauppakeskuksen vaikutusta liikenneturvallisuuteen sekä mahdollisesti rakennettavan Pyhäjoen ydinvoimalan vaikutusta yhtenäiskoulusuunnitelmaan.Olen ollut todella huolissani lasten liikenneturvallisuudesta. Sivistysjohtaja antoi mielestäni epätedellisen kuvan opettajien mielipiteiden kuulemisesta. Tämä asai meni kuin kusi lumeen asiaan perehtymättömien valtuutettujen osalta. Valmistelua päätettiin jatkaa, mutta tiedotusvälineet antoivat väärän kuvan käydystä keskustelusta valtuustossa.

Muissa asioissa käsiteltiin parakkikouluasiaa, joka tuotiin kiireellisenä asiana valtuustoon. Asia hyväksyttiin, vaikka parakkikoulun tulevaisuudesta ei ollutkaan varmuutta.

Valtuustoaloitteissa jätin seuraavan valtuustoaloitteen, josta tein Kalajokiseutu-lehden toimitukseen seuraavan sähköpostiviestin:

From: Erkki Aho
Sent: Monday, May 30, 2016 10:37 PM
Subject: valtuustoaloite

Kiireellisesti käsiteltävä valtuustoaloite
Tarjous Kalajoen kaupungille
Pitkäaikaisena kaupunginvaltuutettuna ja liikkeenjohdon konsulttina tarjoudun toteuttamaan Yhteisöstä Voimaa hankkeen 70 000 euron hintaan ilman ESR-rahoitusta. Toteutuksesta annan takuun, että toteutus on 100 kertaa hyödyllisempi ja tuloksellisempi kuin nyt perustusturvalautakunnan hyväksymällä hankkeella. Hyväksyessään tarjoukseni Kalajoen kaupunki säästää lähes 40 000 euroa ja Suomen valtio lähes 440 000 euroa.
Kalajoella 30.05.2016
Konsulttitoimisto Erkki Aho Ky
Erkki Aho
toimitusjohtaja, kaupunginvaltuutettu
Hankesuunnitelma ja budjetti

Erkki Ahon työkokemus

Valtuustoaloitteen tarkoituksena on herättää keskustelua hankkeista ja niiden järkevyydestä yhteiskunnan kannalta katsottuna. Mielestäni hankkeet ovat yhteiskunnan löysän rahan väärinkäyttämistä. Hankkeella ei ole selkeää liikeideaa. Liikeidean keskeinen asiasisältö on mitä – kenelle – miten. Mitä hanke tarjoaa? Hankesuunnitelman mukaan hankeen uutuusarvona on kyläpajatoiminnan aloittaminen. Mikä on kyläpaja? Sitä ei ole missään tarkemmin esitelty. Se on pelkkä fraasi, jolla mielestäni hämätään rahoittajia. Kenelle hanke on tarkoitettu? Hankesuunnitelman mukaan: - osallistuvia henkilöitä on yhteensä 170, joista 120 työttömiä ja 50 työmarkkinoiden ulkopuolella olevia. Nyt kukaan ei tiedä keitä nämä henkilöt ovat nimeltään. Ne ovat salassapidon alaisia asioita, joita eivät edes hankkeenvetäjät tiedä. Miten kohderyhmä tavoitetaan ? Kukaan ei tiedä miten nämä henkilöt tavoitetaan, koska ei tiedetä keitä nämä henkilöt ovat. Hankkeen kustannusarvio on 548 946 euroa, josta Kalajoen kaupungin osuus on 109 789 euroa. Hankkeen kuluista 395 460 euroa menee palkkakuluihin. Hankkeelle on palkattu kaksi ohjaajaa, jotka pääasiassa istuvat Jokisuun koulun yläkerrassa.
Itse olen valmis toteuttamaan hankkeen 70 000 eurolla ja antamaan takuun siitä, että toteutus on vähintäänkin 100 kertaa hyödyllisempi ja tuloksellisempi kuin nyt perusturvalautakunnassa päätetty toteutus.

Erkki Aho

Valtuustonkokouksen jälkeen oli iltakoulu, jossa esiteltiin Kalajoen Vuokra-asuntojen tilanne ja tilinpäätös. Tällä hetkellä on muutama vapaa asunto. Markku Ojala esitteli Kalajoen Lämpö Oy:n toimintaa ja tilinpäätöstä. Pauli Sarpola esitteli Kalajoen Satama Oy:n toimintaa ja tilinpäätöstä. Janne Anttila esitteli Kalajoen Hiekkasärkät Oy:n toimintaa ja tilinpäätöstä. Kaikkien esittelijöiden osalta olisin toivonut materiaalin lähettämistä etukäteen. Nyt esittelyt olivat varsin raskassoutuisia. Kalajoen Hiekkasärkkien tulot muodostuvat kylpylän tuloista pääasiassa. Siis veronmaksajat maksavat kulut ja Hiekkasärkät Oy ottaa tulot. Hiekkasärkkien tilinpäätöksessä oli tehty alaskirjauksia ja sillä on ollut vaikutusta tulokseen.


Valtuustonkokouksen jälkeen sosiaalipuolen johtajat esittelivat ELY-keskuksen esitystä pakolaisten ottamisesta. Kalajoen kiintiöksi on esitetty 25 henkilöä. Esittelijöiden optimistisen käsityksen mukaan Kalajoki voi ottaa 10-15 pakoilaista. Heillä oli ylioptmistinen nkemys pakolaisten työllistymisestä maataloudessa. Homma ei oikein ollut hanskassa. Osalla valtuutetuista oli todella ruusuinen kuva pakolaisasiassa. He eivät todennäköisesti ymmärrä pakolaisten tilanne ja tunnekokemuksia. Minä esitin, että asiat on valmisteltava kunnolla ennenkuin päätöksiä tehdään. Tärkeä on kielikoulutus ja opetusresurssien varmistaminen. On varmistettava kotouttaminen. On varmistettava myös sosiaalipuolen palvelut sekä terveyspuolen palvelut. Vihjaisin myös siitä, että jos Kalajoella hoidetaan pakolaisasia hyvin niin pakolaisia riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti