maanantai 24. kesäkuuta 2013

Havaintoja Kalajoen Juhannuksesta 2013

Kalajoen Juhannuksesta uutisoitiin näin:
Kalajoen Juhannus saavutti tänäkin vuonna ennätysyleisön, kun Kalajoen Hiekkasärkille saapui nauttimaan festivaalin tunnelmasta jopa yli 49 000 hengen yleisö. Festivaali on kasvanut vuosi vuodelta. Lauantaille osuneen pienen trombin vuoksi muutamat myyntiteltat irtosivat kiinnityksistään vaikka ne olivat kiinnitettyjä säännösten mukaisesti. Alue ei ollut trombin iskiessä vielä auki, joten henkilövahingoilta vältyttiin.
Erkin kommentti: Todellinen yleisömäärä oli noin 10 000 joten on vahvasti liioiteltua väittää yleisömäärää 49 000:ksi. Jos yleisömäärä olisi ollut 49000 niin kuinka paljon esimerkiksi wc-tiloja olisi tarvittu. Luulisi verottajan kiinnostuvan selvittämään mihin yleisötapathuman järjestäjä käyttää lipputulot 49 000 juhlijasta. Viranomaisesten olisi tämä pitänyt huomioida lupia möntäessään wc-tilojen tarve juhlajärjestäjän ilmoittaman kävijämäärän mukaan. Viranomaiset ovat laiminlyöneet valvonnan leirintäalueen turvallisuusmäärysten osalta. Alue oli täytetty turvallisuusmääräysten vastaisesti. Turvallisuusvälejä ei noudatettu.
Myöskään ympäristösuojelumääräyksiä ei noudatettu. Leirintäalueen ulkopuolella ei ollut ympäristössuojemääräysten mukaisesti wc-tiloja. Ihmiset tekivät tarpeensa metsiin. Ympäristösuojelumääräysten 20 §:n mukaan tapahtuman järjestäjän on huolehdittava siitä, että tapahtuma-alueella on riittävästi yleisön käyttöön tarkoitettuja siistejä käymälöitä, jotka puhdistetaan ja tyjennetään tarvittaessa.
Juhannusjuhlijat jättävät todella ikävännäköistä jälkeä Kalajoen kuuluisille Hiekkasärkeille. Viranomaiset, niin kaupungin kuin valtion puolella, laiminlyövät valvonnan ja katsovat läpi sormien juhannusjuhlijoiden toimintaa. Se ei ole oikein.

Jokilaaksojen poliisi sai juhannuksen aikana 600 tehtävää, joista noin puolet liittyi Kalajoen juhannusfestivaaleihin. Poliisia työllistivät etenkin pahoinpitelyt.
Maanantaiaamuun mennessä poliisi oli kirjannut Kalajoelta 54 rikosilmoitusta ja määrän ennakoidaan hieman nousevan. Eriasteisia varkausrikoksia ilmoitetaan yleensä viiveellä.


Kaksi seksuaalirikosta

Poliisi sai ilmoituksen Kalajoen hiekkasärkillä tapahtuneesta raiskauksesta myöhään juhannusaattona. Asianomaisena on 1994 syntynyt nainen. Poliisi otti kiinni raiskauksesta epäiltynä 1992 syntyneen miehen.1992 syntynyt nainen teki poliisille ilmoituksen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Poliisi on kuulustellut 1982 syntynyttä miestä seksuaaliseen tekoon pakottamisesta.
Poliisi takavarikoi amfetamiinia ja marihuanaa

Jokilaaksojen poliisilaitos, Oulun poliisilaitos, Peräpohjolan poliisilaitos ja Tulli yhteistyössä suorittivat festivaalialueella huumevalvontaa.Mukana valvonnassa oli kaksi huumekoiraa, sekä useita poliisi- ja tullimiehiä. Valvonnan aikana tarkastettiin kymmeniä juhlijoita, joilta takavarikoitiin useita kymmeniä grammoja amfetamiinia ja marihuanaa.
Epäillyille kirjoitettiin huumausaineen käyttörikoksista 16 rangaistusvaatimusta, tehtiin 4 rikosilmoitusta ja annettiin 21 huomautusta. Lisäksi kirjattiin yksi rikosilmoitus huumausainerikoksesta.

Pahoinpitelyjä, varkauksia ja rattijuopumuksia

Pahoinpitelyjä kirjattiin yhteensä seitsemän, joista yksi oli tekotavaltaan törkeä. Varkauksia kirjattiin kahdeksan kappaletta.
Myös autoilevat työllistivät poliisia Kalajoella. Rikosilmoituksiin kirjattiin kolme törkeää rattijuopumusta ja kaksi muuta rattijuopumusta, yksi törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja useita liikennerikkomuksia.Lisäksi poliisi joutui selvittelemään useita nujakointeja ja häiriökäyttäytymisiä. Jokilaaksojen poliisin mukaan tapahtumien määrä ei ollut kuitenkaan poikkeava edellisvuosiin verrattuna. Putkassa yönsä vietti 29 henkilöä.
Kahdelle naiselle tuli riitaa taksissa Kalajoen Matkusnevantiellä.
Toinen naisista potkaisi korkokengän kannalla toista naista taksissa kasvoihin.
Potkun seurauksena naisen silmä muurautui umpeen ja siitä valui verta.
Ambulanssi tarkasti silmävamman tapahtumapaikalla.
Poliisi tutkii asiaa pahoinpitelynä.


Erkin kommentti: Poliisin toiminta näytti kiitettävältä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti