torstai 23. tammikuuta 2014

Kalajoen ensimmäiset talviuintikilpailut


Kalajoen ensimmäiset talviuintikilpailut, kuuluttajana Erkki Aho

Kalajoen ensimmäiset talviuintikilpailut järjestetään 25.1.2014 klo 13.00 Golf-kentän talviuintipaikalla.

Talviuinti sanaa käytetään avantouinnista. Varsinkin Etelä-Suomessa on järkevämpää puhua talviuinnista, mikä tarkoittaa yleensä uimista alle 10 asteisessa luonnonvedessä. Sen myötä talviuinitkausi alkaa koko Suomessa yleensä lokakuussa ja päättyy toukokuussa.
Suomen Ladun mukaan talviuintia harrastaa säännöllisesti jo yli 100 000 suomalaista ja lajia kokeilleita on jo yli puoli miljoonaa. Talviuinti on suosittu terveysliikuntamuoto, jota voi harrastaa sille erityisesti varatussa uimapaikassa tai tutussa, turvallisessa rannassa.

Talviuinti kuuluu yhtenä lajina Suomen Ladun toimintaan. Suomen Latu on toiminut talviuinnin lajiliittona vuodesta 1989 alkaen. Vuosittain lajissa järjestetään SM-kilpailut ja kahden vuoden välein MM-kilpailut. Suomen Ladulla on rekisterissä yli 200 talviuintipaikka eri puolilla Suomea. Uintipaikat ovat kuntien, seurojen tai yhdistysten ylläpitämiä.

Avantouinnin Suomen mestaruuskisoja on järjestetty vuodesta 1989 lähtien. Ensimmäiset kilpailut pidettin Tampereella ja tämän jälkeen mestaruuksista on kisattu vuosittain. Tässä talvisessa uintikilpailussa uidaan 25 metrin mtka ikäluokkasarjoissa ja viestissä. Avantouinnin SM-kilpailut on talvikarnevaali, joka kokoaa noin tuhat talviuimaria viettämään viikonloppua ja nauttimaan kylmästä vedestä.
Uintitapana käytetään rintauintia, jossa päälaki ei saa käydä veden alla. Käsiä ei uidessa saa nostaa veden pinnan yläpuolelle. Myös sukeltaminen ja veden alla liukuminen on kielletty. Alkoholin vaikutuksen alaisena uimaan meneminen on kielletty. Kaikenlaiset uintinopeutta ja kellumista lisäävät välineet sekä kylmyyttä eristävät vaatetukset on kielletty. Kilpasarjassa päähine on pakollinen.

Suomesta avantouinnin MM-kilpailuihin kilpasrajaan voivat osallistua ainoastaan viiden edellisen vuoden sisällä SM-kilpailussa kilpasarjassa mukana olleet uimarit. Avantouinnin ensimmäiset MM-kilpailut järjestettiin helmikuussa 2000 Helsingissä. Tämän jälkeen kilpailujan on pidetty Jyväskylässä, Kajaanissa, Muoniossa, Oulussa, Lontoossa ja Slovenian Bledissä. Uimarit karsitaan MM-kilpailuihin kotimaan kansallisissa mestaruuskilpailuissa.

Kilpailun kulku eli ohjeet kilpailijoille Kalajoella

Jokainen kilpailuun osallistuja varmistaa henkilökohtaisesti osanottonsa kisakansliassa Kalajoki Golfin kokoustiloissa puoli tuntia ennen kilpailun alkua. Tällöin kilpailija saa kisapassin ja kilpailussa pidettävän pipon. Kisapassi pidetään kaulassa uintisuoritukseen asti. Kisapassilaa pääsee ennen suoritusta ja suorituksen jälkeen pukeutumis- peseytymis- ja saunatiloihin.

Kisapassissa on pukuhuoneaika, henkilökohtainen erä, rata sekä lähtöaika. Kilpailijoille ilmoitetaan milloin siirtyminen kilpailupaikalle tapahtuu. Kilpailija siirtyy laiturille odottamaan komentoja. Kuuluttajan komennolla ”RIISUKAA VAATTEET” kilpailija risuu ripeästi ylimääräiset vaatteensa ja laittaa ne vieressä olevaan koriin ja ottaa toseilla kädellä kiinni portaiden kaiteesta ja valmistautuu lähtöön.
Radan takana olevat ajanottajat pitävät punaista lippua/kättä ylhäällä niin kauan, kunnes radan uimarit on oikein vedessä ja hänen hartiansa ovat veden pinnan alla. Kun punaiset lipu/kädet ovat laskeutuneet, kuuluttaja sanoo komennen ”PAIKOILLENNE”, jolloin uimarin on oltava liikkumatta. Välittömästi tämän jälkeen tulee lähtäkomento.
Varaslähtöä ei kutsuta takaisin. Törkeästä varaslähdöstä uinninjohtaja hylkää uimarin. Lievemmästä varaslähdöstä uimarin aikaan lisätään viisi sekuntia. Päätökset varaslähdöstä tekevät lähettäjä/ajanottaja ja uinninjohtaja.
Kilpailijan on uitava sääntöjen mukaisesti.Kilpailijan on kääntöpaikalla kosketettava lippua ja maalin tullessa kosketettava laituria.

Uintisuorituksen jälkeen kilpailija nousee altaasta ja pukee korissa olevat varusteensa. Kilpailijat siirtyvät välittömästi lämmitettyihin pukukoppeihin pukemaan väliasut ja siirtyvät sieltä sauna- ja pesutiloihin. Tarjolla on kuumaa mehua.

Kilpailun lopuksi kaikille jaetaan kunniamaininta sekä jokaisesta sarjasta palkitaan kolme ensimmäistä. Kuutti-sarjassa käyvät kastautumassa. Heidän suorituksestaan ei oteta aikaa.

Ratoja on kolme ja radan pituus on 10 m. Laiturin päässä veden syvyys on 1,5 m. Kilpailujärjestys on nuoret, naiset ja miehet. Kastautumissarja on viimeisenä.

Palkinnot
  1. Iso-Pahkalan majakka, diplomi, kylpylälippu, pipo
  2. Elmo-Sportin tai Jedun tavarapalkinto, dipolomi, kylpylälippu ja pipo.
  3. Elmo-Sportin tai Jedun tavarapalkinto, dipolomi, kylpylälippu ja pipo.
  4. Ja siitä eteenpäin diplomi,kylpylälippu ja pipo.
    Kastautumissarjassa kaikille Elmoo-Sportin tai Jedun tavarapalkinto, kylpylälippu ja diplomi + pipo.
Kalajoen talviuintikilpailujen sponsorit ovat Keramiikkapaja Iso-Pahkala, Urheiluliike Elmo-Sport, JEDU ja S-Market Kalajoki.
Makkaraa ja kuumaa mehua on tarjolla kodasta.

Yleisölle tiedoksi, että Hiekkasärkkien talviuintipaikassa on lämmitetyt pukukopit ja avaimen saa kylpylä Sanifanista, kertamaksu on 5 euroa (avainpantti 10 euroa), kausimaksu on 30 euroa ( avainpantti 10 euroa).


Talviuinnin SM-kisat on Vierumäellä 31.1. -2.2.2014 ja MM-kisat Rovaniemellä 20-23.3 2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti