keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Sote-uudistus Kalajoen kannalta katsottuna
Heti aluksi on todettava, että tämä näkemys on vain yhden kalajokisen päättäjän ( Erkki Ahon) näkemys, mutta näkemyksen esittäjä on jo seitsemännen kauden valtuutettu ja ollut useissa vaaleissa Kalajoen ääniharava.

Sote-uudistuksessa suuri merkitys on kuntien taloudellisella tilanteella. Mielestäni Kalajoen kannalta paras ratkaisu on isäntäkuntamalli Merijärven tapaan myös Pyhäjoen ja Alavieskan kanssa. Näiden kuntien yhteinen väkiluku on 19878 ihmistä. Luonnollisesti on vielä selvitettävä Kannuksen halukkuus samaan isäntäkuntamalliin, koska kannuslaiset saisivat mielestäni paremmat palvelut Kalajoen kuin Kokkolan kautta. Tällöin isäntäkuntamallin yhteiseksi väkilukumääräksi tulisi 25 575. Mielestäni isäntakuntamalli tässä asiassa on parempi kuin kuntaliitokset.

Kun tarkastellaan näiden viiden kunnan taloudellista tilannetta, niin kriisikuntakriteerit täyttyväät Alavieskan osalta 4/6, Kalajoki 1/6, Merijärvi 2/6, Pyhäjoki 2/6 ja Kannus 0/6. Tämä alue pystyisi paremmin palvelemaan kansalaisiaan yhteistyössä kuin esimerkiksi Kokkola pystyisi palvelemaan kannuslaisia, sillä Kokkola taloudellinen tilanne on se, että kriisikuntakriteerit täyttyvät vuoden 2012 tilanteen osalta 5/6.

Kokkola kuitenkin voisi olla yksi vaihtoehto näille kunnille ERVA-alueen muodostamiseksi. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin mahdollinen lakkauttminen merkitsisi Oulun liian suurta sananvaltaa asioihin ja ERVA-aluekin olisi koko Pohjois-Suomi ja se on liian suuri tehokkaan ja taloudellisen toiminnan aikaansaamiseksi. Selvitysmiehiksi on nyt kuitenkin valittu ehkä tarkoituksellisesit Oulun Sairaanhoitopiirin johtaja, joka on laskelmissä kokonaan jättänyt pois Kalajoen osalta Kokkola-mahdollisuuden. Kalajoki on kiinnostunut Kokkolasta, jos Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri lakkautetaan ja keskussairaala tulee Kokkolan kaupungin vastuulle. Näin Kokkolan sairaalasta tulisi entistä korkeatasoisempi ja kilpailukykyisempi tarjoamaan ERVA-palvelut.

Mielestäni kehityksen tulee olla asiakasläheistä ja luontaista ottamalla huomioon asiakkaiden tarpeet lähtökohdaksi. Mielestäni Kalajoen malli on jo osoittanut toimivuutensa ja edullisuutensa muihin verrattuna. Tämä pitäisi olla kaiken lähtökohta. Ensin pienemmät alueet ja sitten katsotaan kumpi on asiakkaille palveluiden ja kustannustehokkuden kannalta ajateltuna Kokkola vai Oulu.

Selvitysmiesten nimittäminen

Selvitysmiehet esittävät Pohjois-Suomeen

Selvitysmiehet kaavailevat Keski-Pohjanmaalle yhtä sote-aluetta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti