torstai 14. marraskuuta 2013

Kouluverkkokeskustelu käy kuumana

Kuuma peruna: Vuorenkallion koulun tulevaisuus

Kaupunginjohtaja Jukka Puoskari asetti virkamiestyöryhmän selvittämään Kalajoen kaupungin kouluverkkoasiaa. Valmistelu suoritettiin siten, että virkamiestyöryhmän työ haluttiin esitelläjulkisuudelle ennenkuin päättäjät olivat ehtineet perehtyä asiaan. Tällaisesta johtamistavasta on otettava opiksi. Renki ei saa olla isäntä. Päättäjät päättävät ja virkamiehet valmistelevat.

Kouluverkon osalla keskeinen esitys on uuden lukion rakentaminen. Nyt on tarkasteltava sitä asiaa, että tarvitaanko Kalajoella uutta lukiota. Kun Merenojan koulusta siirretään kirjasto muihin tiloihin, niin silloin vapautuu lukiolle sen tarvitsemat lisätilat. Miksi rakentaa uusi lukio, jos sen tarvetta ei ole olemassa? Uuden lukion taka-ajatuksena on Vuorenkallion, Etelänkylän ja Rahjankyläkoulujen sulkeminen. Onko tämä kyläläisten tahto? Ei varmasti ole.

Kalajoella on vuositolkulla ja kalliilla rahalla yritetty saada Merta-Marketin kauppakeskusta aikaan. Kalajoen kaupungin tehtävänä ei lain mukaan ole kauppakeskusten suunnittelu, vaan toimintaedellytysten luonti. Mielestäni asian etenemisen jarru on ollut kaupunginjohtaja. Halpa-Halli olisi halunnut jo vuosikaudet rakentaa Kalajoelle uuden Halpa-Hallin, mutta lupaa kaupunginjohtajalta ei ole tullut. Jos Halpa-Halpahallille annetaan lupa rakentaa uusi Halpa-Halli, niin entiset eli nykyisen Halpa-Hallin tilat vapautuvat muuhun käyttöön. Nykyisestä Halpa-Hallista voitaisiin tehdä kirjasto- ja kulttuuritalo ja varata tilat nuoristoimintaan ja kansaisopistolle sekä muutamalla yritykselle. Uskon, että tällä tavalla saataisiin edullista tilaa Kalajoen kaupungille.

Vuorenkallion toimintaa voidaan jatkaa hankkimalla viipalekoulu. Kalajoelta puuttuu täysimittainen liikuntasali. Jos Arteman avulla saadaan lähes puoleen hintaan rakennettua rakennuksia, niin silloin pitää ratkaista Kalajoen keskeinen liikuntapaikkaongelma. Vuorenkallion koulun tontti on iso ja siihen mahtuu liikuntasali.

Etelänkylänkoulun tulevaisuus on nyt vaakalaudalla. Etelänkylän koululla on suhteellisen hulppeat tilat. Tämänkin koulun rakentaminen oli puhtaasti poliittinen päätös. Mielestäni ei ollut järkevää rakentaa uutta koulua. Nyt on mietittävä mitä käyttöä suljettavalle koululle voitaisiin löytää kaupungin muilta sektoreilta, lähinnä perusturvan puolelta. Etelänkylän koulun sulkeminen on sidoksissa lukio-päätökseen.

Tyngänkoululla on oppilaspula. Tyngän koulu rakennettiin aikanaa väärään paikkaan. Se oli poliittinen päätös. Lupaamalla kahdelle valtuutetulle Tyngän koulu niin nämä valtuutettu kääntyivä kahdeksan koulun sulkemisen kannalle. Äänestystulos valtuustossa oli siten 18-16 kahdeksan koulun sulkemisen puolesta. Nämä kaksi ääntä maksoi 1,8 miljoonaa euroa kappale ja tämä virhepäätös vaikuttaa siihen, että muilta kyliltä on saatava oppilaita Tyngän kouluun. Tämä merkitsee sitä, että Typpön ja Kärkisen oppilaat on siirrettävä Raution koulusta Tyngän kouluun. Näin särkyy pitkäaikainen Rautio-kokonaisuus. Tämä vaikuttaa myös siten, että Raution eli Alapään koulu suljetaan 1.9.2014 ja oppilaat siirretään Pöllän koululle. Rautio tarvitsee oman koulun ja rautiolaiset mielellään pitäisivät oman alueensa oppilaat mahdollisessa uudessa koulussa. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä esitti Rautio-viikolla puhuessaan Raution kehittämistä ympäristöteknologiakeskukseksi. Mielestäni tämä on loistava idea ja turvaisi Raution kylän elinvoimaisuuden myös tulevaisuudessa. Tämä käytännössä merkitsee uuden hirsikoulun rakentamista. Tätä ajatusta keskustan omassa ryhmässä vastustetaan käsittämättömällä tavalla. Itse olen Juha Sipilän kanssa samaa mieltä Raution kehittämisestä ympäristöteknologian kehittämiskeskukseksi.

Pahkalan koulu on sulkemislistalla Raution koulun kanssa ensimmäisinä. Pahkalan koulu on kyläläisten toimintapiste. Ennenkuin Pahkalan koulua voidaan sulkea on selvitettävä Raumankarin koulun tilat ja oppilaiden turvalliset kuljetukset. Pahkalan koulu on jätettävä kyläläisten käyttöön ja on löydettävä muulle käyttöajalle kylän elinvoimaisuutta tukevaa toimintaa. Koulua ei saa myydä kuten työryhmän ajatus näyttää olevan. Kirjaston siirtäminen Himangan kunnantaloon on tutkittava tarkasti. Miten ko. tilat soveltuvat käyttöön ja mitä se tulee maksamaan.

Rahjankoulun tulevaisuus on sidoksissa lukiopäätökseen. Jos uusi lukio rakennetaan, niin se johtaa siihen, että seurauksena on Rahjankoulun sulkeminen. Mielestäni Rahjankylän koulun osalta laskelmat on tarkistettava. Koulu Rahjassakin on kyläläisten käytössä. Töryhmän esitys koulujen myymisestä ei minua miellytä.

Mehäkylän koululle järkeviä sulkemisperusteita ei ole, jos sellaiseksi ei lasketa kuntaliitoksen valmistelu. Merijärvellä on hyvät ja vajaat opetustilat ja siksi Merijärvi on valmis ottamaan Mehtäkylän koulun oppilaat opinahjoonsa, mutta mitkä ovat säästöt Kalajoen kaupungille. Mehtäkylässäkin koulu on kyläläisten keskeisin toimintapiste. Sitä ei voida kyläläisten tahdon vastaisesti myydä.


Kokonaisuutena työryhmän selvityksestä jää vain luu kouraan. Mitään järisyttävän suuria muutoksia ei kannata tehdä, eikä suunnitella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti