tiistai 29. lokakuuta 2013

Poliittista peliäKalajoen kaupunginvaltuuston kokouksen keskeiseksi aiheeksi nousi Vuorenkallion koulun tilanne. Kokouksessa oli läsnä 33 valtuutettua ja 2 varavaltuutettua. Nyt oli pitkästä aikaa käytössä äänestyskone ja puhujataulu.
Kalajoen perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti veroprosentin nostamista 20.00 %:iin hallituksen 19,50 %:n sijasta. Perussuomalaiset perustelivat esitystään sillä, että nostamalla veroprosenttia voitaisiin varata ja saada rahoitus Vuorenkallion akuutin tilanongelman ratkaisemiseen viipalekoulun hankinnalla. Toisena perusteena perussuomalaiset esittivät, että veroprosentin korottamisella voidaan varata suunnittelumääräraha keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän ajatuksen toteuttamiseen Raution ympäristöteknologiakeskuksesta. Tätä ajatusta rautiolaiset ovat jalostaneet jo kouluhankkeessaan.
Asia meni äänetykseen ja tulos oli 33-2. Kalajoen keskustalaiset vastustivat puheenjohtajansa Juha Sipilän ideoiden toteuttamista. Ketkään muut kuin perussuomalaiset valtuutetut eivät halunneet varata Vuorenkallion viipalekoulun hankintaan äänestysprosenttia korottamalla, ei edes Ritva Mäntymäki, joka on Vuorenkallion koulun opettaja.

Valtuustoaloitteita jätettäessä keskustan Nevalainen jätti valtuustoaloitteen, jossa vaadittiin Kalajoen kaupunkia varamaan määräraha budjettiin Vuorenkallion viipalekoulun hankintaa varten. Samalla hän jätti 1800 henkilön allekirjoittaman adressin Vuorenkallion puolesta. Nevalaisen aloitetta ei edes kaikki keskustalaiset valtuutetut olleet allekirjoittaneet. Aloitteen allekirjoitti 19 valtuutettua, joista kaksi oli perussuomalaisia. Halusimme varmistaa, että enemmistö valtuutetuista haluaa määräraha budjettiin varattavaksi. Jos emme olisi allekirjoittaneet Nevalaisen valtuustoaloitetta niin allekirjoittajia olisi ollut vain 17, mikä olisi ollut alle puolet valtuutettujen määrästä. Perussuomalaiset halusivat varmistaa, että enemmistö valtuutetuista haluaa Vuorenkalliolle viipalekoulun.

Kouluverkkotyöryhmään on valittu vain virkamiehiemiä. Siinä ei ole vaaleilla valittuja luottamushenkilöitä. Kouluverrkotyöryhmän tuloksista on informaatiotilaisuus valtuutetuille 06.11. klo 19.00. Kaupunginjohtaja oli niin varma, että asia menee infotilaisuudessa läpihuutojuttuna, että toimittajille on tiedostustilaisuus seuraavana aamuna. Mielenkiintoista on nähdä onko Vuorenkallion viipalekoulu suunnitelumissa ja miten Raution koulusuunnitelmat on huomioitu kouluverkkosuunnitelmassa. Olisi sittenkin ollut parempi varmistaa asia veroprosentin määrittämisen yhteydessä? Se nähdään keskiviikkkona 6.11.klo 19.00 alkavassa infotilaisuudessa.

Himangalta ostettiin Aimo ja Aila Hietalalta. Kalajoen kaupungilla ei ole vielä tiedossa mihin käyttötarkoitukseen maa ostetaan, mutta ostettiin kumminkin ja vielä lainarahalla maksetaan. Kaupunginjohtaja perusteli kauppaa sillä, että maa-alueelle voi joskus löytyä käyttöä.

Talousjohtaja selosti osavuotiskatsausta, mutta kukaan ei halunnut käyttää tästä asiasta puheenvuoroja. 

Valtuutettu Alpo Murtoniemi käytti puheenvuoron yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveron poiston puolesta. Häntä ei kukaan kannatanut. Enemmistö Suomen kunnista ei peri yleishyödyllisiltä yhteisöiltä kiinteistöveroa, mutta Kalajoella peritään. Kalajoen valtuutetut eivät arvosta yleishyödyllisten yhteisöjen työtä muuta kuin juhlapuheissa. Yleishyödyllisiksi yhteisöiksi Kalajoen luetaan myös Kristillinen Kansanopisto, mutta Kristillisten valtuutettukin osoittaa toiminnallaan, ettei Kalajoen kristilliseltä Opistolta kannata poistaa kiinteistöveroa. Ehkä valtuutetun mielestä raha kiinteistöveroon menee oikeampaan tarkoitukseen kuin Kristillisen Kansanopiston toimintaa osoitettuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti