torstai 13. helmikuuta 2014

Vuorenkallion koulu tulilinjalla


Opetuspalveluiden uudistamistyöryhmä lähti siitä ajatuksesta, että rakentamalla uusi lukio saadaan tyhjennettyä Vuorenkallion ja Etelänkylän koulut sekä Rahjankylän koulu. Kaupunginjohtaja Jukka Puoskari ja kaupunhallituksen puheenjohtaja Raili Myllylä ovat varoitelleet siitä, ettei saa asettaa perusopetusta ja toisen asteen opetusta vastakkain. Näinhän juuri opetuspalveluiden virkamiestyöryhmä on tehnyt. Sekä kaupunginjohtaja että kaupunginhallituksen puheenjohtaja ovat liputtaneet virkamiestyöryhmän työn puolesta, kun taas kalajokiset ovat esittäneet erittäin voimakasta krittiikkiä työryhmän toimintaa ja esitystä vastaan. Ehkä tästä syystä virkamiestyöryhmän esityksestä on tingitty niin, että Rahjan koulu on vedetty pois suljettavien listalta ja Mehtäkylän koulun kohtalo on jätetty ratkaistavaksi mahdollisen kuntaliitoksen yhteydessä Merijärven kanssa.

Vuorenkallion koulun lopettamista on virkamiehet kaupunginjohtajan johdolla tehneet viime vuodet enemmän tai vähemmän näkyvästi. Vuorenkallion koulun puolesta kerättiin yli 1800 nimen adressi, mutta sille johtavat virkamiehet viittasivat kintaalla. Samalla tavalla tehtiin valtuuston enemmistön aloitteelle Vuorenkallion koulun puolesta. Valtuuston iltakoulussa ei voinut välttyä vaikutelmalta, että valtuuston enemmistö on edelleen uuden koulun rakentamisen kannalla. Valtuuston iltakoulussa ei myöskään voinut välttyä vaikutelmalta, että kaupunginjohtaja Jukka Puoskari oli peloissaan tästä tilanteesta. Onhan virkamiestyöryhmän hänen asettamansa ja koulujen sulkeminen meinattiin ajaa läpihuutojuttuna valtuustossa. Kysymys on myös kaupunginjohtajan Jukka Puoskarin johtamistavan ja aseman kriittisestä tarkastelusta. Olen varma, että Kalajoen kaupungin asukkaista enemmistö ei ole samaa mieltä kaupunginjohtajan menettelytavoista kouluverkkoratkaisussa. On myös todettava se, että yleinen tietoisuus rakenteellisten muutosten tarpeellisuudesta ja kustannussäästötarpeesta ei ole kansalaisten keskuudessa tiedostettu riittävällä vakavuudella.

Lukio voidaan laajentaa nykyiselle tontilleen ja siitä saadaan entistä vetovoimaisempi. Luonnollisesti Arteman toiminta on turvattava Kalajoella, mutta se ei edellytä uuden lukion rakentamista. Uuden lukion markkinointihinnaksi on esitetty 4,9 miljoonaa euroa ja lukion laajennuksen hinnaksi nykyiselle paikalleen 0,8 miljoonaa eroa. Jokainen käsittää, että ero on suuri ja hyötyyn verratuna. Kun lisäksi uuden lukion maksajiksi tulevat Etelänkyän ja Vuorenkallion oppilaet, niin ratkaisua on äärettömän vaikea perustella kalajokisille veronmaksajille. Vuorenkallio tarvitsee ensivaiheessa viipalekoulun kolmen vuoden ajaksi. Tällä tavalla turvataan Vuorenkallion tilanne ja voidaan suunnitella jatkoa perusteellisemmin. On otettava huomioon ruokapalveluiden uudelleenoranisointi ja keskuskeittiön sijainti. Onko sijainti Vuorenkallion koulun yhteydessä vai terveyskeskuksen yhteydessä? 

Vuorenkallion uuden koulun harkinnassa on otettava huomioon Kalajoen kaupungin kokonaisvaltainen kehittäminen. Vuorenkallio tarvitsee oman uuden koulun ja tulevaisuudessa Etelänkylän koulun oppilaat voidaan sijoittaa Vuorenkallion uuteen kouluun ja osa oppilaista Tyngän aluekouluun.


Tässä Vuorenkallion koulun johtokunnan näkemys asiasta:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti