lauantai 31. toukokuuta 2014

Kuvia Kalajoelta 31.5.2014


Valokuvia pyörälenkiltä.Kalajoen keskustassa maisemointityöt ovat onnistuneet mielestäni hyvin. Kiitos Kalajoen kaupungin virkamiehille ja eteenkin Pekka Stolpille asiasta. Kuvissa Siltasaaren maisemointia.Myös Kalajoen liikuntapaikat ovat erinomaisessa kunnossa. Kuvassa silta, joka on rakennettu lenkkeilijöiden turvallisuuden vuoksi. Silta on pururadan silta. Lisäksi pyörätiet ovat erittäin hyvässä kunnossa ja mahdollistavat hyvät pyöräily- ja rullaluistelumahdollisuudet.


Tapion Tuvalle valmistuu ensi kesäksi maauimalaan erittäin mielenkiintoinen lasten allas, jonka tekijänä on taitelija Markku Hakola. Väitän, että maauimalan lasten altaasta tulee yksi maamme parhaista maauimaloista ellei paras.


Kalajoen lentokentälle on valmistumassa loma-asuntomessujen parkkialue, jossa on tilaa 3400 ajoneuvolle. Tämä alue kuului siihen 50 ha:n alueeseen mikä ”lahjoitettiin” Sun Arenalle Kalajoen kaupunginvaltuuston päätäksellä.
Mitä kuuluu Sun Arenalle?
Nähtävästi alue on nyt kaikessa hiljaisuudessa palautettu Kalajoen kaupungille ilman suurempaa meteliä, koska sitä nyt Kalajoen kaupungin varoin päälystetään. Mielestäin Sun Arena-hankkeella johdettiin päättäjiä, rahoittajia ja oikeutta tietoisesti harhaa. Kuka olo Sun Arena-hankkeen todellinen primus moottori? Nämä asiat on selvitettävä jotta niistä voitaisiin ottaa opiksi ja ojennukseksi.

Nyt on kuiten syytä epäillä, että vastaavia hankkeita on kaupunginjohtajan toimesta vireillä Kalajoella. Eräs sellainen, olkoon se vaikka Sun Arena 2, on Kalajoen kauppakeskushanke, mikä on täysin järjen vastainen ainakin sellaiselle henkilölle, joka vähänkään tajuaa liiketoiminnasta. Kaupunginjohtajan kauppakeskusidea sisältäisi enemmän liikkeitä kuin Zeppeliini Oulussa ja parkkipaikat sijoitettaisiin rakennuksen katolle. Eräät valtuutetutkin ovat kehuneet ideaa hyväksi. Tästä tulee mieleen H.C. Andersen satu Keisarin uudet vaatteet. Vaikka keisari oli alasti, niin hännystelijät kehuivat keisarin vaatteita kauniiksi.Nyt olisi tehtävä niin, että Kalajoen kaupunki tyytyy lainmukaisiin tehtäviinsä eli kaavoittaa kauppapaikan ja se rakentaa, jolla on rahaa rakentamiseen. Kauppakeskusten suunnittelu ei ole lain mukaan kunnan ( kaupungin) tehtävä vaan tomintaedellytysten luonti. Tässä alue, johon Kokkolan Halpa-Halli haluaisi rakentaa uuden ison Halpa-Hallin, mutta esteenä uuden Halpa-Hallin rakentamiselle on yksi mies taustakuoroineen.Jos Halpa-Hallille annetaan rakennuslupa niin silloin vanha Halap-Halli jäisi esim. lukion tilojen laajennuksen vuoksi siirrettävän kirjaston paikaksi sekä liike- ja toimistotiloiksi. Ratkaisulla säästettäsiin ainakin 3 miljoonaa euroa, jotka kaupunginjohtaja taustakuoroineen on varannut uuden kauppakeskuksen rakentamiseen Kalajoen kaupungin varoista.

Sun Arena 3:ksi on syytä epäillä uutta lukiohanketta Arteman viereen. Jos lukioa laajennetaan nykyiselle paikalle niin säästetään n. 7 miljoonaa euroa. Jostain syystä kaupunginjohtaja jääräpäisesti ajaa hanketta eteenpäin muun muassa raamibudjettihankkeen kautta jolloin sivistystoimen tulisi säästää järkyttävän suuret summat ensi vuoden budjetissaan. Mielenkiintoista on seurata miten virkamiehet puhuvat suu vaahdossa uuden lukiorakennuksen puolesta. Ei voi muuta kuin todeta, että kyllä susi pentunsa ulvomaan opettaa.Mielestäni on ollut suuri virhe se, että Vuorenkalliolle ei hankittu uutta viipalekoulua. Uuden kaavasuunnitelman mukaan Kalajoen yli rakennetaan kävelysiltä, jolla mahdollistetaan koko 8-tien pohjoispuolella olevien oppilaiden turvallinen liikkuminen Vuorenkallion koululle. Siksi viipalekoulu olisi ollut väliaikainen ratakisu ennen uuden koulun rakentamista. Vuorenkallion koulun tuhoamisessa kaupunginjohtaja on ollut eturivissä.
Meinalan alueen liittymän rakennustyöt ovat käynnistyneet ja ovat valmiina lokakuussa. Autoilijoiden ja muidenkin tielläliikkujien on otettava huomioon rakennustyön aiheuttamat haitat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti