torstai 6. marraskuuta 2014

Uusiutuvan energian opintomatka 6.11.2014Valtustoaloitteeseemme liittyvä opintomatka suoritettiin tänään kolmeen eri kohteeseen. Ensimmäinen kohde oli Alpuan Kehitys ry:n voimalaitos, toinen kohde oli Kempeleen ekokortteli ja kolmas kohde oli Lumituuli Oy:n tuulivoimayhtiö.
Matkan järjesti Kalajoen kaupungin maaseutupalvelut ja Masva-hanke. Matkalle osallistui n. 30 asiasta kiinnostunutta henkilöä. Tämä matka oli jatkoa Raution energiapäivälle.
Onnistunut energiapäivä Rautiossa

Ensimmäinen kohde oli Alpuan Kehitys Oy:n voimalaitos. Kylän palvelukeskus pyrkii energiaomavaraistuuteen. Paikallisen raaka-aineen käytön tarkoitus on myös luoda lisää työpaikkoja kylälle. Palvelukeskuksen lämmön ja sähköntutantoon ostettiin CHP-voimala syksyllä 2013 ja täydessä toiminnassa se on ollut vuoden 2014 alusta lähtien. CHP-voimalan tuottamaa ylijäämä sähköä myydään valtakunnan verkkoon ja sitä voi ostaa Oulun Sähkönmyynti Oy:n Farmivirta-nimikkeellä. Energia tuotetaan 100 % kotimaisesti, uusiutuvasti ja ympäristöystävällisesti.

Kommentti kohteesta: Kohde oli erinomainen kohde eli juuri sellainen, mikä soveltuu myös Rautiohankkeseen. Rautiossa on vain huomattavasti paremmat edellytykset toteuttaan CHP-voimala, koska nyt on jo selvää, että hankkeeseen tulee mukaan yritystoimintaa, kaukolämpöverkkoa, lukuisia yksityisiä talouksia ja yhteisöjä. Lisäksi CHP-voimalan yhteyteen voidaan rakentaa haketuslaitos ja hakkeenkuivaamo. Hakkeen hankinta ja valmistus työllistää lukuisia rautiolaisia ja kalajoksia. Kohde oli kuin nenä päähän Rautiohankkeelle. Kiitokset vielä kerran alpulaisille siitä, että saimme tutustua kohteeseen.Toinen kohde oli Kempeleen Ekokortteli, mikä on Juha Sipilän yhdessä yhteistyökumppaniensa ideoimaa ja kehittämää kokonaisuutta. Ekokylän Suomen Rakennusinsinöörien liitto (RIL) valitsi vuoden merkityksellisemmäksi rakennuskohteeksi Suomessa 2010. Kortteli on Suomen ensimmäinen energia-omavarainen asuinalue, joka on irti valtakunna sähköverkosta. Ekokortteli on toiminut tuotekehitysalustana Volter-teknologialle. Ekokortteli valmistu keväällä 2009.

Kommentti kohteesta: Ekokortteli selkeytti entistä enemmän sitä ajatusta miten Rautiossa tulee toimia. Mielestäni molemmissa kohteissa kerrottiin avoimesti ja rehellisesti tosiasiat. Niistä sai selkeän kuvan miten on toimittu ja mitä tulee ottaa huomioon. Kiitos erinomaisesta esittelystä Kempeleen Ekokorttelin väelle.Kolmas kohde oli Lumituuli Oy:n voimala, joka on kuluttajien omistama tuulisähköyhtiö ja sillä on yli tuhat osakasta, jotka käyttävät yhtiön tuottamaa sähköä.

Kommentti kohteesta: Lumituuli Oy:n voimalatoiminta ei varsinaisesti ole se energiamuoto, jota Rautiohankkeessa voidaan hyödyntää.
Miten Rautio-hanketta jatketaan? Selvitän mahdollisimman pikaisesti EU-rahoitusmahdollisuudet ja katsotaan sitten miten eri palaset lokashtavat kohdilleen. Varmaa on että hanke etenee nyt niin kuin juna ja Rautio-hanke toteutuu vuoren varmasti ja kylästä tulee elävä ja elinvoimainen. Kiitos Kalajoen kaupungin maaseutupalveluille ja Masva-hankkeelle tähänastisestä työstä ja nyt alkaa todellinen idean toteuttaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti