torstai 28. huhtikuuta 2022

PE 29.04.2022 Sodan 65. päivä

 

                                       Taitelija Kaj Stenvallin maalaus Vladimir Putinista 

Eilen illalla A-talk-ohjelmassa käsiteltiin Ukrainan sotaa asiantuntevasti.


A-Talk: Mitä Putin tavoittelee Ukrainassa?

https://areena.yle.fi/1-50949901

Mitä Putin tavoittelee Ukrainassa ja miten hänet pysäytetään? Vieraina Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Sinikukka Saari, Maanpulustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja Petteri Kajanmaa, Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik ja Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö. Juontajana Sakari Sirkkanen. #yleastudio


Sotatilannen eilen

RUSSIAN INVASION OF UKRAINE MAP - [DAY 64] (28 April 2022)

https://www.youtube.com/watch?v=qAVs1-HH5Mw


Venäjä etenee Itä-Ukrainassa, mutta se ei ole saanut aikaan läpimurtoa – katso tästä jutusta, mikä on sotatilanne Ukrainan eri osissa nyt

https://yle.fi/uutiset/3-12421066

Venäjä hyökkää juuri nyt Itä-Ukrainassa monessa suunnassa, mutta ei kovin nopeasti. Mitään suurta läpimurtoa ei ole tapahtunut, eikä Venäjä ole vallannut uusia suuria maa-alueita.

Näyttää siltä, että Venäjä pyrkii etenemään idässä kulutussodan hengessä, sanoo tutkijaupseeri Pihlajamaa.

Kulutussodassa tarkoitus on aiheuttaa viholliselle niin suuria tappioita, ettei se enää pysty jatkamaan taistelua tehokkaasti.

Ukrainan sota on muuttumassa kulutussodaksi ja raskaampien aseiden sodaksi. Venäjä julistanee sodan Ukrainalle ja samalla liikekannallepanon Venäjälle, koska sen voimavarat eivät nykyisellään riitä hyökkäysylivoimaan. Ukrainan sodasta on muodostumassa Lännen ja Putinin välinen sota. Länsi haluaa tehdä Venäjästä heikon vastustajan ja avustaa siksi Ukrainaa massiivisella aseavulla. Tämä merkitsee sitä, että sodassa tulee entistä enemmän henkistötappioita ja siviiliuhreja. Venäjää on erittäin vaikea saada valloittamiltaan alueilta perääntymään muuta kuin raskaalla aseistuksella eli tykkistöllä ja drooneilla. Tämä merkitsee sitä, että valloitetut kaupungin ja kylät pommitetaan maan tasalle jotta venäläiset saadaan poistettua maasta. Tällä hetkellä on suuri vaara, että Ukrainan joukot joutuvat motitetuiksi eli saarroksiin. Todennäköisest Ukraina saa omista joukoistaan ja Lännen aseavusta apuja tämän vaikea tilanteen estämiseen. Missään Ukrainassa ei ole enää turvallista siviilliväestö elää ja asua. Siksi ennennäkemätön pakoilaisvirta on odotettavissa lähiviikkoina kun todellinen suursota alkaa. Suomen liittyminen Natoon merkitsee suuria pakoilaisvirtoja itärajalle, joista mahdollisesti ukrainalaiset muodostavat pääosan. Suomen on varauduttava jopa 50 000 uuden pakolaiseen saapumiseen kolmen seuraavan viikon aikana. Ukrainan sota kestaa mahdollisesti jopa vuoden tai kaksi vielä ennenkuin Venäjän joukot on lyöty pois Ukrainan alueelta. Monta tragediaa on vielä edessä.


Yksi kuollut ja useita loukkaantunut Venäjän ohjusiskussa Kiovaan – IL seuraa sotaa

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fac86480-df24-41b8-be6c-6ab6ff6476e4

klo 05:56: Yhdysvaltain Kiovan-suurlähetystö tiedottaa yhden työntekijänsä kuolleen Ukrainan sodassa. Suurlähetystön työntekijä Volodymyr oli toiminut alun perin lähetystön henkivartijana, mutta sodan alettua hän oli puolustanut Ukrainaa maan asevoimien riveissä.


Kiovalaisen Anatoliin päiväkirja: Miksi Mariupol joutui saarretuksi? Näissä asioissa Ukraina ei onnistunut

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/ee29734c-5b3a-414f-98a3-6071b941143d

Syitä siihen, että Mariupolin asema vaihtui 400 000 asukkaan täysiverisestä kaupungista vain nimeksi kartalla on monia. Ukrainan poliittinen johto ei suhtautunut tietyllä vakavuudella oman tiedustelunsa antamiin merkkeihin samalla, kun Yhdysvaltojen ja Britannian tiedustelulähteet kertoivat Venäjän hyökkäävän Ukrainaan useasta eri suunnasta. Siitä johtuen sopivia valmisteluja ei pystytty tekemään. Ammusvarastoja ei täydennetty, eikä mahdollisia tapahtumaskenaarioita suunniteltu.


Venäjän ohjus osui lähelle YK:n pääsihteerin hotellia Kiovassa – IL seuraa sotaa

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fac86480-df24-41b8-be6c-6ab6ff6476e4

klo 01:49: Yksi Venäjän Kiovaan ampumista ohjuksista osui lähelle hotellia, jossa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres majoittuu Ukrainan-vierailullaan. Asiasta kertoi BBC:n mukaan pääsihteerin tiedottaja Stéphane Dujarric.

YK:n lähetystö tai Guterres itse eivät kuitenkaan olleet hotellilla iskujen tapahtuessa, joten he ovat turvassa. Mediatietojen mukaan Venäjä iski Kiovaan noin tunti sen jälkeen, kun Guterres oli pitänyt tiedotustilaisuuden Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa.


Saiko Venäjä pakkansa kasaan? ”Etenee paremmin kuin kertaakaan sodan tässä vaiheessa”

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/61b8534e-da29-4de2-a999-e5193fb689f7

Venäjä on saanut joukkonsa etenemään Itä-Ukrainassa, todennäköisesti keskitetyn tykistön ansiosta, ajatushautomo ISW arvioi tilanneraportissaan.


Britannia: Putin aikoo julistaa sodan voitonpäivänä

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/9febc3cc-30fb-41d1-95c1-77f3a3600af9

Geneven sopimuksen mukaan sodanjulistus tulisi antaa ennen sodan aloittamista, perinteestä on tyypillisesti luistettu toisen maailmansodan jälkeen.

Venäjä saattaa kuitenkin tehdä tältä osin suunnanmuutoksen. Britannian puolustusministeri Ben Wallace arvioi BBC Radio 4 -kanavalle, että Putin saattaa hyödyntää voitonpäivän glooriaa julistaakseen sodan Ukrainalle.

Venäjä juhlii voitonpäivää, eli toisen maailmansodan aikaista voittoa natseista 9. toukokuuta. Monissa lähteissä on arvioitu, että päivällä on suuri symbolinen merkitys tänä vuonna, sillä Putin on puheissaan alleviivannut Venäjän lähteneen Ukrainaan juuri pelastaakseen naapurikansan natseilta.


Venäjän puheet ovat koventuneet entisestään – asiantuntija kertoo, mistä ”hermo­pelissä” on kyse

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008780969.html

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Jyri Lavikaisen mukaan Venäjä ei uhittelemalla kerro siitä, mitä se itse aikoo tehdä, vaan pyrkii vaikuttamaan muiden osapuolten toimintaan.


Pääkirjoitus: Vladimir Putinin Venäjä tarttui energia-aseeseen – ”varoituslaukaus” korotti taloussodan panoksia

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000008781258.html

Kaasutoimitusten katkaiseminen Puolalta ja Bulgarialta oli Venäjän ”varoituslaukaus” energiakostosta kaasu- ja öljyriippuvaisille EU-maille.


Britannian puolustusministeri: Putin aikoo julistaa voitonpäivänä sodan Ukrainalle

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008781637.html

BRITANNIAN puolustusministerin Ben Wallacen arvion mukaan Venäjä tulee julistamaan sodan Ukrainalle.

Wallace sanoi BBC Radio 4 -kanavalla, että Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa julistaa sodan, kun maassa juhlitaan toisen maailmansodan voitonpäivää 9. päivä toukokuuta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

  • Mielestäni hän on luonut pohjaa ilmoitukselle voitonpäivän paraatissa peittääkseen epäonnistumisensa, Wallace sanoi BBC Radio 4:n Today-ohjelmassa.

10 haavoittunut Kiovan keskusta-alueelle tehdyssä ohjus­iskussa – yksi ohjuksista osui lähelle YK:n pää­sihteerin hotellia

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008743320.html

Päätapahtumat

  • 6:10

    Venäjän puheet ovat koventuneet entisestään – asiantuntija kertoo, mistä ”hermo­pelissä” on kyse

  • 4:53

    Ulkoministeri Blinken: Yhdysvallat tukee voimakkaasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä, jos maat päättävät hakea sitä

  • 4:02

    Kymmenen haavoittunut Kiovan ohjusiskussa

  • 28.4. 22:16

    Ukrainan viranomaiset: Ainakin kolme haavoittunut Venäjän ohjusiskussa Kiovaan

  • 28.4. 21:10

    AFP: Kiovan räjähdykset Venäjän ohjusiskuja


Time: Zelenskyi kertoo sodan ensi­hetkistä – vartijat toivat presidentille rynnäkkö­kiväärin, kun Venäjän laskuvarjo­joukot hyökkäsivät

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008781634.html

UKRAINAN presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo Time-lehden pitkässä haastattelussa sodan ensipäivistä.

Vahvimpana muistona aivan sodan ensitunneista 24. helmikuuta Zelenskyi mainitsee hetken, kun hän meni vaimonsa Olena Zelenskan kanssa kertomaan 17-vuotiaalle tyttärelleen ja 9-vuotiaalle pojalleen, että Venäjän pommitus oli alkanut.


Yhdysvallat: Uskottavia todisteita siitä, että Venäjä on teloittanut antautuvia ukrainalaisia

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008781521.html

Yhdysvalloilla on uskottavia todisteita siitä, että Venäjän joukot ovat teloittaneet antautuvia ukrainalaisia Donetskissa Itä-Ukrainassa, sanoi Yhdysvaltain kansainvälisestä rikosoikeudesta vastaava YK-suurlähettiläs Beth Van Schaack keskiviikkona. Asiasta uutisoi muun muassa United Press International.


Arvio: Sodan alkamisen jälkeen Suomeen on tuotu sadoilla miljoonilla fossiilista energiaa Venäjältä

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008780657.html

SODAN alkamisen jälkeen Venäjältä on viety yhteensä 63 miljardin euron arvosta öljyä, maakaasua ja kivihiiltä. Euroopan osuus viennistä on 71 prosenttia eli noin 44 miljardia euroa. Suurin venäläisen energian tuoja Euroopassa on Saksa, jonka on osuus on noin yhdeksän miljardia euroa. Italian osuus on 6,9, Alankomaiden 5,6 ja Ranskan 3,8 miljardia euroa. Euroopan ulkopuolella suurimmat venäläisen energian tuojat ovat Kiina 6,7:n ja Turkki 4,1 miljardin osuuksilla.


Elämä pysäkillä

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008774254.html

Venäjä on ampunut Ukrainan toiseksi suurinta kaupunkia Harkovaa sodan ensimmäisestä päivästä lähtien. Silti jopa miljoona kaupunkiin jäänyttä ihmistä yrittää elää niin normaalia elämää kuin mahdollista


Venäjä iski Kiovan keskustaan YK:n pääsihteerin vierailun aikana

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008740885.html

Päätapahtumat

  • 5:50

    USA: Venäjän tiedustelu oli Nobel-voittajaan kohdistuneen hyökkäyksen takana

  • 4:53

    Zelenskyi: Mariupol on mahdollista evakuoida, jos Venäjä pitää sanansa

  • 3:24

    Yhdysvaltojen ulkoministeri Blinken: Yhdysvallat tukee vahvasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä

  • 2:43

    Saksan liittokansleri Olaf Scholz: Putinin sota on vastaan kaikkea sitä, mistä demokratia koostuu

  • 1:49

    Venäjän isku Kiovassa osui lähelle YK:n pääsihteerin Guterresin hotellia


Venäjä ei näytä saavuttavan Ukrainassa mitään juhlittavaa voiton­päiväksi

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008781180.html

Hyökkäys on edennyt parinkymmenen kilometrin päähän Slovjanskista, mutta Ukrainan vastarinta on ankaraa. Slovjanskin ja Kramatorskin hallinnasta on tulossa tuhoisa kaupunkitaistelu.


Sota sai suomalaiset avaamaan kotinsa ukrainalaisille – ”Osa on kertonut, että kaikki ei ole sujunut kuten pitäisi”

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008774545.html

Esimerkiksi ukrainalaisille kuuluvan vastaanottorahan maksaminen on kestänyt kohtuuttoman pitkään, jolloin osa ukrainalaisista on käytännössä ollut rahatta useita viikkoja.


Ukrainan Herson tarjoaa esimakua siitä, mitä on elämä Venäjän pysyväksi kaavaileman miehitysvallan alla

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008779724.html

Hersonin kaupungissa ja etenkin alueen kylissä on raportoitu sieppauksista, raiskauksista ja kidutuksesta.


Yhdysvallat tarjoaa lisää tiedustelu­tietoa Ukrainalle – aiemmin tiedon avulla ammuttiin alas satoja sotilaita kuljettanut kone

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008780638.html

Ukraina kykeni tiedustelutiedon avulla myös siirtämään ilmatorjuntakalustoaan ja lentokoneitaan alueilta, joihin Venäjä kohdisti pommituksia.


Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken: Yhdysvallat tukee vahvasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008781927.html

Ulkoministeri Blinken puhui torstaina illalla Suomen aikaa Yhdysvaltain edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokunnalle


Uutissuomalainen: Suomalaisista 61 prosenttia hyväksyisi Suomeen Naton tukikohdan

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008781955.html

SUOMALAISTEN selvä enemmistö hyväksyisi, että Suomeen sijoitetaan rauhan aikana pysyvä Naton tukikohta tai tukikohtia, kertoo Uutissuomalainen. Tätä mieltä oli 61 prosenttia Uutissuomalaisen teettämässä kyselyssä.


SRV sopi myyvänsä Fennovoima-osuutensa venäläisille, mutta nyt omistuksen arvo on nolla ja ”myyntiluvan todennäköisyys on laskenut”, sanoo toimitusjohtaja

https://www.hs.fi/talous/art-2000008781217.html

RAKENNUSYHTIÖ SRV arvioi, että todennäköisyys saada viranomaisilta lupa myydä osuus Fennovoima-projektista venäläiselle Rosatomille on laskenut Ukrainan sodan alettua.

SRV kertoi torstaina, että se alaskirjaa omistuksensa Hanhikiven ydinvoimalaa rakentavasta Fennovoimasta nollaan.


USA:n ulkoministeri Antony Blinken antoi vahvaa tukea Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle

https://yle.fi/uutiset/3-12314941

Mitä tiedämme nyt?

  • Venäjä teki ohjusiskuja Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan torstai-iltana YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin vierailun aikaan, kertoo Ukrainan presidentinhallinto.

  • Venäjä on kiihdyttänyt sotatoimiaan koko itäisellä ja eteläisellä rintamalla, kertoo Ukrainan sodanjohto.

  • Venäjän joukot ovat ukrainalaistahojen mukaan tehneet raskaita ilmaiskuja Mariupolin terästehtaaseen, johon kaupungin viimeiset ukrainalaisjoukot ovat kerääntyneet.


Paluu Butšaan

https://yle.fi/uutiset/3-12386113

BUTŠA/IRPIN Ensimmäiseksi Anatolyi Glavatskyi haluaa kertoa siilin tarinan. Se asui pensaan alla puron törmällä, kunnes venäläisten pommi tippui pihaan ja halkaisi palan maata. Ihmeen kaupalla siili selvisi hengissä.

Nyt eläin asuu Glavastkyin ja tämän vaimon Ljudmila Glavatskajan kanssa autotallissa. Taloa ei enää ole.

Se tuhoutui, kun Venäjä hyökkäsi kaksi kuukautta sitten Kiovan esikaupunkeihin kuten Anatolyin ja Ljudmilan kotipaikkaan Irpiniin.


Kymmenen haavoittui Kiovan ohjusiskuissa – MTV seuraa sotaa

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kymmenen-haavoittui-kiovan-ohjusiskuissa-mtv-seuraa-sotaa/8415362#gs.ywtsbf

Torstai-iltaisissa ohjusiskuissa Kiovaan on ukrainalaisviranomaisten mukaan haavoittunut ainakin kymmenen ihmistä, kun yksi ohjuksista osui 25-kerroksisen asuintalon alakerroksiin sytyttäen talon palamaan.

Kaupungin pormestarin Vitali Klitshkon mukaan iskuja Kiovan keskusta-alueella sijaitsevassa Shevtshenkivskyin kaupunginosassa olisi ollut kaksi.

Yksi ohjuksista osui yhdysvaltalaisen CBS Newsin tietojen mukaan lähelle hotellia, jossa YK:n pääjohtaja Antonio Guterres majoittuu Kiovan vierailullaan. Iskujen aikaan Guterres oli kuitenkin tapaamassa Ukrainan pääministeriä eikä siten ollut hotellilla.


MTV Uutiset Yhdysvalloissa: Biden kertoi lisätietoa asetoimituksista Ukrainaan – oligarkkien omaisuutta takavarikkoon ja lahjoituksiksi Ukrainaan

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mtv-uutiset-yhdysvalloissa-biden-kertoi-lisatietoa-asetoimituksista-ukrainaan-oligarkkien-omaisuutta-takavarikkoon-ja-lahjoituksiksi-ukrainaan/8415304#gs.ywtxv2

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pyysi tänään maan kongressilta noin 33 miljardin dollarin lisäapua Ukrainalle. Avustuspaketin suuruudesta kertoo, että se on kooltaan suunnilleen puolet Suomen valtion vuosibudjetista.

– Se ei ole halpaa, mutta emme voi katsoa sivusta Venäjän julmuuksia ja aggressiota, hän sanoi.

Biden myös kertoi, että Yhdysvallat on toimittanut Ukrainalle 10 panssarintorjuntajärjestelmää jokaista Venäjän maahan lähettämää tankkia kohden.


Venäjä uhkaa länsimaisia edustajia, Britannian puolustusministeri mainittu – "Länsimaiden ei pitäisi koetella Venäjän kärsivällisyyttä"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/venaja-uhkaa-lansimaisia-edustajia-britannian-asevoimaministeri-mainittu-lansimaiden-ei-pitaisi-koetella-venajan-karsivallisyytta/8414838#gs.ywu4ur

Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan mukaan länsimaiden ei pitäisi koetella Venäjän kärsivällisyyttä kommenteilla, joissa todetaan Ukrainalla olevan oikeus iskeä Venäjän puolella rajaa oleviin sotilaskohteisiin.


Russia is Hiding Putin's Serious Illness

https://www.youtube.com/watch?v=79W04GmAe4c


Ukrainian soldiers fire rockets at Russian targets in Luhansk region

https://www.youtube.com/watch?v=v5Q6ED9t-f4


Military analyst explains Russian tank 'jack-in-the-box' flaw

https://www.youtube.com/watch?v=leuowyQLLCM


Russia wants to open a new front in a war against Ukraine. Who lives in "Transnistria"?

https://www.youtube.com/watch?v=Gcvt8thzEac


Ukrainian Army CAPTURED Russian BMP-3

https://www.youtube.com/watch?v=NlcDYDCNCPg


Австралійські броньовики Bushmaster вже захищають українських військових

https://www.youtube.com/watch?v=M3l2qIaPzyA


Київ. Виноградар після обстрілів. Наводимо порядок

https://www.youtube.com/watch?v=Bk736MseNk0


Росіяни готують наступ на Запорізькому напрямку: зібрали багато техніки та особового складу

https://www.youtube.com/watch?v=u8kfx6vAW4w


НОВИНИ СЬОГОДНІ: В РОСІЇ РАПТОВО ВПАЛИ ГЕЛІКОПТЕРИ, АТАКИ НА КИЇВ, ТРИБУНАЛ ДЛЯ РФ

https://www.youtube.com/watch?v=rzJ5BbybJYo


How the Czech Republic is supporting Ukraine's fight against Russia

https://www.youtube.com/watch?v=vbnzVwjtiTU

IL:n tiedot: Suomi ja Ruotsi hakevat Nato-jäsenyyttä yhdessä 16. toukokuuta alkavalla viikolla

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/7e68b4f9-e1e9-460f-8d9d-dd34ec7904eb

Ruotsin hallitus on pyytänyt, että Suomella ja Ruotsilla olisi yhteinen päivä, jolloin Nato-hakemukset julkistetaan. Tätä päivää valmistellaan 16. toukokuuta alkavalle viikolle.


Kaikkia ei Nato kiinnosta: nämä Euroopan maat pysyvät jatkossakin liittoutumattomina

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/a2c1f304-5146-42ae-ab16-0b4a0da88bdd

Jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon, läntiseen Eurooppaan jää vielä kourallinen merkittäviä valtioita, jotka eivät puolustusliittoon kuulu saati aio liittyä. Sveitsi, Irlanti ja Itävalta.


Media: Ukrainan sota vaati ensimmäisen uhrin Venäjän maaperällä

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/a7f1dfa7-94b9-42f8-a185-e7484d13e7bf

Venäjä on menettänyt ensimmäisen sotilaansa omalla maaperällään sen jälkeen, kun sota Ukrainassa alkoi, kirjoittaa The Moscow Times.

Menehtyneen sotilaan ystävä kertoi venäläiselle NN.ru-uutissivustolle 19-vuotiaan varusmiehen kuolleen, kun Venäjän tukikohtaa pommitettiin Ukrainan rajan läheisyydessä.


Yksi kuollut Venäjän iskussa Kiovaan, Britannia lähettää 8000 sotilasta Itä-Eurooppaan – näin Ukrainan sota eteni yöllä

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/d9699757-51fb-4c94-a19b-543a758bb458

Venäjän tekemä ohjusisku Kiovaan on vaatinut yhden kuolonuhrin, uutisoi CBS. Ukraina on väittänyt ainakin kymmenen ihmisen myös loukkaantuneen asuinrakennukseen osuneessa iskussa. Britannia aikoo lähettää 8000 sotilasta Itä-Eurooppaan.


Venäjä vanginnut kaksi vapaaehtoista avustustyöntekijää – IL seuraa sotaa

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fac86480-df24-41b8-be6c-6ab6ff6476e4

Venäjän puolustusministeriö: Venäläinen sukellusvene iski Ukrainaan risteilyohjuksilla

klo 13:11: Venäjä käytti Mustallamerellä dieselsukellusvenettä iskeäkseen Ukrainan sotilaskohteisiin maahyökkäykseen tarkoitetuilla Kalibr-risteilyohjuksilla. Asiasta kertoo Reuters.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi Reutersin mukaan videon, jossa näkyy, kun ohjukset nousevat merestä ja kohoavat horisonttiin — ministeriön mukaan Ukrainan sotilaskohteisiin.

Venäjän armeija raportoi ensimmäistä kertaa sukellusveneiskuista Ukrainan kohteisiin, uutistoimisto Interfax kertoi perjantaina.


Maailman suurin droneyritys vetäytyy Venäjältä – ei halua myydä laitteitaan aseiksi

https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/093ec328-d6f1-4824-b01d-87c21271f340

Maailman suurin dronevalmistaja DJI on ilmoittanut keskeyttävänsä väliaikaisesti laitemyyntinsä sekä liiketoimintansa sekä Venäjällä että Ukrainassa ”vihamielisen toiminnan vuoksi”. Aiheesta uutisoi Reuters.


Asiantuntija: Sodassa nähty ”merkittävä strateginen muutos”

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008743320.html

Päätapahtumat

  • 12:16

    Venäjä ilmoittaa ampuneensa Ukrainaan ohjuksia sukellusveneestä

  • 10:54

    Moscow Times: Ensimmäinen venäläissotilas kuollut omalla maaperällä

  • 9:43

    Ukrainan ulkoministeri kritisoi Natoa

  • 6:10

    Venäjän puheet ovat koventuneet entisestään – asiantuntija kertoo, mistä ”hermo­pelissä” on kyse

  • 4:53

    Ulkoministeri Blinken: Yhdysvallat tukee voimakkaasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä, jos maat päättävät hakea sitä



Moscow Times: Ensimmäinen venäläis­sotilas kuollut omalla maa­perällä

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008782629.html

19-vuotiaan Nikita Koshelevin kerrotaan saaneen surmansa pommituksessa Ukrainan rajan tuntumassa. Asiasta kertoi hänen ystävänsä toiselle venäläissivustolle.


Etyj lopettaa tarkkailu­operaationsa Itä-Ukrainassa

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008782287.html

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) lopettaa tarkkailuoperaationsa Itä-Ukrainassa, järjestö kertoo verkkosivuillaan. Operaatio on ollut käynnissä vuodesta 2014.

Venäjä, joka kuuluu järjestöön, käytti veto-oikeuttaan ja esti operaation jatkamisen.


Tämä tiedetään ukrainalaisten väitetyistä pakko­siirroista Venäjälle – ”Tunsin olevani peruna­säkki, jota heitellään ympäriinsä”

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008777084.html

Hän erittelee kumppaninsa Olenan kanssa kokemustaan koulurakennukseen pystytetyllä ”suodatusleirillä”, jolla Venäjän joukot väitetysti tarkistavat evakuoitavien taustat ennen vangitsemista tai pakollista matkaa itärajan yli Venäjälle.

Pariskunta on kotoisin Mariupolin raunioiksi pommitetusta kaupungista. Turvallisempiin oloihin paetessaan he päätyivät pian venäläisten kyydittäminä kaupungin luoteispuolelle Nikolsken kylään ja perinpohjaiseen turvatarkastukseen.

Miehittäjät ottivat heistä valokuvia ja sormenjäljet, kävivät läpi puhelimen yhteystiedot ja kuvagallerian ja kuulustelivat heitä useamman tunnin.


Britannia lähettää tuhansia sotilaita sota­harjoituksiin Itä-Eurooppaan

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008782749.html

Britannia aikoo lähettää noin 8 000 sotilasta sotaharjoituksiin eri puolille Itä-Eurooppaa. Harjoituksien suunnittelu aloitettiin jo ennen kuin Venäjä runsas kaksi kuukautta sitten hyökkäsi Ukrainaan, mutta niitä laajennettiin sen jälkeen, kertoo maan puolustusministeriö.

Sotilaiden lisäksi Britannia aikoo lähettää harjoituksiin parisataa panssariajoneuvoa, tykistöä, helikoptereita ja miehittämättömiä ilma-aluksia. Panssariajoneuvoja on tulossa myös Suomeen.


Kommentti: Rakennetaanko Venäjällä nyt Putinin perääntymis­reittiä?

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008781177.html

Todellinen aivopesu tapahtuu kuitenkin keskusteluohjelmissa. Venäjän hyökkäyksen alettua niitä on käytännössä aamusta iltaan, jokaisella valtiollisella kanavalla.

Vanhojen ukkojen juorukerhoissa mehustellaan karmeuksilla.

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta nämä paneelit koostuvat lähinnä keski-iän paremmalla puolella olevista miehistä – tutuista tv-kasvoista ja ”asiantuntijoista”. He täyttävät ilmatilan louskuttamalla leukojaan useimmiten ilman minkäänlaista todenperäisyyttä tai lähteitä.


HS vieraili Naton ”julmuudesta” kertovassa näyttelyssä Pietarissa – Näyttelyn järjestäjä suree jo liittoutuvaa naapuria: ”Suomi lakkaa olemasta se paratiisimainen paikka”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008777675.html

Venäjällä näyttely ”Nato ja liiton johtaja – julmuuden kronikka” kiertää ympäri maan. Näyttely johtuu Ukrainasta, mutta Suomikin on esillä. ”Jäsenyys sotilasliitossa muuttaa radikaalisti kaiken”, sanoo historiapuiston päätoimittaja Aleksandr Mjasnikov


Ukraina: Venäjän isku Kiovaan YK:n pää­sihteerin vierailun aikana oli barbaarinen teko

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008782083.html

VENÄJÄN isku Kiovaan samaan aikaan, kun YK:n pääsihteeri António Guterres oli vierailemassa kaupungissa oli ”katala barbaarinen teko”. Näin sanoo Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba Twitterissä.


Täysi kaaos Venäjän elokuvateattereissa: Hollywood lähti ja piratismi palasi samoin kuin sotaisat elokuvat puna-armeijasta ja natseista

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008780323.html

VENÄJÄN hyökättyä Ukrainaan moni yhteiskunnan ala Venäjällä on joutunut murrokseen. Yksi täyteen kaaokseen ajautuneista on maan elokuva: lipunmyynti on romahtanut ja piratismi on nostanut päätään. Hollywood-hittien sijasta suosittuja ovat sotaisat venäläiselokuvat, joissa voitetaan natsit.


Britannia lähettää Itä-Eurooppaan sotaharjoituksiin 8 000 sotilasta – panssarivaunuja tulossa myös Suomeen

https://yle.fi/uutiset/3-12314941

Mitä tiedämme nyt?

  • Ukraina toivoo, että se pystyisi tänään perjantaina evakuoimaan siviilit pois Azovstalin terästehtaalta Mariupolista.

  • Britannian sotilastiedustelun mukaan Venäjä jatkaa sotatoimiensa keskittämistä Donbasin alueelle. Etenkin Lysitšanskin ja Sjeverodonetskin liepeillä Itä-Ukrainassa on käyty raskaita taisteluita

  • Venäjä teki ohjusiskuja Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan torstai-iltana YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin vierailun aikaan, kertoo Ukrainan presidentinhallinto.


Suomi ja Ruotsi luottavat toistensa tukeen – ulkoministerit keskustelivat Nato-ratkaisujen aikataulusta

https://yle.fi/uutiset/3-12422832

Tästä on kyse

  • Suomi ja Ruotsi harkitsevat parhaillaan Nato-jäsenyyden hakemista.

  • Suomen ja Ruotsin pääministerit, ulkoministerit ja puolustusministerit ovat pitäneet viime viikkoina tiiviisti yhteyttä.

  • Ruotsin ulkoministeri Ann Linde ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ovat tavanneet tänään Helsingissä.


YK varmasti reagoi” – professori Koskenniemi pitää Kiovan yöllistä iskua entistä vakavampana merkkinä Venäjän häikäilemättömyydestä

https://yle.fi/uutiset/3-12422556

Emeritusprofessori Martti Koskenniemi uskoo YK:n reagoivan ohjusiskuun, jonka Venäjä teki lähelle hotellia, jossa António Guterresin oli määrä majoittua. Sotarikoksista Ukrainassa kertyy poikkeuksellisen paljon tietoa.


Britit jättimäiseen sotaharjoitukseen Itä-Euroopassa – ensimmäinen venäläissotilas kuollut omalla maaperällä: MTV seuraa sotaa Ukrainassa

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kymmenen-haavoittui-kiovan-ohjusiskuissa-mtv-seuraa-sotaa/8415362#gs.yxr9io

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Mariupolissa yritetään jälleen evakuoida terästehtaan siviilejä

  • Venäjä esti vetollaan Etyjin eritysoperaation jatkamisen Itä-Ukrainassa

  • Venäjä teki eilen ohjusiskuja Kiovaan YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin vierailun aikaan

  • Guterres moitti YK:n turvallisuusneuvostoa siitä, ettei sotaa ole saatu loppumaan

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta

Radio Free Europen tuottaja kuoli ohjusiskussa Kiovaan

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008783235.html

Radio Free Europe kertoi lausunnossaan, että Vira Girish sai surmansa, kun venäläinen raketti osui rakennukseen, jossa hän asui. Girish on työskennellyt radion Kiovan toimistossa helmikuusta 2018 lähtien.


Pääministeri Marin matkustaa ensi viikolla Saksaan

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008783133.html

Pääministeri Sanna Marin (sd) matkaa ensi viikolla Saksaan. Marin osallistuu tiistaina Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kutsusta retriittiin Mesebergin linnassa, joka sijaitsee lähellä Berliiniä.

Saksan liittohallituksen järjestämään tilaisuuteen osallistuu myös Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson. Keskusteluissa on esillä Euroopan muuttunut turvallisuustilanne.


Yle Dniprossa: Kaupungissa kuuluu vähän väliä ilmahälytyksiä

https://yle.fi/uutiset/3-12314941

Mitä tiedämme nyt?

  • Ukraina toivoo, että se pystyisi tänään perjantaina evakuoimaan siviilit pois Azovstalin terästehtaalta Mariupolista.

  • Britannian sotilastiedustelun mukaan Venäjä jatkaa sotatoimiensa keskittämistä Donbasin alueelle. Etenkin Lysitšanskin ja Sjeverodonetskin liepeillä Itä-Ukrainassa on käyty raskaita taisteluita

  • Venäjä teki ohjusiskuja Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan torstai-iltana YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin vierailun aikaan, kertoo Ukrainan presidentinhallinto.


Ukrainalaistahot: Kymmeniä tuhansia mariupolilaisia on päätynyt Venäjän kokoamisleireille – nämä kuusi asiaa tiedämme leireistä nyt

https://yle.fi/uutiset/3-12420976

Niin sanotut kokoamisleirit ovat ainoa venäläisten sallima reitti pois vallatusta Mariupolista. Valtaosa ihmisistä päätyy Venäjälle. Tiedot selviävät Ylen kokoamista medialähteistä.


Näin Putin hyötyy, kun Eurooppa maksaa Venäjän kaasusta ruplilla – kokosimme vastaukset keskeisiin kysymyksiin ruplakaupasta

https://yle.fi/uutiset/3-12422899

EU-komissio on tuominnut kaasuyhtiöiden ruplakaupan. Pian myös Suomen Gasum joutuu päättämään, miten se vastaa Venäjän vaatimukseen ruplamaksuista.


Neste lopettaa venäläisen raakaöljyn käytön heinäkuussa – Ukrainan mukaan Venäjän on käyttänyt fosforiammuksia Donbassin alueella: MTV seuraa sotaa Ukrainassa

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kymmenen-haavoittui-kiovan-ohjusiskuissa-mtv-seuraa-sotaa/8415362#gs.yyan7l

– Olemme korvanneet venäläisen raakaöljyn pääosin muilla raakaöljyillä, ja jäljellä olevat venäläisen raakaöljyn hankintasopimuksemme päättyvät heinäkuussa, Vanacker kertoo Nesteen osavuosikatsaustiedotteessa.

– Emme ole ostaneet venäläistä raakaöljyä spot-markkinoilta sodan alkamisen jälkeen emmekä tee uusia toimitussopimuksia venäläisestä raakaöljystä tai fossiilisista raaka-aineista. Työntekijämme ovat tehneet erinomaista työtä venäläisen raakaöljyn korvaamisessa turvallisesti muilla laaduilla, Vanacker jatkoi.

Nato varoittaa: Sota Ukrainassa voi kestää vuosia – tämä tiedetään kello 17

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/d9699757-51fb-4c94-a19b-543a758bb458

Nato varoittaa: Sota Ukrainassa voi kestää vuosia

Naton varapääsihteeri Mircea Geoană arvioi BBC:lle, että saattaa kulua vuosia ennen kuin Ukrainan sota on ohi.

Nato onkin varoittanut, että lännen on valmistauduttava mahdollisesti pitkittyvään kriisiin. Nato on sanonut myös sanoo olevansa valmis tukemaan Ukrainaa vuosia eteenpäin, mikäli sota pitkittyy.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ehdottanut kongressille, että Ukrainalle suunnattua tukea kasvatettaisiin 33 miljardilla dollarilla, eli noin 31,4 miljardilla eurolla.

Erkin kommentti: Minulla on samanlainen näkemys Ukrainan sodasta kuin Naton varapääsiihteerillä. Siksi Suomen tulee varautua pakolaisaaltoon ja järjestää asiat hyvin. Kaikki pakolaiset eivät todennäköisesti palaa ainakaan lähitulevaisuudessa takaisin Ukrainaan. Siksi pakolaisille on järjestettävä työtä Suomessa ja paikattava omaa tyävoimapulaamme.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti