keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

TO 28.04.2022 Sodan 64. päivä

 

                                                                   Vladimir Putin 

RUSSIAN INVASION OF UKRAINE MAP - [DAY 63] (27 April 2022)

https://www.youtube.com/watch?v=Yimg6g04I0I

Näkemykseni on , että Ukrainan sota tulee kestämään vielä useita kuukausia ja monta tragediaa on vielä edessä. Menee vielä aikaa, että ukrainalaiset pystyvät hyödyntämään länsimaiden sotilaallisen avun. Pakolaisten määrä tulee lähiviikkoina lisääntymään erittäin paljon. Kiovaan palanneet ukrainalaiset kokevat saman kohtalon kuin aikanaan Viipuriin palanneet henkilöt. He joutuvat lähtemään uudelleen sotaa pakoon. Venäläiset tulevat kärsimään erittäin suuria tappioita. Putin on erittäin arvaamaton ja siksi on syytä varautua pahimpaan mahdolliseen ratkaisuun.

Karu raportti julki: EU-maat rahoittaneet Venäjän sotaa 45 miljardilla eurolla

https://www.iltalehti.fi/talous/a/c8f022be-19be-4057-8d99-e9e179a5e9a0

Raportti on karua luettavaa. Venäjältä on sodan alettua viety polttoaineita 63 miljardin euron edestä. EU-maat muodostavat suurimman markkinan Venäjän fossiilisille polttoaineille. Jopa 71 prosenttia venäläisistä polttoaineista on päätynyt EU-alueelle.

Erkin kommentti: Mielestäni aurinkoenergia on todella merkittävä vaihtoehto Venäjän fossiilisille polttoaineille. Etelä-Euroopan maat voisivat olla merkittävä aurinkoenergian tuottajia.


Microsoft: Venäjän hakkerit toimineet yhteistyössä armeijan kanssa – IL seuraa sotaa

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fac86480-df24-41b8-be6c-6ab6ff6476e4

Teknologiayhtiö Microsoftin mukaan Venäjän kyberhyökkäykset Ukrainaa vastaan alkoivat todenteolla jo vuosi ennen hyökkäyssodan syttymistä. Yhtiö julkaisi aiheesta raportin keskiviikkona ja arvioi, että kyberhyökkäyksillä on ollut sodassa aiemmin oletettua suurempi rooli.

Yhtiö kertoo havainneensa 23. helmikuuta ja 8. huhtikuuta välisenä aikana 37 tuhoisaa kyberhyökkäystä. Näillä hyökkäyksillä on Microsoftin mukaan voitu luoda pohjaa sotatoimille.


Ukrainan sota, päivä 63: Putin uhkaa ”salamannopeilla” seurauksilla, Luhanskissa pommitettiin sairaalaa

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/0bb472bc-0b50-4891-9b0c-d852df107da5

Transnistriasta pelätään kehkeytyvän uusi kiistakapula Ukrainan sodassa. Moldovan ja Ukrainan rajalla sijaitsevaa aluetta on Ukrainan mukaan uhkailtu iskulla, joka toteutettaisiin Ukrainan nimissä.

Yksi kuoli Luhanskin alueen toisen vielä toiminnassa olevan sairaalan pommituksessa. Ukraina on menettänyt useita alueita Itä-Ukrainassa.

Alueen menetyksistä huolimatta Ukrainan viranomaiset ilmoittivat, että pelkästään Donetskin ja Luhanskin alueilla on torjuttu yhdeksän hyökkäystä, joiden ohessa ukrainalaiset tuhosivat Venäjältä yhdeksän panssarivaunua ja 11 tykistöjärjestelmää.


Yksi kuva näyttää, miten sota muutti ukrainalaisten elämät

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/dc7b6a04-c2c0-48b3-a441-f4bf4fe38d79

Venäjä aloitti sodan Ukrainassa 24. helmikuuta. YK:n lastenjärjestö Unifecin mukaan huhtikuun 21. päivään mennessä yli 5,1 miljoonaa ihmistä on paennut sotaa Ukrainasta. Heistä yli 90 prosenttia on naisia ja lapsia.

Ukrainan sisäministeriön aiemmin huhtikuussa antaman arvion mukaan sodassa on kuollut noin 2 700 siviiliä. Lukemaan on laskettu mukaan vain ne siviilit, joiden kuolemasta on aloitettu rikosoikeudellinen tutkinta.


Presidentti Niinistö SK:lle itärajan haasteista: ”Ollaan olevinaan Itämeren vakauden vartijoita”

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e50790fa-46c1-4bcc-8357-3737aae83271

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo Suomen Kuvalehden haastattelussa , että hänen kuvansa Venäjästä muuttui jo viime marraskuun lopussa. Tuolloin Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi puheessaan, että Naton itälaajentuminen on estettävä.

Sellainen ihanteellinen kuva, jota venäläiset nyt viljelevät, että Suomi–Ruotsi-malli on ollut vakauden ja turvallisuuden tae, tuhoutui, kun he itse menivät sanomaan, että ei Suomella ja Ruotsilla muuta vaihtoehtoa olekaan. Mikä tulevaisuudenkuva sitten olisi? Ollaan olevinaan Itämeren vakauden vartijoita, mutta itse tiedämme ja kaikki tietävät, että meidän vapautemme ja vakautemme on rajoitettua, sanoo Niinistö SK:lle.

  • Hyökkäys muutti sitten kaiken muun. Maskit riisuttiin.


Britannian ulkoministeri haluaa Naton pitävän ovensa auki Suomelle ja Ruotsille

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/130a825c-5893-485a-a8d9-8503d8b3dcd7

Britannian ulkoministeri Liz Truss pitää tänään diplomaattikunnalle perinteisen Mansion House -puheen. Hän vaatii kaikkien öljy- ja kaasutoimitusten lopettamista Venäjältä sekä Putinin hallinnon painostamista lisäsanktioin.Tiedotteen mukaan Truss hahmottelee Natolle globaalimpaa tulevaisuutta muun muassa Tyynenmeren kumppanien kanssa. Naton lähimmät kumppanit Tyynenmeren alueella ovat Japani, Australia, Uusi-Seelanti ja Etelä-Korea.

– Ministeri Trussin mukaan samanmielisten kumppanien tulisi tiivistää yhteistyötään talouden, investointien, tieteen ja teknologian saroilla. G7-maiden rooli tulee hänen mukaansa jatkossa vahvistumaan, tiedotteessa todetaan.


Ruotsin yleisradio kyselee: ”Onko Suomi seuraava?”

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/b489c432-ebfc-41dc-8e19-92d59a2cc6b7

Ruotsin televisiossa kyseltiin tiistai-iltana, onko Vladimir Putinin Venäjä suuntaamassa tähtäimensä seuraavaksi Suomeen.

Teemaa käsittelee Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n ulkomaanuutisiin keskittyvä Utrikesbyrån-ohjelma. Ohjelman alkuintron taustalla soi dramaattinen taustamusiikki, jonka tahdissa näytetään videokuvaa Suomen sodista, puolustusvoimien toiminnasta ja Putinista Suomen presidenttien seurassa.

Johdannon päätteeksi kysellään, liittyykö Suomi sotilasliitto Natoon ja miten Venäjä siihen reagoi.

Onko Suomi seuraava? alkuintro päättyy.


Tällainen on presidentti Niinistön sairastama keuhkokuume – toipuminen hidasta

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/7b9b2722-1c03-4daf-9120-c4ae633d29f8

Keuhkokuume on keuhkokudoksen tulehdustauti. Keuhkokuume on aina vakava yleisinfektio. Suomessa kotona asuvista ihmisistä keuhkokuumeeseen sairastuu vuosittain noin 50 000 henkilöä. Sairastuneista lähes joka toinen tarvitsee hoidon aloittamisen sairaalassa.

Bakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta hoidetaan antibiootilla. Hyväkuntoinen potilas voidaan hoitaa kotona tableteilla, mutta huonokuntoinen tai rajuoireinen potilas tarvitsee herkästi sairaalahoitoa.


Pääkirjoitus: Vladimir Putinin Venäjä aloittaa ”kostoviikot” Suomeen – Saimaan kanava ensimmäinen kohde

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000008779116.html

Mitä sitten on odotettavissa? Varmasti ainakin kyberhyökkäyksiä, joilla pyritään häiritsemään yhteiskunnan toimintoja ja palveluja.

Esimerkistä käyvät vaikkapa pankkipalveluiden lamautusyritykset. Toisaalta rajan takana voi tapahtua joukkojen teatraalista liikuttelua eli kansanomaisesti sanottuna telaketjujen kolinaa, ja Venäjän laivasto voi yrittää häiritä Suomen ja Ruotsin kauppamerenkulkua. Ilmatilan loukkauksia nähdään, ja ne voivat suuntautua syvemmälle Suomen ilmatilaan sekä olla entistä provokatiivisempia.

Venäläisten poliitikkojen jo muutenkin todellisuuden ulkopuolella liikkuvissa puheissa Suomi liitetään fasistivaltoihin.


Yhdysvalloilla uskottavaa tietoa Venäjän suorittamista teloituksista, kidutuksista ja raiskauksista

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008743320.html

Seuranta löytyy alta. Sodan ensimmäisen viikon tapahtumia voi lukea aiemmasta seurantajutusta täältä.

Sodan tapahtumista päivinä 3.3.–13.3.2022 pääset puolestaan lukemaan täältä ja päivien 14.3.–10.4. tapahtumista täältä.


Venäjän hallituksen lehti: Mariupoliin tulee voitonpäivän paraati

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008778534.html

Venäjä aikoo järjestää Ukrainan Mariupolissa voitonparaatin 9. toukokuuta. Paraatin toteutusmuodosta on vielä epäselvyyttä, mutta Venäjällä on ehdotettu jopa ”voitettujen paraatia” eli vangiksi otettujen ukrainalaisten marssittamista osana kulkuetta.


Niinistö SK:lle Venäjän reaktioista: ”Rajan taakse tulee varmasti paljon lisää sotilas­väkeä ja tavaraa”

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008779156.html

TASAVALLAN presidentti Sauli Niinistö arvioi Suomen Kuvalehden haastattelussa, että jännitteet Suomen itärajalla tulevat lisääntymään.

Putinin väitetty rakastaja laukoi kovia puheita venäläisestä urheilusta

https://www.is.fi/urheilu/art-2000008778895.html

Nyt presidentin puheita komppaa hänen väitetty rakastajansa Alina Kabajeva. Rytmisen voimistelun olympiavoittaja Kabajeva, 38, kertoi uutistoimisto Tassin haastattelussa, että kansainvälisen kilpailun kaikkoaminen ei ole ainakaan hänen leipälajissaan suuri menetys.


HS-gallup: Nato-jäsenyyden kannatus noussut ennätykselliseen 65 prosenttiin

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008779301.html

Suomen jäsenyyttä vastustaa 13 prosenttia vastaajista.Kyselyn toteutti Kantar TNS, ja siihen vastasi runsaat tuhat ihmistä. Virhemarginaali on noin 3,0 prosenttiyksikköä suuntaansa.


Venäjän hallituksen lehti: Mariupoliin tulee voitonpäivän paraati

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008778534.html

  • Natseista vapautetun kaupungin asukkaat odottavat Suuren isänmaallisen sodan voitonpäivän 77-vuotisjuhlaa ja valmistautuvat siihen kaikista vaikeuksista ja menetyksistä huolimatta, RBK:n artikkelissa maalaillaan. KREMLIN-MIELINEN Pravda.ru-propagandasivusto ehdotti puolestaan vastikään, että Mariupolissa pitäisi järjestää voitonpäivänä ”voitettujen paraati”. Artikkelin mukaan ”Donetskin kansantasavallan kansanmiliisin” pitäisi järjestää kulkue, jossa marssitettaisiin Mariupolin kaduilla ”vangiksi otettuja natseja” eli toisin sanoen Venäjän miehitystä vastaan taistelleita ukrainalaisia sotavankeja. Artikkelin mukaan tällaisesta paraatista tulisi ”vahva informaatioisku”.


Venäjän 16-vuotias dopingluistelija ja 21-vuotias hiihtotähti saivat täyslaidallisen Norjasta: ”Hyödyllisiä idiootteja”

https://www.is.fi/urheilu/art-2000008777211.html

PEKINGIN talviolympialaisissa menestyneet venäläisurheilijat vastaanottivat tiistaina kunniamitalinsa Vladimir Putinilta tämän järjestämässä tilaisuudessa Moskovan Kremlissä. Länsimaissa tapahtuma nähtiin pr-temppuna.


Venäläistähdet tapasivat Joe Bidenin – kohutoimittaja riehaantui: ”Näytti rakkautta venäläisille”

https://www.is.fi/nhl/art-2000008776356.html

USA:N presidentti Joe Biden isännöi maanantaina Valkoisessa talossa viime vuoden Stanley Cup -voittajajoukkuetta Tampa Bay Lightningia.

Tunnelmaltaan kevyessä tapahtumassa olivat paikalla myös Lightningin mestaruusjoukkueen avainpelaajiin kuuluneet venäläiset Andrei Vasilevski, Nikita Kutsherov ja Mihail Sergatshev.

Yhdysvalloilla ”uskottavaa tietoa” venäläisjoukkojen systemaattisista rikoksista Ukrainassa –Sairaala Luhanskin alueella vaurioitui vakavasti iskussa

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008740885.html

Päätapahtumat

  • 4:43

    Hersonissa useita räjähdyksiä, kohteena tiettävästi TV-torni

  • 3:48

    Saksalaislehti: Uniper alkaa suorittaa kaasumaksuja "venäläiseen pankkiin"

  • 2:36

    Yhdysvalloilla "uskottavaa tietoa" humanitaarisen oikeuden rikkomisesta venäläisjoukkojen toimesta Ukrainassa

  • 1:29

    Kanadan parlamentti yksimielisenä: Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kansamurha

  • 0:25

    Riippumaton venäläismedia Meduza: Donbasin "kansantasavallat" valmistautuvat kansanäänestyksiin Venäjään liittymisestä


Putin Pietarissa: Jos joku sotkeutuu Ukrainan tapahtumiin, vastaamme salamannopeasti

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008779040.html

Venäjän presidentti vakuutti käyttävänsä tarvittaessa aseita, ”joita vastustajilla ei vielä ole”. Talouskatsauksen mukaan Venäjän valtion rahatilanne huononee nopeasti.


Pahimmassa tapauksessa Ukraina joutuu kahden sota­rintaman puristukseen” – Konflikti Moldovassa olisi eduksi Venäjälle, sanoo tutkija

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008777265.html

Ensin maanantaina iskettiin singolla paikallisen valtionturvallisuuden ministeriöön eli käytännössä salaisen poliisin päärakennukseen. Tiistaina puolestaan räjäytettiin Transnistrian sisäministeriön mukaan kaksi radiomastoa, ja iltapäivällä uutisoitiin vielä iskusta sotilaskohteeseen lähellä Tiraspolin kaupunkia.

Keskiviikkona Transnistria ilmoitti lennokeista ja laukauksista kylässä, jossa sijaitsee Venäjän asevarasto, kertovat uutistoimistot.

Viime yönä useita lennokkeja havaittiin taivaalla Kolbasnan kylän yllä. Aamulla laukauksia ammuttiin Ukrainan puolelta kohti Kolbasnaa”, ministeriö tiedotti.


Venäjän televisiossa Suomen Nato-aikeet nähdään kielteisenä: Näin maan medioissa kommentoidaan Nato-keskustelua

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008774640.html

[Maiden] väestö on saatava tietoiseksi, että niin kauan kuin maat säilyttävät puolueettomuutensa, Venäjä ei todellakaan ole kiinnostunut niistä sotilaallisesti. Mutta heti kun ne liittyvät Nato-blokkiin, niistä tulee samanlaisia mahdollisia kohteita, kuin muistakin Nato-maista, joihin on sijoitettu Venäjää vastaan suunnattuja aseita.”


Россия душит Донбасс, но Донбасс не сдается

https://www.hs.fi/newsinrussian/art-2000008777270.html


Mitä vaihtoehtoja Euroopan mailla on, jos Venäjä lopettaa kaasun tuonnin kokonaan?

https://www.hs.fi/talous/art-2000008779127.html

UUTISTOIMISTO Reutersin mukaan venäläiskaasu tulee Eurooppaan pääasiassa kolmella kaasuputkella. Kaasua tulee Jamal–Eurooppa-putkella Valko-Venäjän läpi Puolaan ja Saksaan, Nord Stream -putkella Itämeren ali Saksaan sekä Ukrainan läpi kulkevalla putkella Slovakiaan, Itävaltaan ja Italiaan. Bulgaria on sopinut kaasutoimitussopimuksen Azerbaidžanin kanssa. Sitä varten valmistuu kaasuputki Kreikasta myöhemmin tänä vuonna.

Bulgarialla on Reutersin mukaan mahdollisuus myös hyödyntää Turk Stream -putkea. Se tuo kaasua Venäjältä Kreikkaan Mustanmeren ali ja Turkin ja Bulgarian kautta. Kääntämällä kaasuvirran Bulgaria saisi kaasua Kreikasta.

Erkin kommentti: Aurinkoenergian laajempi käyttöönotto Bulgariassa vähentäisi Venäjän maakaasun käyttöä Bulgariassa.


Arvio: Ukrainan sodan aikana Suomeen on tuotu jopa 370 miljoonan euron arvosta venäläistä fossiili­energiaa

https://www.hs.fi/talous/art-2000008775634.html

Eurooppa on ostanut sodan keskellä venäläistä fossiilienergiaa 44 miljardilla eurolla, arvioi Centre for Research on Energy and Clean Air. Suurin ostaja on ollut Saksa, jonka tuonnin arvoksi Crea laskee noin yhdeksän miljardia euroa. Pitkälti yli puolet tästä on maakaasua.


Venäjä väläyttelee Saimaan kanavan vuokrasopimuksen purkua, jos Suomi liittyy Natoon – Kanavavaltuutettu pitää puheita spekulaationa

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008776986.html

VENÄJÄ saattaa vaatia muutoksia Saimaan kanavan vuokrasopimukseen, jos Suomi liittyy Natoon. Näin kertoi keskiviikkona venäläinen Izvestija-lehti.

Moskovan vallanpitäjiä lähellä olevan Izvestijan mukaan Saimaan kanavan vuokra­sopimuksen tarkastelua uudelleen ei ole suljettu pois Venäjän duumassa eli parlamentissa.


HS-gallup: Nato-jäsenyyden kannatus noussut ennätykselliseen 65 prosenttiin

https://yle.fi/uutiset/3-12314941

Moldovalle kuuluvassa Transnistriassa on ollut alkuviikosta uusia räjähdyksiä. Ukrainan ja Moldovan mukaan kyseessä ovat Venäjän provokaatiot, Venäjän mukaan "terrori-iskut".

  • Venäjä on vallannut useita kyliä Ukrainan itäosassa. Taistelu Mariupolin terästehtaassa jatkuu.

  • Venäjä katkaisi keskiviikkona kaasutoimitukset Puolaan ja Bulgariaan.

  • Lataa Yle-sovellus ja tilaa uutisilmoitukset Venäjän hyökkäyksestä.


Venäjä teloittanut antautumista yrittäviä ukrainalaisia Donetskissa, sanoo USA – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

https://yle.fi/uutiset/3-12420724

Nainen suri eilen Kiovassa järjestetyssä mielenilmauksessa. Tapahtumassa osallistujat vetosivat maailman johtajiin, jotta saarretussa Mariupolissa olevat ihmiset saataisiin evakuoitua


Kyberturvallisuuden asiantuntija tiivistäisi tiedustelutoimintaa: Siviili- ja sotilasuhkien erottaminen entistä vaikeampaa

https://yle.fi/uutiset/3-12420560

Siviili- ja sotilasuhkien erottaminen on entistä vaikeampaa, arvioi kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll Aalto-yliopistosta. Hänen mielestään kannattaisi pohtia, tuleeko Suomessa olla erilliset siviili- ja sotilastiedustelut.


Miksi Nokian Renkaat jäi Venäjälle kun lähes kaikki muut ymmärsivät lähteä? Tässä neljä syytä

https://yle.fi/uutiset/3-12419768

Jos yhtiö olisi heti sulkenut tehtaansa, se olisi välttynyt mittavalta mainehaitalta. Toisaalta Venäjälle jäämällä yhtiö yrittää suojata työntekijöitään ja miljoonien eurojen laitteitaan.


Mykistävä kuva: Autiomaassa odottaa 3 100 eläköitynyttä sotilaskonetta – USA:n laivue vastaa kooltaan maailman toiseksi suurimpia ilmavoimia

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mykistava-kuva-autiomaassa-odottaa-3-100-elakoitynytta-sotilaskonetta-usa-n-laivue-vastaa-kooltaan-maailman-toiseksi-suurimpia-ilmavoimia/8414416#gs.yso96z

Yhdysvaltain ilmavoimilla on Tusconissa Arizonassa varastossa 35 miljardin dollarin arvosta sotilaskoneita. Jos niistä muodostettaisiin jonkin maan laivue, siitä tulisi maailman toiseksi suurin. Kuljetuskoneita, hävittäjiä, pommittajia, tiedustelulentokoneita, ilmatankkereita. Jopa ohjuksia.


Mariupolissa loukussa oleva sotilas vetoaa videolla haavoittuneiden pelastamiseksi: "Sadat siviilit saastaisissa olosuhteissa, pian loppuu ruoka ja juoma"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mariupolissa-loukussa-oleva-sotilas-vetoaa-videolla-haavoittuneiden-pelastamiseksi-sadat-siviilit-saastaisissa-olosuhteissa-pian-loppuu-ruoka-ja-juoma/8414390#gs.ysof4r

Ukrainan Mariupolissa Azovstalin tehdasalueella on yli 600 haavoittunutta ilman lääkkeitä tai mahdollisuutta kunnolliseen hoitoon, sanoo Ukrainan laivaston 36. merijalkaväkiprikaatin komentaja Serhii Volyna julkaisemassaan Facebook-videossa. Haavoittuneissa on niin sotilaita kuin siviilejä.


Onko Moldova Venäjän seuraava kohde? Ilman muiden tukea itsenäiseksi julistautunut Transnistria nousi Ukrainan sodan polttopisteeksi

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/onko-moldova-venajan-seuraava-kohde-ilman-muiden-tukea-itsenaiseksi-julistautunut-transnistria-nousi-ukrainan-sodan-polttopisteeksi/8414356#gs.ysokhr

Transnistria on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi, mutta mikään maa ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä, ei edes Venäjä. Sen sijaan Venäjä tukee Transnistrian separatistialuetta, ja Venäjällä on myös joukkoja siellä.


Moldova

https://fi.wikipedia.org/wiki/Moldova

Moldova (romaniaksi Moldova), virallisesti Moldovan tasavalta (romaniaksi Republica Moldova) on sisämaavaltio Itä-Euroopassa. Se sijaitsee Romanian ja Ukrainan välissä Moldovan historiallisen alueen itäosassa. Maan pinta-ala on 33 851 neliökilometriä, ja asukkaita on noin 4,0 miljoonaa.Moldovan pääkaupunki on Chișinău.

Moldova kuuluu Itsenäisten valtioiden yhteisöön. Se on yksi Euroopan köyhimmistä maista. Asukkaista pääosa on etniseltä taustaltaan romanialaisia (itämoldovalaisia) ja uskonnoltaan Romanian patriarkaattiin kuuluvia ortodokseja. Viininviljely on ollut tärkeä osa Moldovan taloutta ja kulttuuria vuosisatojen ajan.

Moldovan sisällä on kaksi separatistista aluetta. Dnestrjoen vasemmalla rannalla joen itäpuolella sijaitsee de facto itsenäinen Transnistria, jolla on oma poliisi ja asevoimat, ja sitä tukevat alueelle sijoitetut venäläiset asevoimat. Valtiolla ei kuitenkaan ole kansainvälistä tunnustusta. Moldovan eteläosassa puolestaan on Gagauzian autonominen alue.Transnistria on hylännyt kaikki Moldovan ehdottamat erityisasemat Moldovan valtion sisällä ja jatkaa itsenäisenä toimijana. Vuonna 1990 itsenäistynyt Gagauzia puolestaan liittyi takaisin Moldovaan neljä vuotta myöhemmin.



Transnistria

https://fi.wikipedia.org/wiki/Transnistria

Kun Transnistria muodostettiin, se otti käyttöön Neuvostoliiton perustuslain. Vuonna 1995 otettiin käyttöön uusi perustuslaki, joka sisältää enemmän länsimaisista demokratioista tuttuja piirteitä ja antaa vallanpitäjille parlamentaarisen vastuun. Alueen parlamenttia kutsutaan korkeimmaksi neuvostoksi ja presidenttinä on vuoden 1992 kapinaa Moldovaa vastaan johtanut Igor Smirnov, joka on Ukrainan kansalainen.

Joulukuussa 2011 pidettyjen presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella kaksikymmentä vuotta maata johtanut Smirnov jäi kolmanneksi, mutta ei hyväksynyt tulosta. Entinen parlamentin puhemies Jevgeni Ševtšuk sai 38,5 prosenttia äänistä, Venäjän tukema parlamentin puhemies Anatoli Kaminski sai 26,48 prosenttia ja Smirnov 24,82 prosenttia. Syy Smirnovin tappioon on arvioiden mukaan se, että Venäjä ei enää tue häntä. Smirnov epäili vaalivilppiä.

Alueella on säilytetty paljon neuvostoajan symboleja ja otettu viralliseen käyttöön. Esimerkkejä näistä ovat sirppi ja vasara valtion vaakunassa ja neuvostounivormuja kantavat poliisit sekä sotilaat. Pääkaupungissa Tiraspolissa on Vladimir Leninin patsaita, joista suurin on parlamenttitalon edessä. Pääkaupungissa on myös Marxin ja muiden kuuluisien kommunistien patsaita ja heidän mukaansa on nimetty katuja, kuten Strada Karl Liebknecht, Strada Karl Marx ja Strada Rosa Luxemburg. Sekä vaakuna että lippu ovat lähes samanlaiset kuin mitä Moldovan sosialistinen neuvostotasavalta käytti.


Russian train carrying military weapons to the Ukrainian battlefield exploded

https://www.youtube.com/watch?v=rX3n9xeEXfM


Fears of new war in Europe after explosions in Moldova

https://www.youtube.com/watch?v=hfEI1ye7ChY


Russia’s Shifting Military Strategy for Ukraine’s Donbas, Explained | WSJ

https://www.youtube.com/watch?v=PwLH7QJGXLc


EU chief says European nations 'united' in face of Russia gas 'blackmail' • FRANCE 24 English

https://www.youtube.com/watch?v=2obLyO9jldg


Russian Invasion of Ukraine Week 8 (April 15-21)

https://www.youtube.com/watch?v=c9BTUTECDVE


UK warns Ukraine war could last ‘years’

https://www.youtube.com/watch?v=hobJf5Jf_oc


US National Guard Prepares M113s for Ukrainian Defense

https://www.youtube.com/watch?v=LqWCJIJIiDE


Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ

https://www.youtube.com/watch?v=Wu4qIFWd9lM


Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ

https://www.youtube.com/watch?v=JN1z5iBlYAE


Germany to supply 100 Rheinmetall MAN HX81 tank transporters to Ukraine

https://www.youtube.com/watch?v=AnoBWZDakUE

Putinin tie sotaan

https://areena.yle.fi/1-62064404

Vladimir Putinin KGB-agentin ura loppui Neuvostoliiton hajoamiseen. Hän löysin nopeasti uuden tien: ensin byrokraatiksi, sitten presidentti Boris Jeltsinin pääministeriksi ja lopulta Venäjän presidentiksi, joka keskitti kaiken vallan itselleen. Putin piti länsimaita heikkoina, sai Donald Trumpin tuen. Mutta mikä sai hänet hyökkäämään Ukrainaan ja aloittamaan sodan Euroopassa?


KL: Fortumin omistama Uniper on taipumassa presidentti Putinin vaatimukseen kaasun ruplamaksuista

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f14c9b99-34dc-4560-992a-60d71cb61eaa Hy

Fortumin saksalainen tytäryhtiö Uniper, joka on yksi Euroopan suurimmista venäläisen maakaasun ostajista, on taipumassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin vaatimukseen kaasun ruplamaksuista, uutisoi Kauppalehti.

  • Euroopan suurimmat venäläisen maakaasun ostajat suunnittelevat avaavansa uudet ruplatilit Gazprombankiin Sveitsissä voidakseen jatkaa venäläisen maakaasun ostamista, KL kirjoittaa Financial Timesin ja uutistoimisto Bloombergin lähteisiin pohjautuen.


Tällainen alue on viime päivinä puhuttanut Transnistria – edes Venäjä ei ole tunnustanut ”valtion” itsenäisyyttä

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/d340eafc-077c-41e2-9bae-e71c66242a7b

Moldovassa Dniester-joen ja Ukrainan rajan välissä sijaitseva venäjänkielinen Transnistrian alue on ollut viime päivinä laajasti uutisotsikoissa siellä sattuneiden räjähdysten myötä.

Monet pelkäävät, että kiristyneen tilanteen vuoksi myös Moldova saattaa ennemmin tai myöhemmin päätyä osalliseksi Venäjän ja Ukrainan väliseen konfliktiin.

Venäjä on ilmaissut huolensa Transnistriassa asuvasta venäjänkielisestä väestöstä. Se käytti samaa veruketta myös oikeutuksena hyökkäykselle Ukrainaan.


NBC: Yhdysvaltain tiedustelu auttoi Ukrainaa tuhoamaan venäläis­koneen – jopa kenraalien kuolemat voivat selittyä amerikkalais­avulla

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008778361.html

Venäjällä ei ole ollut Ukrainan sodassa vastassaan ainoastaan kotimaataan puolustavat ukrainalaisjoukot, jotka on aseistettu länsiavulla, vaan suuressa roolissa on ollut Yhdysvaltain koko mahtava tiedustelukoneisto.

Tämä käy ilmi NBC-kanavan amerikkalaisiin viranomaislähteisiin perustuvasta uutisesta, jonka asiantuntijat katsovat tarjoavan selityksen myös joillekin sodan yllättäville tapahtumille.

NBC:n mukaan Yhdysvallat on tarjonnut sekä ennen sotaa että sen aikana Ukrainalle tiedustelutietoa, joka on ollut ratkaisevassa roolissa puolustustaistelussa.


Kuin paluu Neuvostoliittoon – Transnistria on kummajainen, jonka lipussa on yhä sirppi ja vasara

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008688745.html

PIENEN MOLDOVAN tasavallan itäreunassa on avoin haava: kummallinen epävaltio nimeltään Transnistria. Tämä köyhä maakaistale Dnestrin rannalla saattaa vielä nousta kokoaan suurempaan rooliin, jos Ukrainaan tunkeutuneet venäläiset joukot hyökkäävät Odessaan ja etenevät Moldovan rajoille. Edes Venäjä ei ole tunnustanut Transnistrian itsenäisyyttä. Venäjä on kuitenkin Transnistrian tuki ja turva. Ainoa sellainen.

Venäjän lisäksi Transnistriaa ohjailee Sheriff – entisestä KGB-upseerista miljardööriksi nousseen Viktor Gusanin perustama holding-yhtiö, jonka lonkerot ulottuvat kaikkialle Dnestrin itärannalla.

Российская газета: В Мариуполе планируется парад в честь Дня Победы

https://www.is.fi/newsinrussian/art-2000008779410.html


FT: Osa energiayhtiöistä aikoo suostua Venäjän ruplavaatimuksiin – joukossa Fortumin omistama Uniper

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008779439.html

OSA Euroopan energiajäteistä on suostumassa Venäjän vaatimuksiin ruplamaksuista, kertoo Financial Times. Kuukausi sitten Venäjän presidentti Vladimir Putin vaati, että ”epäystävällisten maiden” – muun muassa koko EU:n – pitää maksaa maakaasusta ruplissa. Venäjä on vaatinut maita avaamaan tilin Gazprombankiin, jossa länsimaiset valuutat muutetaan rupliksi.

FT:n mukaan tilejä maksujärjestelyä varten ovat avaamassa muun muassa Fortumin omistama saksalainen Uniper ja itävaltalainen OMV, jotka ovat Euroopan suurimmat venäläisen maakaasun tuojat. Italialainen Eni punnitsee vaihtoehtojaan. Myös Eni on yksi suurimmista venäläisen maakaasun tuojista.

FT:n mukaan Venäjän vaatimuksiin suostuminen voisi vaarantaa EU:n sanktiot. Lehden mukaan jatkossa energiayhtiöt maksaisivat kaasusta euroissa, jotka muutettaisiin Gazprombankissa rupliksi, joilla maakaasu maksettaisiin.


Lähteet IS:lle: Näin Suomi liittyy Natoon – liittymis­neuvottelut ohi muutamassa päivässä

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008778252.html

PÄÄMINISTERIPUOLUE Sdp päättää Nato-kannastaan 14. toukokuuta. Puolue järjestää silloin ylimääräisen puoluevaltuuston kokouksen.

Pääministeri Sanna Marin (sd) on sanonut kertovansa Nato-kantansa ennen puoluevaltuuston kokousta. Marinin uskotaan julkistavan kantansa juuri ennen puoluevaltuuston kokousta.

IS:n eri lähteistä saamien tietojen mukaan valtiojohto ei esitä Nato-jäsenyyden hakemista ennen kuin Sdp on päättänyt omasta Nato-kannastaan.


Pakotteet lopettivat moottoripyörä­tuotannon Venäjällä – viimeinen tehdas siirretään pois maasta

https://www.is.fi/autot/art-2000008776200.html

URAL MOTORCYCLES lopettaa moottoripyörien valmistamisen Venäjällä ja siirtää tehdastaan parhaillaan Kazakstaniin, kertovat nyt lukuisat venäläiset auto- ja talousalan mediat.

Vuodesta 1941 yhtäjaksoisesti valmistetun Ural-moottoripyörän merkityksestä venäläiselle sielunmaisemalle kertoo esimerkiksi talouslehti Expertin aiheesta tekemä näyttävä otsikko, joka kuuluu dramaattisesti ”Ural ei ole enää meidän”.

Valmistuksen lakkaamisen syynä ovat läntiset sanktiot, sillä suurta osaa Ural-moottoripyörien komponenteista ei toimiteta enää Venäjälle. Lisäksi yhtiön suurimmat vientimarkkinat eli Yhdysvallat, Länsi-Eurooppa ja Japani ovat käytännössä täysin sulkeutuneet.


Ainakin 230 iskua Ukrainaan – näin Venäjä käy hyökkäys­sotaa verkossa

https://www.is.fi/digitoday/art-2000008779490.html

VENÄJÄN hallintoon yhdistetyt hakkeriryhmät ovat tehneet useita kymmeniä kyberhyökkäyksiä Ukrainaa vastaan sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa maassa helmikuun lopulla. Asiasta kertoo teknologiajätti Microsoft julkaisemassaan raportissa.

Hybridisodankäynnin puitteissa Venäjä on ajoittanut kyberhyökkäyksiä Ukrainassa tehtyjen sotilaallisten iskujen yhteyteen.

Microsoft kertoo ainakin kuuden erillisen venäjämielisen toimijan tehneen kyberhyökkäyksiä Ukrainaa vastaan. Yhtiön mukaan Venäjän hyökkäyssodan alla ja sen alettua on tehty yli 230 kyberoperaatiota.

Russia’s Shifting Military Strategy for Ukraine’s Donbas, Explained | WSJ

https://www.youtube.com/watch?v=PwLH7QJGXLc


RUSSIA-UKRAINE WAR A Huge Explosion in Kiev Shocked the Russians!

https://www.youtube.com/watch?v=hb6Qwl1rXXg


RUSSIA-UKRAINE WAR The United States Announced: Russia Is Weaker Than At the Beginning of the War!

https://www.youtube.com/watch?v=e92pFTr1oNw


Ukraine War: Economic war comes to Europe

https://www.youtube.com/watch?v=KH4cgTPfaeM


Who is buying Russian gas?

https://www.youtube.com/watch?v=_95yiXlF544


Canada to send Smart Armored Vehicles manufactured by Roshel

https://www.youtube.com/watch?v=GGhVGYRIIzM


Russo-Ukrainian War: First 2 Months Mapped using Google Earth

https://www.youtube.com/watch?v=zxlb1GZI8e0


Train carrying Russian military vehicles crashed

https://www.youtube.com/watch?v=HSZRvrbMeRc


US and NATO send 17,000 anti-tank weapons to border face each other Russian forces

https://www.youtube.com/watch?v=AhhIUCBmhEE


ВСУ готовят "сюрприз для армии рф. Штабы, живая сила и авиация будут уничтожены. Маховик запущен!

https://www.youtube.com/watch?v=t3fVsb8W0bo

Naton Stoltenberg puhuu tänään presidentti Niinistön kanssa – Ukrainalla on oikeus hyökätä Venäjän huolto­yhteyksiä vastaan, sanoo Britannia

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008740885.html

Päätapahtumat

  • 11:14

    Naton pääsihteeri Stoltenberg puhuu tänään presidentti Niinistön kanssa

  • 8:47

    Britannian puolustusministeriö: Venäjän laivasto yhä uhka Mustallamerellä

  • 6:54

    Yhdysvaltalaisinstituutin analyysi: Venäjä sijoittanut sotilasdelfiinejä Mustanmeren laivastotukikohtaan

  • 4:43

    Hersonissa useita räjähdyksiä, kohteena tiettävästi tv-torni

  • 3:48

    Saksalaislehti: Uniper alkaa suorittaa kaasumaksuja venäläiseen pankkiin


Yhdysvaltain laivasto­instituutti: Venäjä sijoittanut sotilas­delfiinejä Mustanmeren tuki­kohtaan

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008779758.html

Yhdysvaltain laivastoinstituutin (USNI) satelliittikuvien analyysissa selvisi, että delfiinejä olisi sijoitettu Sevastopolin satamassa sijaitsevaan laivastotukikohtaan. Analyysin mukaan kaksi delfiiniaitausta perustettiin laivastotukikohtaan helmikuussa, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainassa.


Venäjän Ukrainalta valtaamassa Hersonissa siirrytään ruplien käyttöön, sanoo venäläinen uutistoimisto

https://yle.fi/uutiset/3-12314941

Venäjän valtaamassa Hersonin kaupungissa siirrytään 1. toukokuuta Venäjän valuutan, ruplan käyttöön, kertoo venäläinen uutistoimisto RIA.

Siirtymäkausi kestää neljä kuukautta. Sen aikana ruplan rinnalla voi käyttää myös Ukrainan omaa valuuttaa, hryvniaa.


YK:n pääsihteeri Guterres Kiovassa, tapaa presidentti Zelenskyin

https://yle.fi/uutiset/3-12421056

Sota loppuu sitten kun Venäjä päättää lopettaa sen, Guterres sanoo. Zelenskyin mukaan sota on maksanut Ukrainalle jo satoja miljardeja euroja.


"Yhtä jalkaa Ruotsin kanssa" toistuu nyt Nato-keskustelussa: kokosimme syyt, miksi Ruotsin ratkaisu on Suomelle niin tärkeä

https://yle.fi/uutiset/3-12418998

Selonteossa linjataan, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys nostaisi sotilaallisen voimankäytön kynnystä Itämeren alueella, mikä lisäisi alueen vakautta pidemmällä tähtäimellä.

Sehän vakauttaisi Itämeren asemaa. Se myös toisi enemmän turvallisuutta Pohjoismaihin. Silloin kaikki Pohjoismaat olisivat Naton jäseniä ja kyllähän se tietäisi sitä, että me myös sitten Naton sisällä pystyisimme vaikuttamaan asioihin, hallituksen johtoviisikkoon kuuluva RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson perustelee toivettaan Suomen ja Ruotsin yhteisestä Nato-ratkaisusta.


Kuolettava suunnitteluvika pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan: "Jos et pääse ulos sekunnissa, olet vainaa"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kuolettava-suunnitteluvika-pamauttaa-venalaisten-panssarivaunujen-tornit-ilmaan-jos-et-paase-ulos-sekunnissa-olet-vainaa/8414566#gs.ytv6d3

Ruosteenväriseksi palanut venäläinen panssarivaunu ilman tornia on tullut tutuksi näyksi Ukrainan sodan aikana.

Iso-Britannian arvion mukaan Ukraina on sodan aikana tuhonnut 580 panssarivaunua. Ukrainan armeijan mukaan Venäjän vahvuudesta on kadonnut 939 panssaria.

Vaikka luvuissa on eroja, niin selvältä näyttää, että Ukraina on onnistunut tuhoamaan satoja venäläispanssareita.


Suomen armeijan vahvuudeksi laskettu aselaji auttaa Venäjää etenemään Itä-Ukrainassa "hitaasti, mutta tasaisesti"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomen-armeijan-vahvuudeksi-laskettu-aselaji-auttaa-venajaa-etenemaan-ita-ukrainassa-hitaasti-mutta-tasaisesti/8414690#gs.ytvg0h

Venäjän armeija on jatkanut Itä-Ukrainassa "hidasta, mutta tasaista" etenemistä Iziumin suunnalla. Syyksi katsotaan se, että Venäjä on keskittänyt enemmän ja enemmän tykistöä hyökkäyksiään tukemaan.


Venäjä väittää ampuneensa alas hävittäjän ja ohjusten tuhonneen ammusvarastoja – MTV seuraa sotaa

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mtv-uutiset-seuraa-venajan-hyokkaysta-ukrainassa/8414512#gs.ytvoow

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Venäjän joukot ovat tehneet pientä edistystä Izjumissa ja Itä-Ukrainan kontaktilinjalla

  • Venäjän alukset Mustallamerellä ovat yhä uhka Ukrainalle

  • Zelenskyi: Venäjä ei pidä vain kaasua, vaan mitä tahansa kauppaa aseena

  • Ukrainan puolustusministeri varoittaa "valtavasta tuhosta" tulevina viikkoina

  • Venäjä on ilmoittanut aikovansa vallata Donbassin ja luoda maayhteyden Krimille ja Transnistriaan

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta


Britannia: Venäjän noloista menetyksistä huolimatta, Ukrainaa vaanii uhka Mustallamerellä

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/britannia-venajan-noloista-menetyksista-huolimatta-ukrainaa-vaanii-uhka-mustallamerella/8414558#gs.ytw0a3

Britannian puolustusministeriö on julkaissut jälleen päivittäisen tiedusteluraporttinsa.

Sen mukaan Venäjällä on yhä valmius iskeä risteilyohjuksin Mustaltamereltä Ukrainan kohteisiin maalla ja rannikolla, huolimatta "laskeutumisalus Saratovin ja Moskva-aluksen noloista menetyksistä".

Bosforin salmi pysyy edelleen suljettuna muilta kuin turkkilaisilta aluksilta, mikä tarkoittaa sitä, että Venäjä ei pysty korvaamaan Ukrainan ohjuksella upottamaa Moskvaa. Lippulaiva Moskva oli tärkeä alus Venäjälle, sillä se suojasi muita aluksia Ukrainan ohjuksilta.


Venäläiset päästivät ihmiset kylästä, mutta ampuivat pakenevia autoja kohti, kertoo andriivkalainen nainen

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/venalaiset-paastivat-ihmiset-kylasta-mutta-ampuivat-pakenevia-autoja-kohti-kertoo-andriivkalainen-nainen/8414534#gs.ytthho

Naapurissa asunut kolmekymppinen Aleksei katosi hänen mukaansa ensimmäisinä päivinä. Tämän luultiin menneen äitinsä luokse, joka asuu samassa kylässä.

Hänet löydettiin kylän rajalta. Hänellä oli kädet sidottuina ja muovipussi päässä. Häntä oli ammuttu päähän. Kyläläiset sanovat, ettei hän ollut ainoa uhri.

Sanna Marin Kreikassa: Suomi olisi huomattava lisä Naton puolustukseen – IL seuraa sotaa

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fac86480-df24-41b8-be6c-6ab6ff6476e4

Yhdysvaltojen saamien raporttien perusteella Venäjä on teloittanut Donetskissa ukrainalaisia, jotka ovat halunneet antautua.

  • Teknologiayhtiö Microsoftin mukaan venäläiset hakkerit ovat toimineet yhteistyössä maan armeijan kanssa.

  • Yhdysvallat on tuominnut kaasutoimitusten katkaisun Puolaan ja Bulgariaan.


Ministeri Tuppurainen perää Saksan linjausta Uniperin kaasukaupoissa Venäjän kanssa

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f14c9b99-34dc-4560-992a-60d71cb61eaa

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen (sd) otti torstaina eduskunnassa kantaa tietoihin, joiden mukaan Fortumin omistaja Uniper jatkaa kaasun ostamista Venäjältä siten, että välittäjäpankki vaihtaa euromaksut rupliksi.

Tuppurainen korosti, että Suomi on linjannut, että ruplakauppaa ei tule käydä. Tämä on ilmoitettu ehdottomana kantana muun muassa valtion energiayhtiö Gasum Oy:lle.


Naton Stoltenberg: Puhun tänään presidentti Niinistön kanssa – ottaisimme Suomen avosylin Natoon

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/526524d0-9b85-4a14-b1ec-bff9940c156b

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo, että hän keskustelee torstaina Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa.

Stoltenberg kommentoi Suomen ja Ruotsin mahdollista Nato-hakemusta torstaina Brysselissä tiedotustilaisuudessa Euroopan parlamentin puheenjohtajan Roberta Metsolan kanssa.

Itse asiassa puhun Suomen presidentin kanssa myöhemmin tänään, Stoltenberg kertoi tilaisuudessa.

Stoltenberg ennakoi puhuvansa Niinistön kanssa mahdollisesta Suomen Nato-jäsenhakemuksesta. Hän nosti esille myös Venäjän kommentit Suomen ja Ruotsin mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Stoltenberg piti tärkeänä, että Suomi tekee päätöksensä ilman, että ulkopuolelta vaikutetaan päätökseen.


Ukrainalainen sankarikoira nuuskii Venäjän ansoja – löytänyt yli 150 räjähdettä ja miinaa

https://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/a/7185d6fa-4f98-41a8-b127-f6ba1b667fd9

Patron on opetettu nuuskimaan räjähteitä ja miinoja, mitkä Venäjä on asettanut ansoiksi Ukrainaan. Kun Patron haistaa ruudin, se ilmoittaa siitä heti omistajalleen Mishalle.

32-vuotias Misha osti Patronin työkaveriltaan alun perin lemmikiksi pojalleen.

  • Otin Patronin yhtenä päivänä mukaani töihin ja se näytti heti taitonsa. Se kävi vahingossa, Misha kertoo.


Britannia uskoo Putinin toimivan kuin vuonna 2014 – tämä sodasta tiedetään klo 12

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/6373757d-7cac-43d2-951f-75b9c00bb86c

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi aikovansa keskustella Suomen presidentin kanssa torstaina. Britannian puolustusministeri Ben Wallace arvioi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa ajautua toimimaan nyt samoin kuin vuonna 2014.

Yhdysvallat ei hyväksy Venäjän ratkaisua katkaista kaasutoimitukset Puolaan ja Bulgariaan. Teknologiayhtiö Microsoftin mukaan venäläiset hakkerit ovat toimineet yhteistyössä maan armeijan kanssa ja tehneet kyberhyökkäyksiä Ukrainaan jo vuotta ennen sotaa.

Lue tästä jutusta, miten Ukrainan sota on edennyt 64. päivänään.

Ukraine soldier defending Mariupol Azovstal strong hold says 'we'll fight as long as we have to'

https://www.youtube.com/watch?v=vqzqOOlMM2k


Ukrainian forces destroy two Russian tanks with Stugna-P missiles

https://www.youtube.com/watch?v=PN51Yga6HaQ


Russian tank column destroyed after Ukrainian drone hunt & artillery blitz

https://www.youtube.com/watch?v=Jox3gal7e9A


Drone footage shows Russian tank graveyard near Kyiv

https://www.youtube.com/watch?v=HXYaMMb00qM


True scale of Putin’s ‘tank graveyard’ revealed as Russia’s losses mount up

https://www.youtube.com/watch?v=zPGrFs5Nd28


Fall of Mariupol : Everyday

https://www.youtube.com/watch?v=PM1FMEnWTms


War in Ukraine: Wounded fighters, civilians holed up in Mariupol steel plant • FRANCE 24 English

https://www.youtube.com/watch?v=KH7SBlhqUrI


Explosions near state security building in Transnistria, Moldova

https://www.youtube.com/watch?v=q9DU66ml4DM


France Send Caesar Self-Propelled Howitzers To Ukraine

https://www.youtube.com/watch?v=TIfgbKi4RTE


Putin warns West of lightning retaliation for intervention in Ukraine • FRANCE 24 English

https://www.youtube.com/watch?v=6XznqFs_IV8

Ulosotto otti Boris Rotenbergin miljoona­huvilan haltuunsa – poliisi turvasi operaatiota Hangossa

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008779454.html

VENÄLÄISMILJARDÖÖRI Boris Rotenbergin Hangon-huvilalla oli keskiviikkona laaja viranomaisoperaatio, joka liittyi talouspakotteiden täytäntöönpanoon.

  • Voin vahvistaa, että Hangossa on eilen toteutettu ulosoton operaatio, johon Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitokset antoivat huomattavaa virka-apua, kihlakunnanvouti Vesa Rautiainen ulosottovirastosta kertoo.


Lahden kaupunki on päättänyt häätää Teboilin pois mailtaan – ”Myös kunnissa pystytään osallistumaan”

https://www.is.fi/autot/art-2000008780558.html

LAHDEN kaupungin kaupunkiympäristölautakunta on tehnyt kunnalliselämässä varsin poikkeuksellisen päätöksen ja irtisanonut Oy Teboil Ab:lle vuokratun dieselaseman maanvuokrasopimuksen Teboilin omistussuhteiden vuoksi.

Irtisanomisen kohteeksi joutunut Lahden Kasaajankadun Teboil D -kylmäasema on sijainnut kaupungin vuokramaalla vuodesta 1999 lähtien.


Viran­omaiset varoittavat: Mariupolissa voi pian puhjeta vakavia sairauksia

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008743320.html

Päätapahtumat

  • 13:13

    Venäjä vihjaa länsimaiden edustajien voivan joutua iskujen kohteeksi Kiovassa

  • 11:17

    Ex-ulkoministeri varoittaa Eurooppaa Kremlin "kiristyksestä"

  • 10:25

    Ukrainalaisväite: Venäjä suunnittelee "lehdistön propagandakierrosta" Mariupoliin

  • 9:31

    Sky News: Britannian puolustusministeriltä kovaa tekstiä Putinista

  • 8:38

    Britannia: Venäjän Mustanmeren laivastolla yhä iskuvoimaa


Venäjä väittää Hersonia vallatuksi – ”Rupla otetaan käyttöön 1. toukokuuta”

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008779746.html

NATIONALISTEISTA vapautetussa Hersonissa otetaan rupla käyttöön 1. toukokuuta alkaen”, uutisoi Ria Novosti torstaina. Näin väittää Venäjän valtiolliselle medialle Hersonin alueen siviili-sotilashallinnon varapuheenjohtaja Kiril Stremousov.

Stremousovin mukaan ruplaan siirtymiseen varataan ”jopa neljän kuukauden siirtymäaika”, jonka aikana ruplaa ja Ukrainan hryvniaa käytettäisiin rinnakkain.

  • Sen jälkeen siirrymme kokonaan ruplaan, Stremousov kertoo.


HS: Sauli Niinistö oli sairaalassa kaksi yötä

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008780297.html

Presidentin joutumisesta sairaalatutkimuksiin kerrottiin tiistaina. HS:n tietojen mukaan hän joutui sairaalaan jo päivää aikaisemmin.

Ukrainasta paennut Kateryna Shapran sai Suomesta juristin töitä – Nyt hän puhuu suunsa puhtaaksi Suomen Nato-keskustelusta ja Venäjän pelottelusta

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008780467.html

Pääkaupunkiseudulle asettunut juristi Kateryna Shapran kertoi löytäneensä töitä lakiyrityksestä ja asunnon Helsingistä. Hän on tiettävästi ensimmäisiä pirkanmaalaisbussin 45 hengen ryhmästä, jotka ovat löytäneet itsenäisesti työpaikan.


Ministeri Tuppurainen: Suomi ei suostu Venäjän kaasu­vaatimuksiin – EU:n mukaan Venäjän ehtoihin suostuvat yhtiöt rikkovat pakotteita

https://www.hs.fi/talous/art-2000008780623.html

SUOMEN valtio ei suostu Venäjän vaatimuksiin kaasukaupan uusista maksuehdoista.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että maakaasun tulo Venäjältä Suomeen voi katketa, kun seuraava kaasumaksuerä erääntyy. Näin tapahtui aiemmin tällä viikolla uusista maksuehdoista kieltäytyneiden Puolan ja Bulgarian kohdalla.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) toisti torstaina viestinsä, että Suomen valtio ei suostu maksamaan maakaasusta ruplissa.


Yle Moldovassa: Rajaportin toisella puolella on Transnistrian separatistialue, jota valvovat Venäjän sotilaat

https://yle.fi/uutiset/3-12314941

Mitä tiedämme nyt?

  • Venäjä on kiihdyttänyt sotatoimiaan koko itäisellä ja eteläisellä rintamalla, kertoo Ukrainan sodanjohto.

  • YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on saapunut vierailulle Ukrainaan.

  • Venäjän valtaamassa Hersonin kaupungissa siirrytään 1. toukokuuta Venäjän valuutan, ruplan käyttöön, kertoo venäläinen uutistoimisto RIA. Siirtymäkausi kestää neljä kuukautta.

  • Lataa Yle-sovellus ja tilaa uutisilmoitukset Venäjän hyökkäyksestä.


Oligarkin kaksi Ferraria ja kaksi venettä takavarikkoon Suomessa – ulosottolaitos iski Boris Rotenbergin omaisuuteen

https://yle.fi/uutiset/3-12421226

Italialaisten arvoautojen käyttäjäksi on merkitty Suomessa Boris Rotenbergin poika Roman Rotenberg. Autot ovat katsastamattomia ja toisesta on jätetty vakuutus maksamatta.


Presidentti Niinistö ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg keskustelivat Suomen Nato-valinnasta, sopivat tapaavansa pian

https://yle.fi/uutiset/3-12421588

Niinistö ja Stoltenberg kävivät tänään läpi Suomen Nato-keskustelun tilannetta.


Hampurilaisketju Hesburgerin ravintoloista valtaosa suljettu jo Venäjällä ja Valko-Venäjällä – loput sulkeutuvat viikonloppuna

https://yle.fi/uutiset/3-12421600

Hesburger arvioi, että se tekee miljoonatappiot Venäjän liiketoimintojen lopettamisesta. Ketjun mukaan Hesburger-tavaramerkin käyttö on nyt kielletty Venäjällä ja Valko-Venäjällä.


Suomessa 13 000 pakolaiselle myönnetty tilapäistä suojelua: MTV seuraa sotaa

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mtv-uutiset-seuraa-venajan-hyokkaysta-ukrainassa/8414512#gs.yuq57s

Lyhyesti Venäjän hyökkäyssodan käänteistä:

  • Venäjän joukot ovat edistyneet hieman Izjumissa ja Itä-Ukrainan kontaktilinjalla

  • Venäjän alukset Mustallamerellä ovat yhä uhka Ukrainalle

  • Zelenskyi: Venäjä ei pidä vain kaasua, vaan mitä tahansa kauppaa aseena

  • Ukrainan puolustusministeri varoittaa "valtavasta tuhosta" tulevina viikkoina

  • Venäjä on ilmoittanut aikovansa vallata Donbassin ja luoda maayhteyden Krimille ja Transnistriaan

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta


Putin voi kaivautua Ukrainaan kuin syöpäpesäke ja panna panssarit pysyviin puolustusasemiin, sanoo Britannia

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/putin-voi-kaivautua-ukrainaan-kuin-syopapesake-ja-panna-panssarit-pysyviin-puolustusasemiin-sanoo-britannia/8414648#gs.yuqje2

Ukrainan sodan tulostaulu ei varmastikaan kahden kuukauden jälkeen näytä siltä, mitä Kremlin kabineteissa helmikuussa suunniteltiin.

Venäjä on joka tapauksessa onnistunut valloittamaan alueita niin Itä- kuin Etelä-Ukrainassa. Tällä hetkellä Venäjä saattaa yrittää Itä-Ukrainassa rakentaa jättimottia, mutta amerikkalainen sotaa analysoiva ajatushautomo ISW ei ole vakuuttunut, että Venäjän joukot riittävät piirityksen aikaansaamiseen.

Laajemmin Venäjän Itä-Ukrainan motitussuunnitelmista voi lukea täältä.

Ukraine killed 75 Russian soldiers and defeated 6 waves of attacks that forced the enemy to retreat

https://www.youtube.com/watch?v=VigBiXEl89s


Australia handed over the M777 howitzers and associated ammunition to Ukraine

https://www.youtube.com/watch?v=hIRpW9m0Gus


Donetsk: Column of Russian Tanks CUT OFF By Armed Forces of Ukraine

https://www.youtube.com/watch?v=X7x1So8Stho


Бойові втрати ворога станом на 28 квітня

https://www.youtube.com/watch?v=mOagKgkc6WQ

Britannia: Putin aikoo julistaa sodan voitonpäivänä – IL seuraa sotaa

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fac86480-df24-41b8-be6c-6ab6ff6476e4

Yhdysvaltojen saamien raporttien perusteella Venäjä on teloittanut Donetskissa ukrainalaisia, jotka ovat halunneet antautua.

  • Teknologiayhtiö Microsoftin mukaan venäläiset hakkerit ovat toimineet yhteistyössä maan armeijan kanssa.

  • Yhdysvallat on tuominnut kaasutoimitusten katkaisun Puolaan ja Bulgariaan.

12 siviiliä ja 33 sotilasta vapautui vanginvaihdossa

klo 18:25: Venäjä vapautti vankien vaihdossa 12 ukrainalaissiviiliä ja 33 sotilasta, joista 13 on upseereita. Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšukin mukaan viisi oli haavoittunut. Luovutettujen venäläisvankien lukumäärästä varaåpääministeri ei maininnut


Kuvernööri: Venäjä ei päästä haavoittuneita sotilaita Mariupolista – tämä sodasta tiedetään klo 16.30

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/6373757d-7cac-43d2-951f-75b9c00bb86c

Venäjä estää haavoittuneiden ukrainalaissotilaiden evakuoinnin Mariupolista, Donetskin kuvernööri Pavlo Kyrylenko kertoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kyrylenkon mukaan haavoittuneet sotilaat ovat Azovstalin terästehtaalla, jota Venäjä on pommittanut jo viime viikosta lähtien. Hän sanoo, että Venäjä ei ole myöskään suostunut muodostamaan evakuointikäytäviä siviilejä varten.

Ukrainan hallitsemilla alueilla Donetskissa on vielä noin 370 000 ihmistä. Ennen sodan alkua alueella asui 1,67 miljoonaa ihmistä.


Biden esittää 33 miljardin dollarin avustuspakettia – ”Autamme Ukrainaa puolustamaan itseään”

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008743320.html

Päätapahtumat

  • 18:47

    Biden Putinille: Et koskaan onnistu hallitsemaan Ukrainaa

  • 17:02

    Kiovan poliisiviranomainen: Yli tuhat siviiliä löydetty kuolleena Kiovan alueelta sodan aikana

  • 16:11

    Ministeri Tuppurainen: Suomi ei aio maksaa venäläisestä kaasusta ruplilla

  • 13:13

    Venäjä vihjaa länsimaiden edustajien voivan joutua iskujen kohteeksi Kiovassa

  • 11:17

    Ex-ulkoministeri varoittaa Eurooppaa Kremlin "kiristyksestä"






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti