perjantai 24. lokakuuta 2014

Sivistyslautakunnan päätös kouluverkosta

Raution koulu jatkaa niin kauan kunnes uusi koulu Raution keskustaan on rakennuttu. Näin linjasi sivistyslautakunta.

Sivistyslautakunta piti kokoustaan maanantaina 20.10.2014 ja linjasi päätöksenteossaan Kalajoen tulevaisuuden kouluverkkoa. Sivistyslautakunta on linjannut Kalajoen kouluverkkoa tulevaisuutta siten, että Himangalle tulee yksi koulu, Rautioon yksi koulu, Tyngälle yksi, Kalajoen keskustaan joen molemmin puolin yksi koulu. Siis lähivuosina pyritään siihen, että on vain viisi peruskoulua ja oppimisympäristöt ovat yhdenvertaisia ja korkealaatuisia.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että Himangalla Pahkalan koulu lopetetaan ensi syksyyn mennessä. Rautioon rakennetaan uusi koulu ja Raution koulu ja Pöllän koulu toimivat niin kauan kunnes uusi koulu Rautiossa on valmis.
Tyngällä on suhteellisen uusi koulu, mikä kärsii oppilaspulasta ja oppilaita pyritään Tyngän kouluun saamaan Etelänkylän koulun alueelta.

Joen eteläpuolelle Kalajoen keskustaan rakennetaan uusi koulu Vuorenkallion alueelle. Tällöin Etelänkylän koulu ja Rahjan koulun loppuvat.
Joen pohjoispuolella Pohjankylän koulu säilyy ja joudutaan peruskorjaamaan. Mehtäkylän oppilaita voidaan sijoittaa Pohjankylän kouluun tai mahdollisesti Merijärven kouluun.

Valitettavasti en ole saanut lautakunnan pöytäkirjaa itselleni johtuen syyslomista. Siksi olen lehtitiedon varassa esim. lukioratkaisusta. Lehtitiedon mukaan lukion osalta ratkaisua siirretään kunnes valtakunnalliset suunnitelmat lukiomaailmaan liittyen ovat paremmin selvillä.

Liikuntahalli on tärkeä investointi jota ei tähän saakka ole otettu riittävän vakavasti huutavasta salipuutteesta huolimatta. Lisäksi kirjastolle on löydettävä uudet tilat jotta lukioa voidaan laajentaa.

Mielestäni sivistyslautakunnan päätös heijastelee laajemmin valtuutettujen näkemystä asiasta. Olen varma, että kaupunginhallituksessa sivistyslautakunnan päätös joutuu jyrän alle, sillä siellä painostus siellä tulee olemaan ankaraa ”Puoskarin linjan puolesta”.

Mielestäni sivistyslautakunnan päätös on hyvä pohja asioiden loppuselle ratkaisemiselle. Ainoastaan päätöksen perustelut ontuvat Pahkalan koulun osalta, koska opettajia ei irtisanota, niin opettajien palkkakuluissa ei tule säästöä. Lisäksi kiinteisöä joudutaan pitämään lämpinä niin kiinteistäkuluissakaan ei tule säästöjä. Lisäksi oppilaita joudutaan kuljettamaan pitempia matkoja joten kuljetuskuluissakaan ei tule säästöä. Siksi laskemat säästöistä ovat virheelliset. Lisäksi olisi tullut tehdä eräänlainen ymparistövaikutusten selvitys siitä tilanteesta miten Pahkalan koulun ympäristö muuttuu koulun sulkemisen johdosta. Sästöthän tulevat siitä, että oppilasryhmät Raumankarin koululla kasvavat ja opettajien palkkakuluissa näin säästetään. Lisäksi oppimisympäristö koko kaupungin alueella tulee yhdenvertaiseksi.

Jos uutta lukiorakennusta ei rakennetta Arteman viereen, vaan nykyisiä lukiotiloja laajennetaan, niin säästetään vähintääkin 5-6 miljoonaa euroa. Näillä rahoilla voidaan rakentaa uusi liikuntahalli ja yksi uusi peruskoulu. Toisen uuden peruskoulun rahoitus on otettava investointisuunnitelmissa huomioon. Liikuntasali tulisi mielestäni rakentaa lukion ja Merenojan urheilukeskuksen yhteyteen.

Kirjasto on sijoitettava uusiin tiloihin jotta lukiolle saadaan lisää tiloja. Mielestäni kauppakeskusasia tulisi ratkaista siten, että Halpa-Halli Oy:lle annetaan mahdollisuus rakentaa uudet toimitilat suunniteltuun kauppakeskukseen. Se rakentaa jolla on rahaa. Vanha Halpa-Halli jäisi esim. kirjaston tiloiksi. Tällä ratkaisulla säästettäisiin vähintäänkin 2 miljoonaa euroa, sillä Kauppakeskussuunnitelmaan oli varattu 3 miljoonaa euroa kirjastontiloja varten. Lisäksi vanhaan Halpa-Halliin saadaan kauppa- ja toimistotiloja riittävästi. Valtio ei saamani tiedon mukaan enää rahoita kirjastojen rakentamista. Kirjaston sijoittamisella vanhaan Halpa-Halliin kaupunki säästäisi noin 2 miljoonaa euroa, mikä on ehkä puolet toisen uuden koulun kustannuksista.

Näin toimien asiat etenisivät nopeasti ja järkevästi. Näillä ratkaisuilla turvataan korkeatasoiset ja yhdenpuoliset oppimisympäristöt Kalajoella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti