torstai 18. marraskuuta 2021

18.11.2021 Diabetes eli sokeritauti

 

Hakeuduin lääkärin tarkastukseen, koska minä tunsin, että suuta kuivaa ja janottaa. Lisäksi virtsaamistiheys oli mielestäni kasvanut ja minä tunsin ylimääräisiä pieniä väsymyskohtauksia. Olin huomannut, että näkökykyni on heikentynyt ja muistitoimintani on heikentynyt. Minulla on ollut univaikeuksia. Hyvän unen laatu on jäänyt heikoksi. Verikokeeni tulos osoitti, että veren sokeri on korkealla tasolla eli 16.


Muunnostaulukko HbA1c

Vanha HbA1c-arvo %

HbA1c mmol/mol

Verensokeri keskimäärin mmol/l

6

42

7

7

53

8,6

8

64

10,2

9

75

11,8

10

86

13,4

11

97

14,9


Happojen eli ketoaineiden seuranta Insuliinin puute johtaa happomyrkytykseen. Veren happojen eli ketoaineiden mittaaminen tarvittaessa on osa tyypin 1 diabeetikon omaseurantaa.

Hapot kannattaa mitata aina, kun verensokeri on toistuvasti yli 15 mmol/l tai kun on sairas. Hapot ovat merkki insuliininpuutteesta, ja elimistö tarvitsee tällöin lisäinsuliinia.

Happojen ilmestyminen vereen merkitsee aina insuliininpuutetta, mikäli verensokeri on samaan aikaan korkea. Jos elimistöstä puuttuu insuliinia, se ei voi käyttää sokeria energianlähteenään vaan joutuu polttamaan rasvoja. Rasvojen palaminen on tällaisessa tilanteessa epätäydellistä, ja silloin syntyy happoja.

Diabeetikon happomyrkytys on aina hengenvaarallinen. Happomyrkytys voi ilmaantua nopeastikin, tunneissa. Ketoaineiden mittausta suositellaan erityisesti lapsille, insuliinipumpun käyttäjille, raskaana oleville ja sairaana oleville diabeetikoille. Ketoaineet voidaan mitata virtsasta tai verestä.


Verensokerin tehoseuranta


Insuliinihoidon aloituksen, insuliinivalmisteen vaihdon ja sokeritasapainon korjaamisen yhteydessä verensokeri täytyy mitata tavallista useammin:

  • aamuisin heti heräämisen jälkeen (ennen aamupalaa)

  • iltaisin nukkumaan mennessä

  • muutamana yönä noin neljä tuntia ennen aamuherätystä sekä

  • ennen aterioita ja noin kaksi tuntia aterian jälkeen.

Näin vuorokaudessa kertyy noin yhdeksän verensokerinmittausta.

Tehoseurannassa kannattaa merkitä muistiin myös syödyt hiilihydraatit, insuliiniannokset ja liikunta. Niiden perusteella voidaan arvioida perusinsuliinin, ateriainsuliinin ja tilapäisiin verensokerinvaihteluihin pistettyjen korjausinsuliiniannosten sopivaa määrää.

  • Pelkästään satunnaisesti mitattujen verensokeriarvojen perusteella hoitajan tai lääkärin on lähes mahdotonta antaa järkeviä neuvoja insuliinin annosteluun.

  • Tehoseuranta on erityisen hyödyllinen, kun sitä tekee esimerkiksi kolmen päivän ajan ennen diabetesvastaanotolle menoa.


Kalajoen terveyskeskuksessa on todella hyvä johtava lääkäri, joka perusteellisesti kertoi minulle asiat ja määräsi lääkehoidot. Sen jälkeen hän ohjasi minut diabeteshoitajan luokse. Diabeteshoitaja opasti minua sokeriarvojen mittaamisessa ja pistoshoidossa. Lääkkeet olivat suhteellisen kalliit ja niiden ostamiseen jouduin lainaamaan rahaa.


Minulla on ollut reilusti ylipainoa koska koronatilanne on rajoittanut liikuntaa samoin kuin kuntosalin korkeahkot hinnat eläkeläiselle. Tänä vuonna pyöräily jäi noin 1000:een kilometriin, koska tunsin väsymystä enkä uskaltanut lähteä pitemmille pyörälenkeille kuten aikaisempina vuosina. Lisäksi ylipaino esti pitemmät kävelylenkit, koska polvet eivät olisi kestäneet pitempiä kävelylenkkejä.


Puolitoista kuukautta sitten eli lokakuun alussa aloitin painon pudottamisen, koska uusi kuntosaliyrittäjä toi markkinoille senioripassin minkä hinta on 12.40 euroa kuukaudessa. Siihen minunkin rahavarani riittävät ja ryhdyin käymään kuntosalilla 3 kertaa viikossa ja tein kestävyysharjoitteen, mikä oli aeroopinen 2 tunnin harjoitus. Lisäksi kävin keskiviikkoisin SaniFanissa uimassa. Uin 600-1000 metrin ja kävin kaksi kertaa normaalissa saunassa ja kerran höyrysaunassa ja lisäksi otin vesihierontaa. Lisäksi pyöräilin jonkin verran. Kotona minulla on kuntopyörä, jota olen käyttänyt päivittäin 20-40 minuuttiin. Tällä menettelyllä on pudottanut 1,5 kuukauden aikana painoani 7 kiloa.


Diabeteksessä on kysymys siitä, että haima ei tuota lainkaan elintärkeää insuliinihormonia tai että se ei tuota sitä riittävästi. Silloin ravinnosta ja maksasta saatava sokeri ei pääse siirtymään verestä solujen käyttöön tai se ei varastoidu niin kuin pitäisi. Veren sokeripitoisuus kohoaa ja voi ajan mittaan vaurioittaa elimistöä. Elimistö tarvitsee koko ajan insuliinihormonia pitääkseen energia. Ja sokeriaineenvaihduntansa kunnossa. Tyypin 2 diabetes on vahvasti perinnöllinen sairaus, johon myös elintavat vaikuttavat olennaisesti.


Minun ylipainooni on vaikuttanut merkittävästi se, että olen kärsinyt stressistä ja masennuksesta ja olen lihottavia välipaloja ja juonut sokerimehuja. Rahattomuus eli rikollinen ulosotto on vaikuttanut siihen, että en ole voinut harrastaa liikuntaa siinä määrin kuin olisin halunnut. Elintavat vaikuttavat tyypin 2 diabeteksen puhkeamiseen, mutta tyypin 2 diabetestä ei voi sanoa yksioikoisesti itseaiheutetuksi sairaudeksi. Tyypin 2 diabetes on vahvasti perinnöllinen. Äidilläni oli diabetes, jonka hän sai siirryttyään eläkkeelle.


Diabetes aiheuttaa sen, että teen muutoksia ruokavaliooni. Aamupalaani minulla ei ole tarvetta tehdä muutoksia. Minun aamupalani on seuraava:

Ruusunmarjateetä, johon laitan teelusikallisen hunajaa ja puristan sitruunasta teehen mehua. Teelusikallinen hunajaa on mielestäni sallittua.

Minä teen ruisleivän palan, jonka päälle leikkaan valkosipulin kynnen ja laitan paprikaa ja juuston palan. Käytän ruisleivän palaa mikrossa sen verran, että juusto vähän sulaa. Laitan juuston päälle chilinpaloja.

Aamupalaani kuuluu paistettu kananmuna ja pari pientä tomaattia sekä porkkanaraastetta. Lisäksi yksi banaani ja lasillinen vettä.


Päivälliseksi olen suunnitellut kaurapuuroa, jonka kanssa marjoja. Minulla on käytettävänä mustikoita, punaviinimarjoja, aroniamarjoja, puolukoita ja tyrnejä. Juomaksi Valion maustamatonta jogurttia ja siihen vettä ja marjoja. Juomavaihtoehtona voi olla piimä tai rasvaton maito.

Toinen ruokavaihtoehto on Jalostajan kanakeitto tai hernekeitto.

Lisäksi omena- ja porkkanaraastetta.


Iltapalaksi salaattia ja tuorekurkkua sekä porkkanaraastetta. Välipalaksi appelsiinia ja avokaadoa sekä vettä.


Liikuntaa tulen jatkamaan kuntasalissa kolme kertaa viikossa kahden tunnin kestävyysharjoittelulla sekä kaksi kertaa viikossa lihaskuntoharjoittelulla ja pääasiassa harjoitan vatsalihaksi. SaniFanissa tulen käymään kerran viikossa kuten tähänkin asti. Tammikuussa uimahalli on kiinni joten joudun ottaa sen huomioon liikuntaharjoituksia suunnitellessani.

Nyt minä on otan käyttöön myös kotitreenit eli joka päivä noin 1- 1.5 tunnin harjoitus kuntopyörällä, vatsapenkillä, käsipainoilla ja kuminauhalla. Lisäksi voin jumpata jumppamatolla Luonnollisesti on kuunneltava kehoa ja toimittava sen mukaisesti.


Yleisesti käytetyt verensokeritavoitteet:

- paastoverensokeri, aamusokeri: alle 7 millimoolia/litra (mmol/l)

  • aterian jälkeinen veronsokeri (noin kaksi tuntia aterian aloituksesta: alle 10 millimooli/litra.


Tässä ensimmäiset ajatukset diabeteksestä ja sen hoidosta. Pyrin päivittäin seuraamaan blogissani asioiden etenemistä, koska olen sitä mieltä, että liikunta on paras lääke.

Tietoa diabeteksestä löytyy Diabetesliiton sivuilta https://www.diabetes.fi/ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti