lauantai 20. marraskuuta 2021

LA 20.11.2021 Diabeteksessä on minulla vielä paljon opittavaa

 

Viime yönä nukuin hyvin ja uni oli laadukasta. Heräsin yöllä vain kerran ja kävin vessassa. Sen jälkeen sain hyvin unen päästä kiinni. Aamulla painoni oli 108,6 kg eli paino oli pudonnut 100 grammaa eilisestä. Verenpaineeni oli aamulla 173/113 ja pulssi 57. Tespadan 20 mg/5mg ei ole enää riittävän tehokas. Otan yhden tabletin illalla ja yhden tabletin aamulla. Päivällä verenpaine laskee ja on turvallisempaa käydä kuntosalilla, kun verenpane on vain vähän koholla. Pulssilukema 57 on seurausta hyvästä yöunesta ja yleiskunnon paranemisesta. Sokerimittauksen luku oli 12,7. Mittaustulos oli odotukseni mukainen. En ymmärrä miksi illalla mittaustulos oli 15,9, vaikka omien odotusteni mukaan sen olisi pitänyt olla 13,7 – 14.00. En tiedä syytä miksi sokeriarvo nousi illalla vaikka sen olisi pitänyt järkiperusteiden mukaan laskea. Nyt joudun miettimään mikä ruoka-aine mahdollisesti nosti veren sokeriarvoja. Onko se banaani vai joku muu ruoka-aine vai johtuuko sokeriarvon nousu jostakin muusta minulle tuntemattomasta asiasta? Pääasia on nyt se, että sokeriarvo on laskusuunnassa kuin olen odottanutkin. Tavoitearvo on 7 ja minulla ei ole aavistustakaan milloin sen tavoitan.

Aamupalani on sellainen, että se ei pitäisi nostaa sokeriarvoja, vaikka siinä on lusikallinen hunajaa mukana. Verenpaineeni on nyt neljä tuntia verenpainelääkkeen ottamisen jälkeen 166/106 ja pulssi 61. Vähän mietityttää, että uskaltaako lähtea kuntosalille.


Kävin kuntosalilla tekemässä 1,5 tunnin aeropisen kestävyystreenin. Pyrin pitämään pulssin harjoituksen aikana 102-103 jotta sydän ei rasittuisi liikaa. Pikäaikaisesta korkeasta verenpaineesta johtuen sydänlihakseni on voimistunut ja se vaikuttaa sydämeni toimintaan. Sokeriarvoni oli päivällä 14,3. En ymmärrä mistä johtuu se, että sokeriarvot näin vaihtelevat.


Tänään pistin itse insuliinipistoksen diabeteshoitajan ohjeiden mukaan. Aina se hieman jännittää uusi asia. Veren sokerin mittaus ja- verensokerinarvojen omaseuranta on tärkeää jotta diabeteksen hoito onnistuisi mahdollisimman hyvin. Hoitoa muutetaan tai tehostetaan juuri omien mittaustulosten perusteella. Paastosokeriarvot mitataan aamuisin ennen aamupalaa. Verensokeri mitataan illalla ennen nukkumaanmenoa. Mittaukset kirjataan vihkoseen.


Tänään söin päivälliseksi kaurapuuroa ja marjoja. Juomaksi maustamatonta jogurttia , jossa vettä ja marjoja lisänä. Iltapalaksi söin vihanneksia ja ruisleivän. Juomaksi rasvatonta maitoa. Välipaloina maitorahkaa ja porkkanaraastetta. Illalla otin kolesterolilääkkeeni, diabetesliikkeeni sekä verenpainelääkkeeni.


Muistan äitini sanat kun hän sairastui diabetekseen. Hän sanoi, että olisin elänyt toisella tavalla jos olisin tiennyt tämän etukäteen. Äitini sairastui diabeteksen kun hän jäi eläkkeelle.


Jumppasin ja venyttelin illalla 30 minuuttia. Sokeriarvoni oli illalla 16,2. Minun vaikea ymmärtää mistä tällainen arvo johtuu ja näin suuret vaihteluvälit vuorokauden sisällä. Aamulla oli 12.7. Verenpaine illalla 157/93 pulssi 67. Tämä on ainakin positiivista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti