maanantai 22. marraskuuta 2021

MA 22.11.2021 Tapahtumarikas vuorokausi

 

Veriarvojen mittauslaite

Eilen illalla en saanut verenpainettani laskemaan samalla tavalla kuin muina iltoina. Olin todella huolissani tilanteesa. Verenpaine oli 214/119. Jouduin kutsumaan ambulanssin paikalle. Minusta otettiin sydänfilmi ja se oli OK. Minusta mitattiin verenpaine kaksi kertaa ja nyt luvut olivat 188/109 ja toinen mittaus 184/100. Minulle tehtiin kaikki asiaankuluvat testit muiltakin osin. Ambulanssimies oli yhteydessä Oulaskankaan sairaalaan. Todettiin, että voin olla kotona ja ottaa tarvittaessa lisää verenpainelääkettä. Otin puoli tablettia ja menin nukkumaan.

Heräsin klo 5.20. Yöllä kävin kerran vessassa. Uni oli mielestäni kohtuullinen. Aamulla painoni oli 108,9 kiloa ja veren sokeriarvo oli 11,2. Verenpaineeni oli 174/118 pulssi 60. Tunsin pääni hieman oudoksi, mutta en osaa kuvailla mitä se on.

Valmistin ja söin aamupalan sekä otin verenpainelääkkeeni. Sain hammaslääkärille ajan tänään 09.45. Rikkinäinen hampaani paikattiin. Tämä oli hyvä asia terveyteni kannalta.


Tänään kävin diabeteshoitajan luona. Verensokeri oli 12,8. Verenpaine 168/99 pulssi 62. Verensokeriarvon laskemisessa on edistytty hyvin ja siksi muutettiin lääkitystä niin, että otan kahdesti päivässä diabetes-lääkkeen Metforem 500mg. Määrättiin vielä uusi lääke. Diabetes-hoitajan kanssa käävimme läpi maksan, haiman ja munuaisten toimintaa. Asiaa tuli niin paljon, että minun perehdyttävä niihin internetin avulla.

Pyysin ulosoton vapaakuukausien muuttamista:


Ulosottotarkastaja Juuso Lyytinen


Minulla on ulosotossa vapaa kuukaudet tammi- ja helmikuu. Minä sairastuin sokeritautiin. Tästä aiheutui minulle lääkärikuluja ja lääkekuluja, joihin saa Kela korvauksen vasta Kelan päätöksen jälkeen. Minulle aiheutui lääkekuluja n.100 euron edestä ja lääkärikuluja saman verran. Lisäksi minule lohkesi hammas, mikä jouduttiin paikkaamaan ja siitä tulee myös lasku. Minulla on ollut lisäksi korkean verenpaineen kanssa ongelmia, joista on aiheutunut ambulanssi ja lääkärikuluja.

Minulla ei ole ollut rahaa maksaa näitä laskuja vaan olen joutunut lainaamaan rahaa.


Minä pyydän, että vapaakukausiksi muutetaan joulukuu ja tammikuu, niin voin hoitaa raha-asiani kuntoon lääkäri- ja lääkekulujen osalta kuntoon.


Kalajoki 22.11.2021


Erkki Aho


Laitoin insuliinipistoksen kello 14.40.

Päivälliseksi söin hernekeittoa, juomana rasvaton maito. Ateriaan sisältyi yksi ruisleipäsiivu juustolla.


Välipalaksi söin banaanin. Olen kuntopyöräillyt tänä iltana 40 minuuttia ja jumpannut 10 minuuttia.


Olen perehtynyt sisäelinten toimintaan. Maksa on ruoansulatuselimistöön kuuluva ruoansulatusrauhanen ja elimistön suurin rauhanen. Kuolleen ihmisen maksa painaa noin 1,5 kg, elävän vieläkin enemmän veren takia. Maksa sijaitsee vatsaontelon yläosassa oikealla puolella välittömästi pallean alla miltei täysin kylkiluiden suojassa. Maksa säätelee verensokeria ja aminohappopitoisuutta, muuttaa rasvojen hajoamistuotteita elimistölle sopiviksi, valmistaa sappinestettä, hajottaa hormoneja ja varastoi glykogeenia, verta, vitamiineja ja rautaa. Maksa varastoi raskasmetalleja. Se myös tuhoaa verenkierron mukana tulevia bakteereja ja myrkkyjä, kuten nikotiinia ja etanolia. Sikiöllä maksa toimii verisoluja muodostavana elimenä.

Munuaiset ovat kaksi noin omistajansa nyrkin kokoista elintä selkärangan molemmin puolin alimpien kylkiluiden tasolla. Munuaisen toiminnallinen yksikkö on nefroni, joka koostuu munuaiskeräsestä eli glomeruluksesta ja siihen liittyvästä tiehyestä eli tubuluksesta. Tiehyet liittyvät paksumpiin kokoojatiehyeisiin, jotka johtavat virtsan munuaisaltaaseen, josta se kulkee virtsanjohdinta pitkin virtsarakkoon. Munuainen saa verenkiertonsa yleensä yhden munuaisvaltimon kautta. Munuaisvaltimo haarautuu pienemmiksi suoniksi ja lopulta munuaiskeräseen meneväksi hyvin pieneksi verisuoneksi.

Munuaiset poistavat elimistöstä ylimääräisen nesteen ja säätelevät suola- ja happo-emästasapainoa. Nesteen mukana poistuu siihen liuenneita kuona-aineita. Munuaiset erittävät myös verenpaineen säätelyyn osallistuvia hormoneita ja osallistuvat kalsiumtasapainon säätelyyn tuottamalla aktiivista D-vitamiinia. Näiden lisäksi munuaiset erittävät erytropoietiinia, joka edistää luuytimen punasolutuotantoa. Osa lääkeaineista poistuu elimistöstä munuaisten kautta.

Haima on selkärankaisilla tavattava ruoansulatusrauhanen, joka sijaitsee vatsaontelossa. Se on punertava ja painaa alle sata grammaa. Haiman paksumpi pää sijaitsee oikealla puolella pohjukaissuolen mutkassa ja ohuempi pää lähellä pernan porttia. Haima on sekä avorauhanen että umpirauhanen.

Söin välipalaksi avokaadon.

Illalla otin kolestreolilääkkeeni. Otin diabeteslääkkeeni ja verenpainelääkkeeni. En ottanut kolmea lääkettä kerralla vaan tunnin välein.

Verensokeri illalla 13.2 . Verenpaineeni illalla 163/99 pulssi 62.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti