perjantai 10. joulukuuta 2021

PE 10.12.2021 Liikunta on paras lääke

 Viime yönä nukuin mielestäni rauhallisen yön noin 7 tunnin ajan. Aamulla mittasin veren sokerin. Se oli 8.7. Terveellä ihmisellä haiman tuottama insuliini säätelee elimistön sokeriaineenvaihduntaa. Eri ruoka-aineet ja määrät saavat haiman tuottamaan eri määriä insuliinia. Insuliini on ainoa verensokeria laskeva hormoni. Terveen ihmisen ei ole tarvetta tarkkailla jatkuvasti omia verensokeriarvojaan, mutta silloin tällöin voi olla kuitenkin hyvä tarkistaa, onko arvoihin tullut hälyttäviä muutoksia.

Terveen ihmisen verensokeriarvot:

  • Normaalisti paastoverensokeri eli 12 h paastoamisen jälkeen mitattu veren glukoosipitoisuus on 3,5–6,0 mmol/l

  • 0,5–2 h ruokailun jälkeen arvo on 5–8 mmol/l

Aamulla mittasin verenpaineeni. Keskisarvo oli 144/95.

143/98 pulssi 57

152/83 pulssi 57

152/03 pulssi 57

137/96 pulssi 57

145/91 pulssi 51

145/103 pulssi 53

140/97 pulssi 57

134/97 pulssi 57

141/101 pulssi 58

154/95 pulssi 57


Miksi kohonnut verenpaine on vaarallista?

https://sydan.fi/fakta/miksi-kohonnut-verenpaine-vaarallista/

Pitkään jatkuessaan kohonnut verenpaine johtaa valtimoverisuonien vaurioitumiseen ja ateroskleroosiin eli valtimoiden kovettumiseen. Koska valtimosuonia tarvitaan kaikkialla elimistössä, niiden vaurioituminen voi haitata monien elinten toimintaa. Parasta olisi, jos kaikki hypertension aiheuttamat haitat voisi ehkäistä ennalta. Siksi verenpaineen mittaaminen, eli tietoisuus omasta verenpaineesta, ja tarvittaessa verenpaineen hoito on niin tärkeätä.

Hypertensio vaurioittaa sydäntä kahdella pääasiallisella tavalla. Ensinnäkin sydänlihas alkaa paksuuntua liiallisen kuormituksen alaisena. Kun sydänlihas paksunee, kehittyy sydämen vajaatoimintaa ja sydän altistuu rytmihäiriöille.

Hypertensio aiheuttaa sydämen omien valtimoiden, sepelvaltimoiden vaurioitumista ja ateroskleroosia eli kovettumista. Sen viimeinen seuraus on sydäninfarkti. Lisäksi sydämelle happea ja ravinteita kuljettavien pienten verisuonten toiminta voi heikentyä ilman varsinaista ateroskleroosiakin. Paksuuntuneessa sydänlihaksessa verisuonten laajeneminen on vaikeutunutta, mikä johtaa sydämen hapenpuutteeseen rasituksessa. Ilmiötä kutsutaan mikrovaskulaariseksi iskemiaksi (eli pienten verisuonten aiheuttama hapenpuute), ja se on naisilla yleisempi.

Hypertensio on yksi tärkeimmistä aivoverenkiertohäiriöiden ja muistisairauksien aiheuttajista. Se aiheuttaa noin puolet kaikista aivoverenkiertohäiriöistä. Näistä 80% aiheutuu verisuonten tukkeutumisista eli aivoinfarkteista, ja 20% aivoverenvuodoista. Kohonneeseen verenpaineeseen liittyvää muistisairautta kutsutaan vaskulaariseksi dementiaksi, ja se on Alzheimerin taudin jälkeen yleisin dementian muoto länsimaissa.

Vaikka monet hypertension haitoista johtuvat pienten valtimosuonten vaurioista, kohonnut verenpaine rasittaa myös suurta päävaltimoa, aorttaa, ja voi aiheuttaa aortan repeämistä (dissekaatio) tai pullistumia (aneurysmia). Hypertensio aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa. Se on diabeteksen ohella merkittävimpiä munuaisen toiminnan heikentäjiä.

Noin puolella kohonnutta verenpainetta potevista miehistä esiintyy erektiohäiriöitä. Verenpaineen tavoitearvot ovat omissa mittauksissa alle 135/85 mmHg, monilla sydänpotilailla jopa alle 130/80 mmHg. Iäkkäillä tavoite on sama, tosin jos ajoittaiset paineen vaihtelut ovat ongelma, voidaan heillä hyväksyä vähän korkeampia arvoja.



Kello 05.30 otin diabetes-lääkkeeni. Kello 05.35 kuntopyöräilin 10 minuuttia. Kello 05.50 otin verenpaineläkkeeni. Kello 05.55 jumppasin 10 minuuttia. Kello 06.05 otin nesteenpoistolääkkeeni.Kello 06.10 kuntopyöräilin 10 minuuttia.

Kell 8,20 söin välipalaksi pakastamiani mansikoita. Kun oli syönyt ne niin vasta sitten tuli mieleeni, että oli käyttänyt sokeria mansikoita pakastaessani. Katsotaan illalla mikä vaikutus asialla on veren sokeriini.

Kävin kuntosalilla kello 08.45 ja 1,5 tunnin kestävyysstreenin. Sen jälkeen painoni oli 109,4 kg.


Mihin kaikkeen hyvä lihaskunto vaikuttaa?

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/liikunta/mihin-kaikkeen-hyva-lihaskunto-vaikuttaa


Lykkää dementiaa, helpottaa nukkumista... Löysimme 7 elintärkeää asiaa, joihin lihaskunto vaikuttaa. Tartu punttiin siis!

  1. Vahvistaa luustoa Lihakset kiinnittyvät luihin jänteiden avulla. Kun lihakset voimistuvat, myös luut aktivoituvat. Lihasten kasvaessa luun mineraalitiheys lisääntyy. Se ehkäisee luiden haurastumista, jopa luukatoa. Lihaslajit, joissa luut saavat iskuja eri suunnista, ovat parhaita. Ranteet vahvistuvat esim. peleissä ja jalkoja voimistaa vaikka step-aerobic.

  2. Suojaa niveliä Luustoa ympäröivät lihakset suojaavat niveliä vääntymästä väärään asentoon. Lihaskuntoharjoittelu ehkäisee esimerkiksi päätetyöstä johtuvia tulehdussairauksia. Kun lihaksissa on vahvuutta, nivelten kulumat kipuilevat vähemmän.

  3. Parantaa tasapainoa Hyvä lihaskunto ylläpitää tasapainoa. Se taas voi pelastaa onnettomuuksilta yllättävissäkin tilanteissa, kuten talviliukkailla tai yöllä vessassa käydessä.

  4. Lykkää dementiaa Hyvä lihaskunto saattaa tutkimusten mukaan ehkäistä dementiaa. Syitä ei tarkkaan tiedetä. Voi olla, että hyvä lihaskunto suojaa yleensäkin sairauksilta, jotka heikentävät yleiskuntoa ja altistavat muistisairauksille.

  5. Suojaa sydäntä Lihaskuntoharjoittelun myötä veren triglyseridiarvot usein paranevat ja hyvän kolesterolin määrä kasvaa. Muutokset vähentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä.

  6. Tasaa verensokeria Sokeritasapaino pysyy kurissa, kun kropassa oleva lihaskudos käyttää verensokeria hyväkseen. Treenatessa rasva palaa ja lihaskudosta kehittyy. Lihomisen ja kakkostyypin diabeteksen vaara vähenee.

  7. Helpottaa nukkumista Lihastyö laukaisee stressiä ja väsyttää. Tutkimusten mukaan treeni helpottaa nukahtamista ja pidentää pysyvän unen kestoa. Se saattaa auttaa pääsemään eroon lihottavasta univajekierteestä. Hyvä lihaskunto ehkäisee myös niska- ja hartiakipuja sekä selkävaivoja, jotka saattavat haitata nukkumista.


Kello 11.50 söin lounaaksi kanakeittoa, ruisleipää juustolla sekä juomana maito. Olen levähtänyt pari tuntia. Söin välipalaksi punaviinimarjoja ja porkkana/kaalisalaattia sekä näkkileivän. Kello 14.35 laitoin insuliinipistoksen.


Päivälliseksi laitoin kuoriperunoita, porkkana/kaalisaalttia, näkkileipää juustolla ja jogurttia. Illalla verenpaineeni keskarvo oli 147/95 ja pulssi 62. Verensokeri 11.8. Verenpaineen osalla olen onnistunut edistymään, mutta veren sokerin osalta kehitys on junnaavaa.

Otin diabeteslääkkeeni kello 18.25. Kuntopyöräilin 10 minuuttia. Otin koleterolilääkkeen. Kuntopyöräilin 10 minuuttia. Otin verenpainelääkkeeni. Kuntopyöräilin 10 minuuttia. Otin eturauhasentoimintaan vaikuttavan lääkkeeni. Kuntopyöräilyä 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti