keskiviikko 26. tammikuuta 2022

KE 26.01.2022 Terveellinen ruoka ja liikunta sekä riittävä uni ovat tärkeitä asioita

 


Heräsin tänään kello 05.30. Punnitsin itseni. Paino oli 107.1 kg. Mittasin veren sokerin. Tulos oli 5.4. Hyvään suuntaan ollaan menossa. Tein aamutoimeni, Jalkahoidon ja kylvyn. Päähieronnan ja akupainelun. Mittasin verenpaineeni.

Terapeuttinen meditaatio - Tunteen muuttaminen positiiviseksi

https://www.youtube.com/watch?v=C7Lsg-FRs7I&t=795s

131/67 pulssi 66

129/73 pulssi 62

126/74 pulssi 64

123/73 pulssi 43

133/67 pulssi 64

keskisarvot 128,4/70.8 pulssi 59.8

Verenpaine on nyt alle tavoitearvojen. Ongelmaksi koen sydämen rytmihäiriön, mikä näkyy pulssin toiminnassa. Meditaatio vaikuttaa verenpaineen alenemiseen.

Ei ole vielä keksitty sellaista verenpainelääkettä, mikä yksin vaikuttaa verenpaineen alenemiseen. Minullakin on kolme eri lääkettä ja niiden yhdistelmä vaikuttaa siihen, että olen saanut verenpaineeni hallintaani. Luonnollisesti siihen vaikuttaa meditaatio, liikunta, painon aleneminen ja vatsalle ja suolistolle hyvä ruoka. Myös säännöllinen elämäntapa ja hyvä uni vaikuttavat asiaan.

Otin aamulääkkeeni kello 7.00. Diabetes-lääke, verenpainelääke ja nesteenpoistolääke. Otin myös D-vitamiinin. D-vitamiini vaikuttaa ihmisen terveyteen kokonaisvaltaisesti. Se on osallisena ainakin seuraavissa tehtävissä:

Sekä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti on tärkeää, jotta luusto pysyy vahvana. Luusto tarvitsee D-vitamiinia, koska vitamiini liittyy luuston terveydelle elintärkeän kalsiumin imeytymisen. Molempien riittävä saanti ehkäisee tehokkaasti osteoporoosia .

Kalsiumia saadaan esimerkiksi seesaminsiemenistä, pavuista, pähkinöistä, tofusta, soijasta, tumman vihreistä lehtikasveista kuten lehtikaalista ja mustakaalista, kaalikasveista sekä maitotuotteista, kuten maidosta, piimästä ja juustosta. D-vitamiini vaikuttaa immuunipuolustusjärjestelmäämme eli vastustuskykyyn, vaikkakaan tarkka vaikutusmekanismi ei ole vielä tiedossa. Toimiva vastustuskyky suojelee ihmistä taudinaiheuttajia vastaan. Vastustuskyvystä huolehtiminen auttaa pysymään hyvinvoivana ja terveenä.

Vastustuskykyyn voi parhaiten vaikuttaa pitämällä omasta terveydestä huolta elintavoilla (ravinto, liikunta , uni ja stressinhallinta ).D-vitamiinin yhteyttä hermoston ja aivojen sairauksiin (esim. MS-tauti, tarkkaavaisuushäiriöt ADD ja ADHD, muistisairaudet) tutkitaan paljon.

Toistaiseksi ei tiedetä, että D-vitamiinin lisäkäytöllä voitaisiin ennaltaehkäistä niihin liittyviä sairauksia.

Riittävä D-vitamiinin saanti kuitenkin tukee hermoston ja aivojen terveyttä.

Kalaruoat ovat loistavaa ruokaa aivoille: niistä saadaan D-vitamiinia, minkä lisäksi ne sisältävät hyvää pehmeää rasvaa kuten elimistölle tärkeitä omega 3 -rasvahappoja .



Olen pitänyt aamupalani terveellisenä ja tukevana. Aamupalaani kuuluu lasillinen vettä tyhjään vatsaan.

1. Auttaa kehoa pääsemään eroon myrkyistä

Keho korjaa itseään öisin ja pyrkii samalla hankkiutumaan eroon mahdollisista ”myrkyistä”. Veden juominen aamuisin tyhjään vatsaan voi auttaa huuhtelemaan nämä ”myrkyt” pois kehosta.

Veden juominen voi auttaa myös lihaskudoksen kehityksessä sekä uusien verisuonien muodostuksessa.

2. Parantaa aineenvaihduntaa

Veden juominen tyhjään vatsaan voi parantaa aineenvaihduntaa jopa 24 prosenttia. Riittävä veden juominen onkin erittäin tärkeää niille, jotka noudattavat tarkkaa ruokavaliota.

Parempi aineenvaihdunta tarkoittaa myös parempaa ruoansulatusta. On helpompi noudattaa ruokavaliota, kun ruoansulatus toimii nopeasti.

3. Tukee painonpudotusta

Aamulla juotu vesi tyhjään vatsaan parantaa ruoansulatusta. Et tunne yhtä herkästi nälkää, mikä voi auttaa painonhallinnassa.

4. Lievittää närästysoireita ja ruoansulatushäiriöitä

Ruoansulatushäiriöt johtuvat usein mahalaukun happamuuden lisääntymisestä. Närästyksessä nämä hapot nousevat ruokatorveen.

Kun juot vettä tyhjään vatsaan, mahahapot laimenevat. Tämä voi auttaa närästysoireisiin jo heti aamusta.

5. Parantaa ihoa

Nesteenpuutos aiheuttaa ryppyjä ja syventää ihohuokosia. Tutkimuksissa on havaittu, että puoli litraa vettä tyhjään vatsaan parantaa pintaverenkiertoa tehden ihosta terveen näköisen ja hyvinvoivan.

6. Tekee hyvää hiuksille

Noin neljäsosa hiusten painosta on vettä. Liian alhainen veden juonti voi tehdä hiuksista hauraat ja ohuet. Varsinkin aamuisin juotuna vesi auttaa pitämään huolta hiusten kunnosta.

7. Ehkäisee munuaiskiviä ja virtsatulehduksia

Veden juominen heti herättyä on erinomainen tapa ehkäistä munuaiskivien syntymistä ja virtsatulehduksia.

Vesi tyhjässä vatsassa laimentaa happoja, jotka muodostavat munuaiskiviä. Veden runsas juominen terveellisissä määrin auttaa suojaamaan kehoa virtsatulehduksia vastaan.

8. Vahvistaa immuunijärjestelmää

Veden juominen tyhjään vatsaan auttaa tasapainottamaan kehon imunestejärjestelmää, joka auttaa parantamaan vastustuskykyä.


Aamupalaani kuuluu ruusunmarjatee, johon laitan hunajaa ja sitruuna. Terveyttä ruusunmarjasta

C-vitamiinipitoiset ruusunmarjat ovat hyvä rohto kuumetauteihin ja väsymykseen. Sadassa grammassa tuoreita ruusunmarjoja on 14 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin mitä ihminen päivässä tarvitsee.

Ruusunmarjaa on perinteisesti käytetty anemian, päänsäryn ja infektiotautien hoitoon. Ruusunmarjassa on runsaasti A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Sitä on ruusunmarjassa saman verran kuin porkkanassa. Lykopeeni-antioksidanttia taas ruusunmarjassa on enemmän kuin tomaatissa. Ja kuitupitoisuudeltaan kiulukat ovat ruisleivän veroisia.

Tämän lisäksi ruusunmarja sisältää paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa sekä E-vitamiinia.

Ruusunmarja-jauheen on havaittu lievittävän niveltulehduksen ka nivelreuman oireita. Vaikuttavaksi aineeksi on paljastunut ruusunmarjan sisältämä galaktolipidi, joka hillitsee nivelien tulehdusta, parantaa liikkuvuutta ja vähentää kipua. Ruusunmarjan teho niveltulehduksiin vaikuttaa niin hyvältä, että useissa tutkimuksissa ruusunmarjoista tehtyä jauhetta käyttäneet henkilöt saattoivat vähentää tulehduskipulääkkeiden käyttöä merkittävästi.

1. Rauhoittaa kurkkukipua ja helpottaa yskää

Hunaja rauhoittaa kipeää kurkkua ja irrottaa limaa kurkusta. Teelusikallinen hunajaa toimii hyvänä flunssalääkkeenä.

2. Hunaja on luonnon oma antibiootti

Hunajalla on antibakteerisia vaikutuksia ainakin 60 eri bakteerilajia kohtaan. Hunaja tehoaa muun muassa hengitystieinfektioita, ruokamyrkytystä, kurkunpäätulehdusta ja haavainfektioita aiheuttavia bakteereita vastaan.

Hunaja estää myös hiivojen ja sienten kasvua.

3. Hunaja parantaa haavoja

Hunajaa on käytetty ihovaurioiden hoitoon kautta aikain. Se sisältää muun muassa C-vitamiinia ja sinkkiä, jotka edistävät haavojen paranemista.

Hunajaa voi käyttää esimerkiksi auringon polttamalle iholle, tulehtuneisiin haavoihin ja palovammoihin. Hunaja steriloi haavat, imee nesteitä haavasta, lieventää tulehdusta ja edistää ihon uusiutumista.

4. Rentouttaa ja edistää unta

Hunajaa on perinteisesti käytetty unilääkkeenä. Hunaja on lisää serotoniin erittymistä, mikä puolestaan auttaa ihmistä rentoumaan.

Nauti illalla nukahtamista edistääksesi kupillinen teetä tai lämmintä maitoa, johon on lisätty teelusikallinen hunajaa.

5. Ehkäisee sairastumista

Hunajan säännöllinen käyttö voi ehkäistä flunssaan sairastumista. Hunaja sisältää C-vitamiinia, joka tukee vastustuskykyä.

6. Vähäkalorisempi kuin sokeri

Hunaja maistuu makeammalta kuin tavallinen sokeri, mutta siinä on huomattavasti vähemmän kaloreita. Saman makeuden, jonka sokerilla saisi, saa hunajalla jopa 40 prosenttia pienemmällä kalorimäärällä.

Hunaja on myös keinotekoisia makeutusaineita parempi makeuttaja. Se ei rasita ruoansulatusta eikä sillä ole häiritseviä sivu- tai jälkimakuja.

7. Siedätyshoitoa siitepölyallergiaan

Siitepölyä sisältävä hunaja voi ehkäistä siitepölyallergian oireita. Siedätyshoito toimii, kun hunajaa nautitaan päivittäin ennen kuin siitepölykausi käynnistyy. Suositeltavaa on käyttää kotimaista hunajaa, jotta hunajan sisältämä siitepöly olisi peräisin suomalaisista kasveista.

Siedätyshoito hunajalla kannattaa aloittaa varovaisesti, sillä joskus hunaja voi aiheuttaa siitepölyallergiselle oireita.

8. Tekee hyvää vatsalle

Hunaja vaikuttaa positiivisesti vatsan toimintaan. Se edistää hyvien bifidobakteerien kasvua, alentaa suoliston pH-arvoa, helpottaa ruoansulatusta ja edistää kalsiumin imeytymistä.

Lisäksi hunaja torjuu helikobakteeria, joka on yleinen vatsahaavojen aiheuttaja, sekä kampylobakteeria ja salmonellaa, jotka aiheuttavat ruokamyrkytyksiä.

9. Kirkastaa ihoa

Hunajasta on iloa myös kauneudelle. Se sisältää antioksidantteja, jotka suojaavat ja hoitavat ihoa.

Ravitseva ja ihoa kirkastava hunajakuorinta kasvoille syntyy hunajasta ja tavallisesta sokerista. Sekoita 2 ruokalusikallista hunajaa ja 1 teelusikallinen sokeria keskenään. Levitä puhdistetulle iholle ja hiero pyörivin liikkein, kunnes sokeri on sulanut iholle. Huuhdo kasvot lopuksi vedellä.


1. Auttaa painonhallinnassa

Sitruunamehua hyödyntämällä voi puhdistaa elimistöä ja samalla poistaa ylimääräisiä nesteitä kehosta. Sitruunamehu sisältää muun muassa pektiiniä, joka tutkimusten mukaan edistää painonpudotusta.

2. Ehkäisee munuaiskivien muodostumista

Puolikas lasillinen sitruunamehua päivässä nostaa sitraattitasoja virtsassa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tällä tavalla voi ehkäistä munuaiskivien muodostumista.

3. Nopeuttaa ruoansulatusta

Yhdistele esimerkiksi sitruunamehua ja pellavansiemeniä, niin nopeutat laihdutusprosessiasi. Nämä kaksi ovat tehokas yhdistelmä, sillä ne poistavat kehosta turhia kuona-aineita.

4. Alentaa kuumetta

Kuumeen iskiessä kannattaa juoda sitruunamehua, sillä se laskee kuumetta tehokkaasti.

5. Hellii kipeää kurkkua

Yhdistä sitruunamehua hunajan kanssa ja kurkku kiittää takuulla.

6. Taistelee syöpää vastaan

Sitruunan sisältämät ainesosat suojelevat soluja vaurioilta.

7. Hellittää kutinaa

Ovatko ötökät pistäneet? Levitä näihin kohtiin sitruunamehua, sillä on nimittäin tulehdusta rauhoittava vaikutus.  Lue myösNäin helpotat hyttysen pistoja ja nokkosen polttamia kotikonstein

8. Kalium

Sitruunasta saat myös kaliumia, joka auttaa muun muassa lihasten rakentumista. Veren kaliumin pitoisuuden täytyy pysyä tietyissä rajoissa, jotta elimistömme toimii häiriöittä.

9. Ylläpitää pH-tasapainoa

Sitruuna on melko hapan, mutta onnekseen se kuitenkin sisältää sellaisia ainesosia, jotka auttavat ylläpitämään kehon pH-tasapainoa muun muassa happoja neutralisoimalla.


Juomana on lisäksi lasi piimää. Piimän terveysvaiktuksista kerroin jo eilisessä blogissani.

Ruisleivän terveellisyydestä kerroin jo eilisessä blogissani. Ruisleivälle laitan valkosipulin kynsiä, paprikaa ja juustoa.

Valkosipulien terveysvaikutukset tieteellisestä näkökulmasta

1. EHKÄISEE FLUNSSAA JA VÄHENTÄÄ SEN KESTOA

Valkosipuli vähentää riskiä sairastua flunssaan

Vuonna 2007 julkaistu tutkimus osoitti, että murskatun valkosipulin erittämä alliisiinivalmiste päivittäin nautittuna vähensi riskin sairastua flunssaan yli puoleen. Lisäksi se nopeutti taudista paranemista.

Vuonna 2012 julkaistussa tutkimuksessa todettiin myöhemmin:

Valkosipulin käyttö ennaltaehkäisevästi voi vähentää riskiä saada flunssatartunta aikuisilla, mutta sillä ei ole vaikutusta flunssaoireiden kestoon.”

Allisiinivalmisteita voit tilata Luontaisporssi.fi-verkkokaupasta.

2. TEHOKAS LUONNON OMA ANTIBIOOTTI

Kampylobakteerit, Campylobacter fetus

Vuonna 2012 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että valkosipulin sisältämä diallyl sulfidi -yhdiste on 100 kertaa tehokkaampi kampylobakteereja vastaan kuin kaksi suosittua antibioottia.

Ihmisissä ja eläimissä esiintyvät kampylobakteerit ovat maailman yleisin ruokamyrkytysten aiheuttaja.

On olemassa näyttöä, että valkosipuli tappaa myös muita bakteereja, kuten kolibakteereja, stafylokokkibakteereja ja salmonellabakteereja.

3. VALKOSIPULIÖLJY SUOJAA SYDÄNTÄ

Valkosipuli suojaa sydäntä

Valkosipuliöljy sisältää diallyl trisulfidi -yhdistettä, joka auttaa vuonna 2011 julkaistun tutkimuksen perusteella suojelemaan sydäntä leikkauksen aikana ja sydänkohtauksen jälkeen. Tutkijat uskovat, että sitä voidaan käyttää myös sydämen vajaatoiminnan hoitoon. Eläinkokeissa on todettu diallyl sulfide -yhdistettä saaneiden kärsivän jopa 61 % vähemmän sydänvaurioita.

Toisessa tutkimuksessa (2010) havaittiin valkosipuliöjyn auttavan mahdollisesti suojelemaan diabetespotilaista kardiomyopatialta. Kardiomyopatia eli sydänlihasrappeuma on krooninen sydänlihassairaus ja diabetes-potilaiden yleisin kuolinsyy.

4. ALENTAA KOLESTEROLIA

Kuva: National Institutes of Health

Ankaran yliopiston tutkijat selvittivät vuonna 2004 valkosipuliuutteen vaikutuksia korkeaan kolesteroliin. Samalla tutkittiin ravintolisän vaikutuksia munuaisten ja maksan toimintaan. Tutkimukseen osallistui 23 vapaaehtoista, joista 13:lla oli korkea verenpaine.

Neljän kuukauden testijakson jälkeen tulokset olivat:

Valkosipuliuute kerran päivässä nautittuna paransi selvästi testihenkilöiden veren rasvaprofiilia, vahvensi veren antioksidanttipotentiaalia ja laski sekä systolista että diastolista verenpainetta. Lisäksi tuotteen käyttö vähensi veren MDA:ta.”

MDA (malonidialdehydi tai malonialdehydi) on tyydyttymättömien rasvahappojen hapettumisen seurauksena syntyvä myrkyllinen yhdiste. Sen uskotaan olevan osallinen yleisiin sydän- ja verisuonisairauksiin.

5. HIDASTAA VALTIMOIDEN KOVETTUMISTA

Valtimonrasvoittumistaudissa (ateroskleroosi) kolesteroli kerääntyy valtimoiden seinämiin, mikä voi johtaa komplikaatioihin. Valtimot kovettuvat usein myös iän myötä ja valtimot menettävät kykynsä venyä ja taipua. Valkosipuli näyttää vähentävän tätä vaikutusta.

6. ALENTAA KORKEAA VERENPAINETTA

Valkosipuli stimuloi typpioksidin ja ja rikkivedyn tuotantoa elimistössä. Nämä kemikaalit saavat verisuonet rentoutumaan ja alentamaan kohonnutta verenpainetta.

Valkosipulin säännöllinen nauttiminen voi laskea verenpainetta jopa 10 %. Se voi laskea verenpainetta myös normaalin verenpaineen omaavilla ihmisillä.

Tutkijoiden mukaan korkeasta verenpaineesta kärsivät voivat kontrolloida tautia jopa paremmin nauttimalla valkosipulia kuin tavallisilla lääkkeillä. Heidän mukaansa valkosipulin hyödyt saa varmimmin tableteista.

7. EHKÄISEE LONKAN NIVELRIKKOJA

Naisilla, joiden ruokavalio sisälsi paljon hedelmiä ja vihanneksia, erityisesti sipuleita, kuten valkosipulia, esiintyi vähemmän merkkejä varhaisesta nivelrikoista lonkan alueella. ”

Näin kertoi vuonna 2010 valmistunut isobritannialainen pitkän aikavälin tutkimus, johon osallistui yli 1000 tervettä naispuolista kaksosta. Sipulikasveihin kuuluvat mm. purjo, salottisipuli, keltasipuli ja valkoruohosipuli, mutta tutkimuksessa mainittiin erityisesti juuri valkosipuli.

Nivelrikko eli artroosi (osteoarthrosis) on maailman yleisin nivelsairaus, joka johtaa Suomessa noin 600 000:een lääkärikäyntiin joka vuosi.

8. EHKÄISEE KEUHKOSYÖPÄÄ

Kiinassa, Jiangtun tautientorjuntakeskuksessa, tehdyn tutkimuksen mukaan ihmisillä, jotka syövät raakaa valkosipulia vähintään kahdesti viikossa, on 44 % pienempi riski sairastua keuhkosyöpään.

Kyseinen tutkimus tehtiin kyselytutkimuksena yli 1400 keuhkosyöpää sairastavalle sekä yli 4500 terveelle henkilölle. Tutkimusjoukolta kysyttiin ruokavaliosta ja elämäntavoista, kuten valkosipulin käytöstä ja tupakoinnista.

Raaka valkosipuli voi toimia kemopreventiivisenä aineena keuhkosyöpään.”

9. EHKÄISEE AIVOSYÖPÄÄ

Etelä-Carolinan Lääketieteellisen yliopiston tutkijat selvittivät vuonna 2007:

Kolme valkosipulin sisältämää orgaanista rikkiyhdistettä – DAS, DADS ja DATS – osoittautuivat kaikki kykeneviksi tuhoamaan aivosyöpäsoluja, mutta DATS oli niistä tehokkain. Tutkimus nostaa esiin kasvipohjaiset yhdisteet, joilla voidaan kontrolloida pahanlaatuisia aivokasvainsoluja. Lisätutkimusta tarvitaan ennen kuin niitä voidaan käyttää terapiassa.”

Valkosipulin sisältämät orgaaniset rikkiyhdisteet diallyylisulfidi (DAS), diallyylidisulfidi (DADS) ja diallyylitrisulfidi (DATS) näyttäisivät kykenevän tehokkaasti tuhoamaan tappavan glioblastooma-aivokasvaimen soluja.

10. EHKÄISEE ETURAUHASSYÖPÄÄ

Kiinalaisten lääkärien vuonna 2013 julkaisemassa tutkimuksessa selvitettiin sipulikasvien kulutuksen yhteyttä eturauhassyövän riskiin. Tulokset olivat seuraavat:

Sipulikasvien, erityisesti valkosipulin kulutuksella, on pienentävä vaikutus riskiin sairastua eturauhassyöpään”.

Yhden valkosipulin kynnen päivässä nauttineilla kiinalaisilla oli 50 % pienempi riski sairastua eturauhassyöpään. Tutkijat kommentoivat myös, että otoksen ollessa pieni tarvitaan paremmin suunniteltuja jatkotutkimuksia varmistamaan tutkimustulokset.

11. MUUT SYÖVÄT

Säännöllinen valkosipulin nauttiminen näyttää vähentävän riskiä sairastua myös paksusuolen syöpään, peräsuolen syöpään ja mahasyöpään. Lisäravinteena nautittuna se ei tosin vaikuta tarjoavan tätä hyötyä.

12. ESTÄÄ PUNKINPUREMIA

Tutkijat ovat vertailleet punkin puremien määrää ihmisillä, jotka nauttivat paljon valkosipulia ihmisiin, jotka eivät käytä lainkaan valkosipulia. Yli viisi kuukautta säännöllisesti valkosipulia ruokavaliossaan käyttäneet näyttävät altistuvan harvemmin punkin puremille.

13. ESTÄÄ IHON SIENI-INFEKTIOITA

Ihon sieni-infektiot (esim. jalkasieni, silsa ja nivussilsa) reagoivat iholle siveltävään valkosipuligeeliin, joka sisältää 0,6 % valkosipulin sisältämää ajoene-yhdistettä. 1 % ajoene näyttää tutkimusten valossa olevan yhtä tehokas jalkasieneen kuin Lamisil-lääke.

14. ESTÄÄ ETURAUHASEN HYVÄLAATUISTA LIIKAKASVUA

Alustavat tutkimukset ovat osoittaneet, että valkosipuli saattaa suun kautta nautittuna parantaa miesten virtsasuihkua, vähentää virtsaamistarvetta ja muita eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun (prostatahyperplasia) oireita.

15. LIIKAVARPAAT

Alustavien tutkimusten mukaan tietyt valkosipuliuutteet kahdesti päivässä käytettynä voivat parantaa liikavarpaat eli jalkateriin muodostuvat kovettumat. Tuloksia on saatu yleensä vähintään kahden viikon, mutta yleisemmin kahden kuukauden käytön jälkeen.

16. RASKAUSAJAN KORKEA VERENPAINE

Alustavien tutkimusten mukaan Garlet-valkosipuliuutteen nauttiminen 800 mg päivässä raskausajan kolmannella kolmanneksella voi auttaa laskemaan korkeaa verenpainetta.

17. SYYLÄT

Alustavien tutkimusten mukaan rasvaliukoisen valkosipulin laittaminen syyliin kahdesti päivässä poistaa syylät jopa 1-2 viikossa. Vesipohjaiset valkosipuliuutteet vaativat pidemmän, noin 30-40 päivän käsittelyn.

18. Suojaa alkoholin aiheuttamilta maksavaurioilta

  1. Vähentää ennenaikainen synnytyksen riskiä


Paprika on arvokas vihannes, joka keskittää paljon vitamiineja.
Riboflaviini (B2-vitamiini), retinoli (A-vitamiini), askorbiinihappo (C-vitamiini), tokoferoli (E-vitamiini), tiamiini (B1-vitamiini) olisi erotettava toisistaan. Paprikassa on myös nikotiinihappoa (niasiini, PP-vitamiini), B3-6-9-vitamiinia.

Kasvisiin on keskittynyt paljon makroelementtejä, kuten fosfori, kalium, magnesium, kloori, natrium, rikki, kalsium. Paprikan hivenaineista on kuparia, mangaania, seleeniä, molybdeeniä, jodia, rautaa, sinkkiä.

Edellä mainittujen yhdisteiden lisäksi paprika sisältää runsaasti eettereitä, pektiiniä, kuituja, poly- ja monosakkarideja, typpiyhdisteitä, alkaloideja.

Kalorit 100 gr. pippuria on vain 29 kcal. Josta 91,5 gr. jaettu veteen, 6,7 g. - hiilihydraatit, 0,78 g. - proteiineja, 0,4 g. - rasvat, 0,6 gr. - sooli, 0,05 gr. Tyydyttyneet rasvahapot.


Vihreän paprikan edut


  1. Tuotteella on katkera maku ja se on ihanteellinen miesten painonvalvojille. Vihreän paprikan kaloripitoisuus on 20 Kcal. laskemalla 100 gr.

  2. Ravitsemusasiantuntijat suosittelevat vihreän pippurin sisällyttämistä diabeetikoiden ja liikalihavien potilaiden ruokavalioon. Koostumukseen sisältyvät fytosterolit kontrolloivat rasvojen metaboliaa eivätkä anna niiden laittaa kiellettyihin paikkoihin.

  3. Paprika hallitsee kolesterolia poistaen haitallisia ja jättäen hyödyllisiä keholle. Seurauksena verisuonien tukkeutumisen todennäköisyys ja sydämen patologioiden kehittyminen katoavat.

  4. Vihreä paprika lisää verikanavien seinämien lujuutta, lisää kaikkia aineenvaihduntaprosesseja, tyydyttää elimet happea ja verta optimaalisissa määrissä.

  5. Pippurissa ei ole rasvaa, mutta se sisältää monia elementtejä ja vitamiineja, jotka ovat välttämättömiä. Koska vihreässä pippurissa on vähemmän natriumia kuin punaisessa paprikassa, se on tarkoitettu kulutukseen munuaissairauksista kärsiville potilaille.

  6. Happo-aineosat, nimittäin kloorogeeniset ja r-kumariinihapot, poistavat myrkylliset yhdisteet ja karsinogeenit sisäelinten onkaloista. Vihreän pippurin miinusnäytteenä pidetään sitä, että se sisältää 9 kertaa vähemmän retinolia ja 2 kertaa vähemmän C-vitamiinia.


Punapaprikan edut


  1. Lykopeeni tekee pippurista sellaisen kuin se on, nimittäin punaiseksi. Tämän aineen toinen ominaisuus on estää pahanlaatuisten kasvainten kehittyminen. Lykopeeni suojaa sisäelimiä syövältä ja estää veren pääsyn olemassa oleviin kasvainsoluihin.

  2. Joten paprikan ottaminen päivittäin estää munasarjojen, eturauhasen, haiman, keuhkojen syöpää. Samalla vihannes säätelee verensokeria vähentäen sitä äkillisten hyppyjen aikana.

  3. Kapsaisiini, jota löytyy massasta suuria määriä, on luonnollinen rasvanpolttaja. Siksi pippuria tulisi sisällyttää laihdutuksen sekä liikalihavien ihmisten ruokavalioon.

  4. Punaisella pippurilla on lievä diureettinen ja laksatiivinen vaikutus, jonka seurauksena maha-suolikanava puhdistetaan.On hyödyllistä syödä vihannesta, jolla on ummetus ja kehon liiallinen ruisku.

  5. Punainen paprika on arvokas verenpainepotilaille, koska sillä on kyky alentaa verenpainetta. Lisäksi vihannes laimentaa verta ja nopeuttaa sen kiertoa, mikä eliminoi verihyytymien riskin.

  6. Tuleva kuitu imee myrkyt, vapaat radikaalit ja muut toksiinit ja poistaa ne sitten varovasti kehosta. Pippurissa oleva sinkki on vastuussa miesten ja naisten lisääntymistoiminnasta ja lisää myös seksuaalista aktiivisuutta.

  7. Punaiseen paprikaan on keskittynyt kahdeksan kertaa enemmän beetakaroteenia kuin keltaiseen ja vihreään. Tästä syystä tupakoitsijat nauttivat vihanneksia tupakoitsijoilta, joilta puuttuu tämä alkuaine.


Keltaisen paprikan edut


  1. Keltainen pippuri ylitti punaisen vastineensa tulevan askorbiinihapon määrässä. Vain yksi syötty hedelmä voi tyydyttää C-vitamiinin tarpeen viiden päivän ajan.

  2. Kasvismassa ei käytännössä sisällä lykopeenia. Mutta se sisältää ylimääräistä karoteenia, joka vastaa paprikan väristä. Kasvisrikasteissa on myös kaliumia ja rautaa - elementtejä, jotka ovat tarpeen sydämen moitteettomaan toimintaan.

  3. B-ryhmän vitamiinit, joita on paljon pippurissa, vastaavat keskushermostoon. Jatkuvan paprikan kulutuksen seurauksena uni ja yleinen psyko-emotionaalinen tila paranevat.

  4. Rauta estää anemian (anemian) kehittymisen kaikissa kansalaisryhmissä. Raskaana oleville naisille on hyödyllistä syödä keltapippuria vähentää sikiön syntymävaurioiden todennäköisyyttä.

  5. Kirkas vihannes lisää kehon suojaustoimintoja, mikä on erityisen arvokasta ihmisille, joilla on matala immuunijärjestelmä. Riittää, kun syödään puoli sikiötä päivässä, jotta voidaan taudinaiheuttajille vastustuskykyä muina vuodenaikoina.

  6. Tuote sisältää luteiinia - ainetta, joka on vastuussa visiosta. Annosteltu pippuri voitele silmämunan ja vahvistaa lihaksia, estää kaihien kehittymistä.

  7. Keltapippuri estää sydämen patologioiden kehittymistä. Joten systemaattisella käytöllä iskemia, bradykardia, sydäninfarkti ja aivohalvaus voidaan estää.


Leivän päälle laitan juustosiivun. Juusto itsessään on terveellistä, sillä siitä ihminen saa tehokkaan annoksen tärkeitä ravintoaineita. Lihaksille, iholle, hiuksille ja kynsille juustosta saa hyvälaatuista proteiinia. Juusto on luustoa ja hampaita vahvistavan kalsiumin lähde. Juustosta saa myös, muun muassa aineenvaihdunnalle tärkeitä, sinkkiä, fosforia sekä B12-vitamiinia.

Juustoa syömällä saa luuston tarvitseman kalsiumin paremmin kuin kalsiumvalmisteista. Ravintoaineiden saannin kannalta sopiva päivittäinen juustoannos on 25 grammaa, eli kaksi, kolme viipaletta juustoa. Juuston sisältämän rasvan ja suolan takia sitä ei tulisi syödä liikaa.

Juusto on hyvä hampaille

Erityisesti aterian lopuksi pureskeltu juustopala suojaa hampaita reikiintymiseltä. Juusto lisää syljen eritystä, mikä vähentää bakteerien määrää.

Painonsa kanssa taistelevankaan ei tarvitse vältellä juustoja – kunhan syö kohtuumääriä ja valitsee kevyitä vaihtoehtoja. Juuston ajatellaan lihottavan, koska se on rasvaista. Mutta juusto ei ole sen lihottavampaa kuin mikään muukaan ruoka. Pari, kolme viipaletta päivässä ei pilaa painonhallintaa. Juusto sopii laihduttajankin ruokavalioon, kunhan valitsee kevyempiä vaihtoehtoja ja syö kohtuumääriä.


Aamupalaani kuuluu paistettu kananmuna. 1. Kolesterolipelko pieneni

Tutkimukset ovat viime vuosina osoittaneet, että kananmunaa syyllistettiin turhaan. Kohtuullisesti käytettynä kananmunat eivät ole yhteydessä suurempaan tyypin 2 diabetekseen, sydäninfarktiin tai muistisairauksien riskiin.

2. Monipuolinen ravintoaine

Kananmuna on ravintosisällöltään yksi monipuolisimmista ruoka-aineista.

Valkuainen sisältää pääosin proteiinia, vettä ja joitain kivennäisaineita. Keltuaisessa on proteiinia, rasvaa, kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja ja kivennäisaineita kuten jodia, seleeniä ja sinkkiä.

Munia syömällä saa valkuaisaineosia, jotka laskevat verenpainetta ja toimivat tiettyjä virustauteja vastaan.

3. Tärkeitä vitamiineja

Kananmunan valkuainen sisältää vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja. Keltuaisessa on rasvaliukoisia A-, D-, E- ja K-vitamiineja sekä vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja.

Kananmunan sisältämä koliini-niminen B-vitamiini vaikuttaa positiivisesti sydämen, verisuonten ja hermoston toimintaan. Koliinin arvellaan olevan yhteydessä myös muistin ja aivojen toimintaan.

4. Sopii laihduttajalle

Keltuaisessa on energiaa noin 60 kilokaloria ja valkuaisessa noin 15 kilokaloria.

Muna-aamiainen pitää hyvin kylläisenä ja ehkäisee napostelua. Koska kananmunan valmistustavallakin on merkitystä, keitä se mieluummin kuin paistat rasvassa.

5. Hyvänlaatuista rasvaa

Kananmunan rasva on yksinomaan keltuaisessa. Rasvasta kaksi kolmasosaa on tyydyttymätöntä, pehmeää rasvaa, joka on terveydelle hyväksi. Jos kanojen ruokintarehuun on lisätty omega-3-öljyä, rasvakoostumus on vielä parempi.

Yhdessä kananmunassa on rasvaa noin 5,7 grammaa, josta tyydyttynyttä, kovaa rasvaa noin 1,2 grammaa.

6. Laadukasta proteiinia

Kananmunan sisältämä proteiini on laadukasta, sillä se sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Proteiinit auttavat vapauttamaan kehoon oreksiini-hormonia, joka vaikuttaa muun muassa ruokahaluun ja virkeyteen.

Yhdessä kananmunassa on proteiinia 6-7 grammaa, mikä on noin kymmenesosa aikuiselle suositeltavasta päivittäisestä proteiinimäärästä.

7. Imeytyvää luteiinia

Luteiinin on havaittu pienentävän harmaakaihin ja silmänpohjan ikärappeuman riskiä. Silmänpohjan ikärappeuma on yleisimpiä näkövammaisuuden aiheuttajia Suomessa, ja sitä sairastaa kolmannes yli 60-vuotiaista.

Vaikka kananmunassa on luteiinia vain 0,2-0,3 milligrammaa per muna niin kananmunan luteiini imeytyy kuitenkin tehokkaasti elimistöön.

8. Lisäaineeton

Moni arvostaa ruoan puhtautta ja lisäaineettomuutta. Kananmuna on lisäaineeton luonnontuote.

9. Hyvin jäljitettävissä

Kananmunan kuoressa oleva leima kertoo tuotantomaan ja -tavan sekä tuotantotilan. Niin viranomainen kuin kuluttaja voi jäljittää kananmunan aina tuotantotilalle asti.

10. Helppo syötävä

Voiko helpompaa ruokaa enää olla kuin kananmuna? Kun keität kananmunan ja sujautat sen laukkuun, mistä voit napata sen mainioksi välipalaksi kesken työpäivän.

Lisäksi kananmunan hinta-laatusuhde on kohdallaan, kananmunia saa joka kaupasta ja valikoima on iso.


Porkkanan terveyshyödyt, jotka yllättävät

Yksi kaikkein laajimmin kasvatetuista kasviksista koko maailmassa on porkkana, ja siinä onkin valtava määrä vitamiineja (A-, C- ja E-vitamiineja, kuten myös B-monivitamiineja), antioksidantteja ja mineraaleja. Lisäksi on hyvä muistaa, että porkkanassa on vain vähän kaloreita (33 kaloria 100 grammaa kohden), ja tätä kasvista voidaan nauttia raakana, raastettuna, keitettynä sekä höyrytettynä.

Porkkanalla on niin paljon hyviä vaikutuksia ihmisen terveydelle, että sen tulisi olla aivan ehdoton perustuote jokaisessa ruokavaliossa.

Porkkana auttaa torjumaan ennenaikaista ikääntymistä

Porkkanan sisältämät foolihappo, kuitu ja magnesium kuten myös beetakaroteeni (jolta porkkana saa oranssin värinsä), ovat kuin varsinainen nuoruudenlähde kehollesi. Nämä yhdisteet auttavat maksaasi muodostamaan A-vitamiinia, joka on tarpeellinen ravinne ihon terveyden, luiden vahvuuden ja hyvän vastustuskyvyn kannalta.

Porkkana auttaa suojaamaan kehoasi vapaiden radikaalien aiheuttamilta haitallisilta vaikutuksilta, joita syntyy stressistä, tupakoinnista ja ympäristössä olevista saasteista.

Jos nautit porkkanaa, voi se auttaa vähentämään riskiäsi kokea rappeuttavia sairauksia ja huonoa verenkiertoa. Jos tämä ei vielä vakuuta sinua, porkkanan sisältämä beetakaroteeni auttaa torjumaan mm. keuhko-, suu- ja rintasyöpää.

Porkkana terveyshyödyt suolistolle

Jos sinulla on ongelmia ruuansulatuksesi kanssa, yhdeksi hoidoksi suositellaan raa’an porkkanan syöntiä. Tämä johtuu siitä, että porkkanan sisältämä A-vitamiini suojaa ja uudistaa vatsasi sekä suolistosi limakalvoa.

Porkkanaa suositellaan heille, joilla on seuraavia ongelmia:

  • närästys

  • ripuli

  • ummetus

  • huono ruuansulatus

  • mahakatarri

  • vatsahaavat

Jos syöt porkkanaa säännöllisesti, auttaa se pitämään suolistosi hyvässä kunnossa. Tämä on loistava uutinen heille, jotka kärsivät ärtyvän suolen oireyhtymästä, divertikuliitista tai Crohnin taudista.

Porkkana auttaa toipumaan ruokamyrkytyksestä, tulehduksista ja suolistoloisista. Jos nautit keitettyä tai höyrytettyä porkkanaa, voit sen avulla pehmentää suolistosi limaa.

Kun haluat normalisoida suolistosi toimintaa sekä ehkäistä peräpukamien syntymistä, porkkana on tähänkin tarkoitukseen oiva apu.

Porkkana sopii sekä äidille että vauvalle

Tässä kasviksessa oleva A-vitamiini on hyvin tärkeä tekijä raskaana oleville ja imettäville naisille, sekä vauvoille.

  • Se mahdollistaa uusien solujen muodostumisen sekä tarjoaa antioksidantteja , kalsiumia ja foolihappoa.

  • Raskauden aikana äidin tulisi nauttia 2-3 porkkanaa päivittäin, jotta hän saisi tarpeellisen määrän yllä mainittuja ravinteita.

Kun vauva alkaa syömään kiinteää ruokaa, voi hänelle antaa keitettyä porkkanaa. Jos vauvallasi on ruuansulatuksen tai suoliston ongelmia, on porkkana siinä tapauksessa loistavaa ravintoa: porkkana on helposti käsiteltävää ruuansulatuksessa, ja se parantaa vatsan terveyttä sekä edistää veren punasolujen muodostumista.

Porkkana säätelee verensokeria

Diabeteksesta kärsivät voivat saada merkittävän avun syömällä raakaa porkkanaa, jolloin elimistö saa runsaasti hiilihydraatteja. Tämä hyöty johtuu siitä, että porkkanan hiilihydraatit imeytyvät hitaammin ja ilman, että tuloksena olisi hyperglykemiaa. Ota kuitenkin tässä huomioon, että porkkana omaa keitettynä korkeamman glykeemisen indeksin, ja siten se ei ole yhtä suositeltavaa kuin raa’an porkkanan syönti.

Lisäksi porkkana auttaa parantamaan verenkiertoa ja silmien terveyttä, joista diabeteksesta kärsivien tulee pitää erityisen hyvää huolta.

Porkkana parantaa kehon vastustuskykyä

Porkkana sisältää runsaasti A-vitamiinia ja beetakaroteenia, jotka auttavat parantamaan vastustuskykyä.Porkkanamehu tai -salaatti onkin mahtava idea, jos sinulla on flunssa tai olet vilustunut.

Runsas määrä A-vitamiinia edesauttaa ylläpitämään hyvää vastustuskykä, sillä se auttaa tuottamaan “puolustus-soluja”, jotka taistelevat virus- ja bakteerihyökkäyksiä vastaan. Jos tunnet siis vilustumisen ensioireita, käänny porkkanan puoleen!

Porkkanan terveyshyödyt ihollesi

Porkkana imee ihollesi kertyneet saasteet. Voit käyttää porkkanaa ihonhoitoon niin sisäisesti sitä syömällä kuin ulkoisesti kasvonaamion muodossa. Kun käytät porkkanaa ihon ulkoiseen hoitoon, se toimii auringon ja kuumuuden aiheuttamien vammojen lievityksessä, kuten myös haavojen ja ekseeman hoidossa. Porkkana auttaa myös torjumaan tehokkaasti auringon iholle aiheuttamia haitallisia vaikutuksia.

Kun laitat porkkanasta valmistetun kasvonaamion ihollesi puolen tunnin ajaksi, auttaa porkkana vähentämään ryppyjen ilmaantumista sekä edistämään ihosi nuorekasta ulkonäköä.

Porkkana virkistää mieltäsi

Porkkanan mieltä virkistävä vaikutus perustuu sen kahteen aivojen terveyttä edistävään ainekseen: fosforiin ja kaliumiin. Molemmat näistä luovat uudelleen hermoja sekä taistelevat stressin negatiivisia vaikutuksia vastaan. Jos olet unohdellut viimeaikoina tavallista useammin asioita, tai muistisi ei enää pysty säilyttämään tietoa aikaisempaan malliin, kokeile porkkanaa apukeinona.

Mitä muita supervoimia porkkanalla on?

Jos luettelemamme porkkanan terveyshyödyt eivät vielä riitä, tällä kasviksella on muitakin loistavia hyötyjä terveytesi kannalta:

  • Se vahvistaa kynsiä ja hiuksia.

  • Se auttaa suojaamaan sydäntä sekä pitämään valtimot vapaina plakista.

  • Se auttaa vähentämään nesteen kertymistä sekä toimii nesteenpoistajana.

  • Se on oiva apu hampaiden ja ikenien hoitoon, sillä se auttaa estämään bakteereja kiinnittymästä niihin.

  • Se lisää ruokahalua, mikä on hyväksi syömishäiriöistä kärsiville.

Aamupalaani kuuluu punajuuri.

1. Alentaa verenpainetta

Punajuuren sisältämän nitraatin on tutkimuksissa todettu alentavan verenpainetta ja edistävän sydämen terveyttä.

2. Virkistää aivoja

Päivittäinen annos puna­juurimehua edistää ikääntyvien aivojen terveyttä, kertoo amerikkalais­tutkimus. Tutkittujen verenkierto parani erityisesti aivojen etulohkossa, jonka rappeutuminen yhdistetään dementiaan. Suositeltu päiväannos 2,5 dl tuoretta mehua.

3. Vähentää väsymystä

Punajuuren mehu saattaa parantaa kestävyyttä, sillä nitraatin vaikutuksesta hapen kuluminen vedestä voi vähentyä ja näin ­liikunta on vähemmän kuluttavaa kuin muuten.

4. Suojaa soluja

Punajuuri sisältää runsaasti folaattia, jonka niukka saanti on yhdistetty lisääntyneeseen syöpäriskiin. 100 g punajuurta sisältää folaattia 150 mg.

5. Luille ja lihaksille

Punajuuri sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, kuparia, magnesiumia, natriumia, ­rautaa ja sinkkiä.

6. Kohentaa mielialaa

Punajuuren violetin värin ja syykuvioiden on ajateltu piristävän mielialaa. Juureksen sisältämän tryptofaanin uskotaan tuovan mielihyvää vastaavasti kuin suklaa tai punaviini.

100 g punajuurta sisältää:

  • magnesiumia 20 mg

  • kalsiumia 14 mg

  • kaliumia 450 mg


Aamupalaani kuuluu hapankaali. Hapattaminen on perinteinen ruoanvalmistusmenetelmä, jota on hyödynnetty jo vuosisatojen ajan. Kaalia ja muita kasviksia hapattamalla säilöttiin entisaikaan talteen kesän satoa ja turvattiin esimerkiksi C-vitamiinin saantia myös talvikuukausien aikana.

Hapankaalia valmistetaan kaalista maitohappokäymisen avulla. Valmiissa tuotteessa on tallella maitohappobakteereita, jotka edistävät suoliston hyvinvointia.

Hyödyllisten suolistobakteerien ravintoa

Hapankaali ja muu hapatettu eli fermentoitu ruoka voi lisätä suolistossa hyvälaatuisten bakteerien määrää. Mitä monimuotoisempi hyödyllisten bakteerien kirjo suolistossa majailee, sitä parempi se on terveyden kannalta.

Suolistobakteerien epätasapainotila eli dysbioosi voi johtaa terveysongelmiin. Se ruokkii matala-asteista tulehdusta eli inflammaatiota, joka on yhdistetty monien kroonisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, tyypin 2 diabeteksen, muistisairauksien ja joidenkin syöpien riskiin.

Pelkkä hapankaali ei tietenkään riitä ruokkimaan kaikkia suoliston hyötymikrobeja, vaan lisäksi tarvitaan monipuolisesti kuitupitoista ravintoa. Kaikenlaiset kasvikset, palkokasvit, marjat, hedelmät ja täysjyvävilja ovat suolistomikrobien herkkua.

Hapankaalia ja muita hapatettuja ruokia on hyödyllistä sisällyttää myös herkkävatsaisen ruokavalioon. Niiden maitohappobakteereista saattaa olla ainakin jonkin verran apua ärtyvän suolen oireiden, kuten turvotuksen, ilmavaivojen ja vatsakipujen, hallinnassa.

Ravintoaineet imeytyvät paremmin

Hapankaali on kevyttä syötävää. Sadasta grammasta hapankaalia saa energiaa vain 29 kilokaloria. Se on pääosin peräisin hapankaalin hiilihydraateista.

Kuitupitoisuus on kaksi prosenttia.

Hapankaalissa on C-vitamiinia lähes yhtä paljon kuin tuoreessa valkokaalissa. Sadan gramman annos kattaa melkein puolet päivän C-vitamiinitarpeesta.

Hapankaalista saa jonkin verran myös A-vitamiinia sekä monia B-ryhmän vitamiineja.

Hapattaminen parantaa ravintoaineiden imeytyvyyttä.

Sopii päivittäiseen käyttöön

Hapankaali sopii osaksi päivittäistä ruokavaliota. Sitä voi syödä sellaisenaan ja aterioiden lisukkeena, mutta lisäksi hapankaalia voi hyödyntää ruoanvalmistuksessa.


Aamupalaani kuuluu graavilohi. Miksi lohta kannattaa syödä?

D-vitamiinia vuoden ympäri

Lohi sisältää runsaasti D-vitamiinia, jota talvisaikaan ei saada riittävästi auringonvalosta. D-vitamiinia tarvitaan niin immuunipuolustuksen kuin luiden, lihasten, hermoston kuin verisuontenkin hyvinvoinnin tueksi.

Sydämelle tärkeitä rasvahappoja

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on sydämenkin hyvinvoinnin A ja O. Lohi sisältää runsaasti terveellisiä tyydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja, jotka auttavat muun muassa alentamaan verenpainetta sekä korjaamaan veren rasva-arvoja ja torjumaan sydän- ja verisuonitauteja.

Runsaasti proteiinia

Lohessa on runsaasti proteiinia, joka auttaa pitämään olon kylläisenä sekä korjaamaan treenin jälkeen lihasten pieniä vaurioita ja näin vahvistamaan ja kasvattamaan lihaksia.


Aamupalaani kuuluu tomaatit.Tomaatit ovat loistavia vitamiinin lähteitä

Saat noin 40 % päivittäisestä C-vitamiinin saantisuosituksesta, kun nautit ainoastaan yhden tomaatin. Mikä parempaa, tomaateissa on reilusti A-vitamiinia, joka parantaa vastustuskykyä, näköä ja ihon terveyttä, sekä K-vitamiinia, joka tekee hyvää luustolle. Lisäksi tomaateissa on kaliumia, joka on avain sydämen hyvään vointiin ja tasapainoiseen verenpaineeseen.

Tomaatit suojelevat sydäntäsi

Tomaateissa on lykopeeni-antioksidanttia, josta ne saavat myös ominaisen punaisen värinsä. Mitä tulee sydämen terveyteen, tutkijoiden mukaan on tomaatit voittavat lykopeenia sisältävät ravintolisät sata-nolla. Toisten tutkimusten mukaan veren korkea lykopeenipitoisuus yhdistyy matalampaan riskiin kuolla metaboliseen oireyhtymään sekä sydäntauteihin. Lykopeeni madaltaa myös diabeteksen ja halvausten riskiä.

Tomaatit parantavat näkökykyäsi

Lykopeeni tekee hyvää myös silmillesi. Tomaateissa on kuitenkin muutakin, joka ehostaa näkökykyäsi, esimerkiksi luteiinia ja beetakaroteenia. Tutkimusten mukaan näillä kahdella ravinteella on kyky parantaa näköä ja suojella erilaisia silmätauteja, kuten rappeutumista ja kaihia vastaan.

Tomaatit kiihdyttävät ruoansulatusta

Tomaattien neste ja kuitu ovat otollisia apureita, jos kärsit ummetuksesta. Ota kuitenkin huomioon, että joillakin ihmisillä kypsennettyjen tomaattien happoisuus voi aiheuttaa tai pahentaa ruoansulatushäiriöitä.

Tomaatit auttavat diabeteksen hoidossa

Tomaatit voivat edesauttaa kakkostyypin diabeteksesta kärsivien vointia. Eräässä tutkimuksessa diabetespotilaille annettiin kypsennettyä tomaattia 30 päivän ajan. Tutkimuksen päätteeksi havaittiin tutkittavien elimistöissä lipidien peroksidoitumisen vähentymistä. Peroksidoitumisessa vapaat radikaalisolut hyökkäävät rasvasoluja vastaan ja aiheuttavat sydäntautien riskiä kohottavaa vahinkoa. Tulokset ovat lupaavia, sillä diabetes tunnetusti tuplaa halvausten ja sydänkohtauksen riskin.

Tomaatti tekee hyvää ihollesi

Vuonna 2011 teetetyssä tutkimuksessa havaittiin, että tomaattitahnan ja oliiviöljyn sekoitus suojaa auringon aiheuttamalta vahingolta ja nopeuttaa pro-kollageenin muodostumista. Kyseinen kollageeni muodostaa ihon rakenteen ja pitää sen kiinteänä ja nuorekkaana. Tutkijat uskovat, että syy kyseisiin seurauksiin on lykopeenissa. Lykopeenipitoisuus on korkeimmillaan, kun tomaatti on kypsennetty ja oliiviöljy kiihdyttää sen imeytymistä elimistöön ja verenkiertoon.

Tomaatti suojaa syövältä

Useissa tutkimuksissa on havaittu, että lykopeeni suojaa muun muassa eturauhas-, keuhko- ja vatsasyöviltä.


Aamupalaani kuuluu palvikinkku. Kinkku on kevyttä, mutta syöjän pitää vahtia kinkun suolaa.

Keittokinkku on sianlihajalosteista vähäkalorisin. Siinä on energiaa vain runsas kalori grammassa. Juustoviipale kannattaa siis ainakin silloin tällöin vaihtaa kinkkuun, sillä juuston rasva on pääasiassa tyydyttynyttä ja kevyenkin juuston energiatiheys korkeampi, keskimäärin 350 kcal/100 g.

Jos verenpaine pyrkii nousuun, keittokinkkukin voi käydä liian suolaiseksi, jos sitä menee kovin monta siivua päivässä. Sydänliitto suosittelee kinkkuja, joiden suolapitoisuus on alle 1,7 %.

Kinkkuviipale aamiaisleivällä on mainio päivänaloitus, sillä lihan proteiini pitää nälkään pitkään. Kinkkusiivuja on saatavana palvattuina, savustettuina ja monin tavoin maustettuina.

Kasvispitoinen kinkkusalaatti on lounaaksi hyvä valinta, siinä on vain 55 kcal/100 g. Rasvaa on vain 1,6 g/100g, ja siitä 0,2 grammaa tyydyttynyttä.


Kello 08.20 söin välipalaksi banaanin. Banaanin nostaa todenköisesti veren sokeria. Minä joudun nyt tarkkailemaan ettei veren sokeri laske liian alas. Tukee painonpudotusta

Banaanin on todettu auttavan muun muassa painonpudotukseen liittyvien tavoitteiden saavuttamisessa. Tästä syystä etenkin laihduttajien kannattaa turvautua banaaniin esimerkiksi välipalana, joka vie hyvin myös nälän.

Banaanin painonpudotusta tukevat vaikutukset johtuvat etenkin siitä, että hedelmä on erityisen kuitupitoinen. Jo yksi banaani voi täyttää peräti kymmenen prosenttia siitä kuitumäärästä, joka olisi päivittäin hyvä syödä.

Tekee hyvää vatsalle

Lisäksi banaani tekee hyvää suolen toiminnalle. Jo ennen vanhaan banaania oli tapana syödä silloin, kun vatsan toiminnan kanssa oli ongelmia. Tämä vanha viisaus pätee myös tänä päivänä.

Tekee hyvää sydämelle

Banaanit sisältävät paljon kaliumia, joka on omiaan tukemaan sydämen terveyttä.

Vaalii mielen terveyttä

Banaani sisältää myös paljon tryptofaania, joka tehostaa kehon luonnollisen uniaineen, serotoniinin tuotantoa. Tästä syystä banaanin lisääminen ruokavalioon voi auttaa rauhoittamaan ja tasoittamaan mieltä.


Katsoin facebookin, Keskipohjanmaan, Iltalehden, Iltasanomien, Helsingin sanomien ja Yle:n uutisannin.


Facebook ilmoitti minulle tänään, että

Tänään 2.06

Tietoja kommentistasi

Kukaan muu ei voi nähdä kommenttiasi.

Erkki Aho

Erkki Aho

Tämä on oikeusvaltio Suomi http://kalajokinen.blogspot.com/…/pe-20082021rovaniemen…

Erkin kommentti: Asia on kuitenkin totta. En ymmärrä miksi se on yhteisösääntöjen vastainen.


Tiina Kangas Kalajoen sivistys- ja hyvinvointijohtajaksi – Valtuustossa tasaisen äänestyksen jälkeen arpa ratkaisi valinnan

https://www.kalajokiseutu.fi/uutinen/631246


Analyysi: Erikoinen asekauppa: Puolustusvoimat on hankkimassa heikommin miinasuojatun ajoneuvon ilman kilpailutusta

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/fbc49ce6-83c2-462f-86f9-91188ddf63ce


Kello 09.20 söin välipalaksi avokadon. Avokadoilla herkuttelu on paitsi nautinnollista, myös hyväksi keholle. Awesometips kertoo neljä syytä, miksi avokadoja kannattaa lastata lautaselle päivittäin.

1. Alenna sydän- ja verisuonisairauksien riskiä

Suomessa verenkiertoelinten sairauksiin kuolee selvästi eniten ihmisiä. Vuonna 2013 sydän- ja verisuonisairauksien vuoksi menehtyi 38 prosenttia kaikista kuolleista, selviää Tilastokeskuksen raportista.

Verenkiertoelinsairauksia voidaan ehkäistä muun muassa terveellisen ruokavalion voimin.

Yksi oivallinen lisä ruokaympyrään on avokado, jonka oivallinen rasvahappojen suhde hellii verenkiertoa.

Lue lisää avokadoista: Avokado herättää himot ja nitistää taudit

Avokadon sisältämä pieni määrä tyydyttyneitä ja suuri määrä tyydyttymättömiä, erityisesti monityydyttymättömiä, rasvahappoja on hyväksi veren kolesterolille.

Avokadon sisältämät tyydyttymättömät rasvahapot alentavat huonon kolesterolin määrää, vakiinnuttavat hyvän kolesterolin määrää ja kohentavat insuliiniherkkyyttä.

Sen sijaan liiallinen tyydyttyneiden rasvahappojen määrä nostaa sekä hyvän että huonon kolesterolin määrää. Tämä voi aiheuttaa verenkiertoelinhäiriöitä.

Lisäksi avokadoissa on muun muassa kaliumia ja luteiinia sekä erilaisia antioksidantteja, jotka hillitsevät kehon tulehduksia ja oksidatiivista stressiä eli solujen happiepätasapainoa.

2. Helpota painonhallintaa

Rasvan syömisellä laihtuu? Niin se vain on, sillä avokadot todellakin auttavat painonhallinnassa pitämällä yllä kylläisyyden tunnetta pitempään.

Kylläinen tunne puolestaan ehkäisee mielihalujen toteuttamista. Siten turhat välipalat ja herkuttelut jäävät varmemmin välistä.

Maistuuko banaani? 6 hyvää syytä syödä banaaneja

Painonhallinnassa auttaa avokadojen runsas kuitupitoisuus, noin 14 grammaa yhtä avokadoa kohti. Sydämen lisäksi monityydyttymättömät rasvahapot ovat hyväksi myös vyötärölle: niiden on tutkimuksissa havaittu toimivan laihdutuksen tukena.

3. Pienennä syöpäriskiä

Avokadoissa on runsaasti fytokemikaaleja, jotka voivat ehkäistä syöpää. Fytokemikaalit ovat kasveissa luonnostaan olevia kemiallisia yhdisteitä.

Nämä yhdisteet ovat alustavissa tutkimuksissa osoittautuneet oivallisiksi syöpäriskien pienentäjiksi ainakin suu-, rinta- ja eturauhasen syövän sekä leukemian osalta.

4. Suojele ihoa ja näkökykyä

Avokadojen sisältämät karotenoidit hellivät kehoa monella eri tavalla.

Luteiini hidastaa ihon ikääntymistä muun muassa toimimalla puskurina UV-säteilylle. Samoin se ehkäisee näkökyvyn toimintahäiriöitä.

Avokadojen karotenoidien hyötyosuus on suuri. Tämä tarkoittaa sitä, että verrattuna moniin muihin hedelmiin ja kasviksiin karotenoidit imeytyvät nimenomaan avokadoista kehoon selvästi paremmin.

Lukemattomien terveyshyötyjen ohella avokadot ovat kaiken lisäksi maukkaita, ihanan kermaisia ja helposti hyödynnettävissä moniin erilaisiin ruokiin. Ota siis avokadoista päivittäinen tapa!


Kello 11.00 kävin kävelemässä n 2 km:n kävelylenkin.


KKO kovensi keskisuomalaisen yrittäjän ihmiskauppatuomiota thaimaalaisten marjanpoimijoiden jutussa – mies syyllistyi 26 ihmiskaupparikokseen

https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/631259

Marinin hallitus pyyhki pöytää budjettikehyksillä – nyt tuli virallinen tuomio: ”Vakava asia”

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1d0a9a1e-b7ca-46db-9dba-d0f6c74b66d1


Kaksi Norjan olympiahiihtäjää koronassa – supertähdellä tartunta

https://www.iltalehti.fi/pekingin-olympialaiset-2022/a/6667c1f5-5971-4f96-8f1c-e8bab48b369a


Keskiviikkona todettu 8 039 uutta koronatartuntaa – katso tilanne kotikunnassasi

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008567675.html

Kalajoki 6 tartuntaa, Kannus 4, Kokkola 63, Merijärvi 1, Nivala 8, Oulainen 14, Pyhäjoki 2, Raahe 10, Sievi 7, Ylivieska.

Erkin kommentti: Minä ajattelen, että alueellamme taudin huippu on kahden viikon kuluttua ja sen jälkeen helpottaa.


Nuorten SM-hiihtojen karu saldo: lähes sata hiihtäjää keskeytti tai jätti kokonaan osallistumatta, useita myös loukkaantui

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000008567172.html


Kello 13.00 valmistin lounaaksi ruiskaurapuuroa keittämällä. Laitoin siihen chiansiemeniä, karpalojauhetta ja pulmupuolukoita. Juomaksi join vettä ja piimää. Ruisleivällä juustoa.

Rukiin kuitu parantaa vatsan toimintaa. Kuitu hidastaa mahalaukun tyhjenemistä ja lisää siten kylläisyyden tunnetta sekä helpottaa painonhallintaa. Suolessa kuitu helpottaa ruokamassan liikkumista, ehkäisee ummetusta ja hoitaa suolen bakteerikantaa. Lisäksi se sitoo joitakin haitallisia yhdisteitä.

Rukiin on todettu vähentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä. Kuitu alentaa veren kolesterolipitoisuuksia estämällä ruuasta saatavan kolesterolin imeytymistä.

Rukiin syönti helpottaa painonhallintaa. Hitaasti imeytyvä, kuituinen hiilihydraatti pitää verensokerin pitkään tasaisena. Tuore suomalaistutkimus havaitsi rukiin vaikuttavan myös suoraan kylläisyyden tunnetta lisääviin aineenvaihduntatuotteisiin.

Ruisleivällä on myönteisiä vaikutuksia insuliiniaineenvaihduntaan, mikä ehkäisee tyypin 2 diabeteksen kehittymistä.

Mitä hyvää rukiissa?

  • ravintokuidut

  • B- ja E-vitamiinit

  • kivennäisaineet

  • kasvisterolit

  • lignaanit

  • fenoliset hapot

    1.Kaura alentaa kolesterolia

Kaura sisältää vesiliukoista ravintokuitua eli beetaglukaania, joka alentaa tutkitusti kolesterolia. Beetaglukaanista ja vedestä muodostuu suolistossa geeliä, joka estää huonoa LDL-kolesterolia imeytymästä elimistöön.

Geeli sitoo ohutsuolessa itseensä myös sappihappoja, joiden yksi rakennusaine on kolesteroli. Muodostaakseen sappihappoja maksa joutuu käyttämään elimistössä jo olevaa kolesterolia. Näin kehon kokonaiskolesteroli laskee.

2. Kaura ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia

Korkea kolesterolitaso altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Niitä voi ehkäistä syömällä kauraa, joka laskee kolesterolia.

3. Kaura pitää nälkää ja tasoittaa verensokeria

Joskus kaikki viljat luokitellaan virheellisesti huonoiksi hiilihydraateiksi, jotka turvottavat eivätkä pidä nälkää.

Kaura on kuitenkin pitkäketjuinen hiilihydraatti. Se vapauttaa energiaa hitaasti ja tasaisesti. Tuhti puurolautasellinen pitää hyvin nälkää, eikä verensokeri pomppaa ja romahda pian aterian jälkeen.

4. Kaura voi ehkäistä lihomista

Alustavat tutkimukset viittaavat siihen, että kaura voi ehkäistä lihomista. Hiiritutkimuksissa on huomattu, että beetaglukaania syöneet hiiret eivät lihoneet herkästi, vaikka niille olisi syötetty rasvaista ravintoa.

Kauran lihomista ehkäisevä vaikutus voi perustua myös verensokeriin ja kylläisyyteen. Kaura vapauttaa energiaa tasaisesti, jolloin napostelun ja ahmimisen tarve vähentyy.

5. Kaura hellii vatsaa

Kaura sopii usein niille, joiden vatsa ei siedä ruista tai vehnää. Kuitupitoinen kaura pitää vatsan toiminnassa, jolloin turvotus, ummetus ja ilmavaivat helpottavat.

7. Kaura voi ehkäistä suolistosyöpää

Maailman syöpätutkimussäätiö WCRF arvioi, että jopa 40 prosenttia suolistosyövistä voitaisiin ehkäistä terveellisellä ruokavaliolla. Suolistoystävällinen ruokavalio sisältää runsaasti kuituja. Kasvisten lisäksi näitä on juuri kaurassa.

Kaura kannattaa nauttia mahdollisimman käsittelemättömässä muodossa. Aloita aamusi puurolla tai ripottele kaurahiutaleita jugurttiin tai mehukeittoon.

8. Kaura hoitaa aivoja

Suolistoflooran yhteys aivotoimintaan on ymmärretty vasta viime vuosina. Suoliston toiminta näyttää olevan yhteydessä aivojen välittäjäaineisiin, jotka säätelevät mielialaa.

Tutkijoiden mukaan kaikki, mikä on hyväksi suolistolle, on hyväksi aivoille. Kaura on erinomainen esimerkki tällaisesta ruoasta.

9. Kaurassa on runsaasti ravinteita

Kaura on ravitsemuksellisesti hyvä ruoka-aine. Siinä on tasapainoisesti hyviä hiilihydraatteja, pehmeää rasvaa ja proteiinia. Kaurassa on myös B- ja E-vitamiineja, kalsiumia magnesiumia, seleeniä, sinkkiä ja rautaa.

Chian siementen terveysvaikutukset:

1. Chian siemenet sisältävät hurjasti ravinteita, mutta vain vähän kaloreita

Chian siemenet ovat Salvia Hispanica kasvin pieniä mustia siemeniä. Kasvi on alunperin kotoisin Etelä-Amerikasta, jossa se oli aikoinaan Atsteekkien ja Mayojen tärkeä ravinnonlähde. Chiaa arvostettiin sen ominaisuudesta tarjota pitkäkestoista energiaa, sana chia tarkoittaakin Mayojen kielellä voimaa. Yksi 28 gramman annos chian siemeniä sisältää hurjat 11 g kuituja, 4 g proteiinia ja 9 g rasvaa, josta 5 grammaa Omega-3 rasvahappoja. Lisäksi chia on loistava magnesiumin, mangaanin, kalsiumin, fosforin, sinkin ja B-vitamiinien lähde.

2. Ne sisältävät runsaasti antioksidantteja

Chian siemenet sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka suojelevat siementen rasvoja härskiintymästä. Antioksidantit suojaavat myös solujamme vapailta radikaaleilta, jotka tekevät tuhoa soluissa aiheuttaen vakavia sairauksia.

3. Lähes kaikki siementen hiilihydraatit ovat kuituja

Yli 90% chian hiilihydraateista on kuituja, jotka eivät imeydy elimistöön. Kuidut eivät nosta verensokeria, eikä elimistön tarvitse tuottaa insuliinia sen imeytymistä varten, joten sitä ei voida laskea normaaliksi hiilihydraatiksi. Kuidut ovat loistavaa ravintoa suoliston hyville bakteereille, jotka ovat taas elintärkeitä terveyden kannalta. Chian siemenet sisältävät kuituja noin 40% painostaan, tämä tekee niistä yhden maailman parhaista kuidun lähteistä.

4. Chia sisältää runsaasti hyvälaatuista proteiinia

Siemenet sisältävät proteiinia noin 20% painostaan. Se onkin yksi kasvikunnan parhaista proteiininlähteistä. Korkean proteiinin saannin on havaittu tutkimuksissa hillitsevän parhaiten ruokahalua ja yösyömistä. Proteiini on myös huomattavasti parhaiten painonpudotusta tukeva makroravinne.

5. Korkean kuitu- ja proteiinipitoisuuden takia se on loistava ruoka painonhallintaan

Kuidut imevät hurjasti vettä ja laajentuvat mahalaukussa, tämä lisää kylläisyyttä ja hidastaa ruoan imeytymistä. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että lisääntynyt kuidun saanti on yhteydessä matalampaan kehonpainoon. Chian proteiinit taas hillitsevät tehokkaasti ylensyöntiä.

6. Chian siemenet sisältävät runsaasti omega-3 rasvahappoja

Itseasiassa chian siemenet sisältävät enemmän omega-3 rasvahappoja kuin lohi. Tutkimusten mukaan chian siemenet lisäävät veren ALA ja EPA-pitoisuutta, mutta ei DHA:n. Saadaksesi kehosi ja aivojesi kipeästi tarvitsevaa DHA:ta, täytyy siis syödä rasvaista kalaa tai DHA:ta sisältäviä lisäravinteita.

7. Chian siemenet saattavat laskea riskiä sairastua sydänsairauksiin ja diabetekseen

Korkeasta kuitu-, proteiini- ja omega-3 pitoisuudesta johtuen chian siementen nauttiminen parantaa metabolista terveyttä.

8. Ne sisältävät runsaasti useita luustolle tärkeitä ravinteita

Chian siemenet sisältävät runsaasti kalsiumia, fosforia, magnesiumia ja proteiinia, jotka ovat tärkeitä luuston terveydelle. Siemenet sisältävät kalsiumia enemmän kuin suurin osa maitotuotteista, joten ne ovat erinomaista ravintoa ihmisille, jotka eivät käytä maitotuotteita.

9. Diabeetikot voivat saada merkittävää apua chian siemenistä

Parhaimmat tulokset chian siementen käytöstä ovat saaneet 2-tyypin diabeteksesta kärsivät potilaat. Torontossa tehdyn tutkimuksen mukaan diabetespotilaiden verenpaine laski 3-6 mm/Hg  ja tulehdusarvoa mittaava CRP laski jopa 40% chian siemeniä nauttineilla potilailla. Kontrolliryhmän arvoissa ei havaittu merkittäviä muutoksia.


Karpalolla on monia terveysvaikutuksia, esimerkiksi nämä:


1. Se hidastaa ikääntymistä

Karpalossa on runsaasti kversetiini-nimistä flavonolia. Se estää solujen hapettumista, vähentää tulehduksia ja voi auttaa suojautumaan esimerkiksi ikärappeumalta. Kversetiini saattaa myös hillitä allergisia reaktioita.

2. Se auttaa vaihdevuosissa ja ehkäisee syöpää

Karpalossa on lignaaneja eli kasviestrogeenejä lähes puolet enemmän kuin muissa luonnonmarjoissa. Kasviestrogeenit voivat ehkäistä hormoniperäisten syöpien, kuten rintasyövän, kehittymistä ja lievittää esimerkiksi vaihdevuosioireita.

3. Se pelastaa pissavaivoilta

Karpalon tunnetuin terveyskyky on ehkäistä virtsatietulehduksia. Teho perustunee karpalon sisältämiin polyfenoleihin, jotka voivat tuhota bakteereja ja estää kiinnittymistä limakalvojen soluihin.

4. Se hellii sydäntä

Karpaloiden ja muiden kotimaisten marjojen säännöllinen popsiminen auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja. Pari kourallista marjoja päivässä voi laskea verenpainetta, lisätä hyvän HDL-kolesterolin määrää ja parantaa verihiutaleiden toimintaa.

5. Se on kevyttä ravintoa

Karpalo sisältää runsaasti tärkeitä ravintoaineita mutta vain vähän energiaa. Karpalossa on A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, E-vitamiinia, rautaa, flavonoideja ja muita fenolisia yhdisteitä, kuten tanniineja, sekä jonkin verran C-vitamiinia. Siemenissä on elimistölle välttämättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.


Puolukan terveysvaikutukset: Hyväksi sydämelle

Vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudessa moni marja rynnistää puolukan ohi. Puolukka sisältää erityisesti C- ja E-vitamiinia sekä mangaania ja kuitua. Lisäksi puolukassa on runsaasti kaliumia suhteessa natriumiin, minkä vuoksi sen suositeltavaa syötävää erityisesti niille, joiden verenpaine on koholla.

Erilaisten polyfenolisten yhdisteiden määrässä puolukka on kuitenkin yliveto. Polyfenoliset aineet ovat kasvikunnan tuotteissa esiintyviä bioaktiivisia aineita. Runsaasti polyfenoleita sisältävän ruokavalion on todettu vähentävän muun muassa sydän- ja verisuonisairauksia sekä syöpään sairastumisen riskiä. Puolukan fenoliset yhdisteet ehkäisevät esimerkiksi virtsatietulehdusten uusiutumista.

Puolukan terveysvaikutuksia on tutkittu huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi mustikan, joten kaikista sen hyvää tekevistä vaikutuksista ei siis vielä tiedetä. Joidenkin tutkimusten mukaan puolukka saattaa ehkäistä tulehduksia sekä allergioita. Puolukka parantaa myös ruoansulatusvaivoja, ja sen sisältämät antioksidantit puolestaan suojaavat ikääntyviä soluja.

Puolukka on keventäjän kaveri

Puolukka sopii hyvin keventäjän ruokavalioon, sillä se sisältää muiden marjojen tapaan vai vähän energiaa, noin 49 kcal/100 g. Puolukan hyviin ominaisuuksiin kuuluu myös se, että se sisältää runsaasti erilaisia happoja, joiden ansiosta puolukat säilyvät hyvin ilman sokeria ja säilöntäaineita. Toisaalta nämä hapot myös saavat puolukan maistumaan happamalta, minkä vuoksi moni marjaa hieman vieroksuukin. Jos haluat nautiskella puolukasta ilman ylimääräistä sokerilisäystä, valitse puolukan rinnalle makea marja tai hedelmä.

Terveellisimmillään puolukka on tuoreena ja kokonaisena syötynä, mutta eivät pakastaminen, survominen tai keittäminenkään täysin tuhoa puolukan terveellisiä yhdisteitä. Keitä puolukoista puuroa, surauta smoothien joukkoon tai upota erilaisiin leivonnaisiin ja jälkiruokiin.


  1. Piimä sisältää luontaisesti maitohappobakteereita, sillä se valmistetaan maidosta maitohappobakteerien avulla hapattamalla. Piimään voidaan myös lisätä erilaisia maitohappobakteereja. Hapatettujen maitotuotteiden säännöllinen käyttö on terveyden kannalta hyödyllistä, vaikka aivan tarkalleen ei tiedetä, mihin terveysvaikutukset perustuvat. Hyötyjen arvellaan selittyvän ainakin osaksi sillä, että hapatetut maitotuotteet vaikuttavat myönteisesti suolistomikrobistoon ja suoliston terveyteen. Tutkimusten mukaan hapanmaitotuotteiden käyttö voi pienentää tyypin 2 diabeteksen, suolistosyövän ja rintasyövän riskiä. Se voi lisäksi vähentää elimistössä piilevää matala-asteista tulehdusta ja vaikuttaa myönteisesti painonhallintaan.

  2. Piimä ja muut hapanmaitovalmisteet voivat olla hyväksi sydämen terveydelle. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan mukaan runsaasti hapatettuja maitotuotteita käyttävillä miehillä oli pienempi sydäninfarktin riski kuin niitä vähän käyttävillä. Tutkittujen yleisimmin käyttämä hapanmaitotuote oli piimä. Infarktiriskiä pienentävä vaikutus havaittiin, kun hapanmaitotuotteiden käyttömäärä oli keskimäärin 4,5 desilitraa päivässä. Nykyisten ravitsemussuositusten mukaan nestemäisiä maitovalmisteita neuvotaan käyttämään 5–6 desilitraa päivittäin

  3. Vähärasvaiset ja rasvattomat maitotuotteet ovat tärkeä osa niin sanottua DASH-ruokavaliota, jota hyödynnetään kohonneen verenpaineen hallinnassa. Ruokavalio voi alentaa verenpainetta parhaimmillaan lähes yhtä tehokkaasti kuin verenpainelääkitys. Se näyttää olevan hyödyksi myös painonhallinnassa, tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä ja aivoterveyden edistämisessä. Maitotuotteiden lisäksi ruokavalioon kuuluu runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä kuitupitoisia viljavalmisteita, kalaa, kasviöljyjä, pähkinöitä, siemeniä ja vaaleaa lihaa.


Olen huomannut, että tavitsen vain kaksi ateriaa päivässä eli aamiaisen ja myähästetyn lounaan kello 13.


Katsoin Yle Areenasta ohjelman Lentäjät Kirgiisiaroilla

Lentäjät Kirgiisiaroilla

https://areena.yle.fi/1-608913

Vuonna 1962 ilmavoimat lähetti 15 lentäjää salaiseen hävittäjälentäjäkoulutukseen Neuvostoliittoon. Dokumentti kertoo kolmen lentäjän tarinan kylmän sodan keskellä. (2010)


Ohjelmaa katsoessani kuntopyöräilin 20 minuuttia.


Katsoin Yle Areenasta ohjelman

Tosi tarina: Salaista apua Viroon

https://areena.yle.fi/1-895506

Suomi pelasi 90-luvun alussa kaksinaamaista peliä. Poliittisesti Viroa ei tuettu, mutta kulisseissa tapahtui. Tapio Aho oli siirtämässä miljoonia Suomen markkoja Neuvosto-Viron valuuttavarantoa turvaan Helsinkiin.


Ohjelmaa katsoessani kuntopyöräilin 20 minuuttia. On pakko tunnustaa, että minulla tuli tippa silmään, kun katsoin tuota ohjelmaa. Muistan erittäin hyvin tuon ajan. Olinhan itsekin vahvasti mukana kuvassa. Tuohon aikaan avattiin myös Eestin Lentopalloliitolle oma tili Helsinkiin. Näin voitiin lentopalloilijoiden siirtokorvauksen maksaa Eestin Lentopalloliiton tilille eikä Moskovaan. Tuolloin tuli 41 eestiläistä lentopalloilijaa Suomeen pelaamaan. Eestin Lentopalloliiton puheenjohtaja oli kauppaministeri Ants Laos.


Näin autoin virolaisia

http://suomenhistoriaa.blogspot.com/2011/09/nain-autoin-virolaisia.html


Insuliinipistos kello 14.40.

Kävin noin kilometrin kävelylenkillä ja samalla kaupassa. Kello 15.20 söin välipalaksi kiivi-hedelmän ja lasillisen vettä.

Kiivin hyödyt terveydelle

Tämä pieni hedelmä tarjoaa monia hyvinvointia lisääviä vaikutuksia, joista ollaan kuitenkin yleisesti melko tietämättömiä.

1. Siinä on runsaasti C-vitamiinia. C-vitamiini auttaa vahvistamaan vastustuskykyä ja estää ihmistä sairastumasta. Tämä on avuksi etenkin talvella, jolloin flunssat ja vilustumiset ovat yleinen vaiva.

  • Ensinnäkin C-vitamiini torjuu viruksia ja bakteereja, estäen niitä pääsemästä kehoon.

  • Lisäksi se pitää yllä hampaiden, luiden, kudosten ja verisuonten terveyttä.

2. Se on kyvykäs antioksidantti

Lisäksi kiivi tarjoaa runsaasti antioksidantteja, joten se torjuu vapaita radikaaleja sekä estää siten kehon ennenaikaista ikääntymistä.

Iho kärsii päivittäin auringon, ilmastotekijöiden ja saasteiden vuoksi. Kiivi pystyy uudistamaan soluja, ja se auttaa pitämään ihon nuorekkaana pidempään.

Jos haluat siis sanoa hyvästit ennenaikaisille rypyille, ala syödä enemmän kiiviä!

  • Lisäksi sillä on kyky toimia aurinkosuojana silmissä, estäen UV-säteiden aiheuttamaa vahinkoa.

  • Se vähentää riskiä saada silmänpohjan rappeuma, kaihi tai korkea verenpaine.

3. Se säätelee suoliston toimintaa

Tämä vaikutus on sen ansiota, että kiivissä on runsaasti kuitua. Se on siis loistavaa ruokaa ummetuksesta tai ilmavaivoista kärsiville.

  • Voit nauttia kiiviä tyhjään vatsaan (yksin tai muiden hedelmien kanssa), jotta voisit helpottaa ulostamista.

  • Se tekee ruoansulatuksesta sujuvampaa tehokkaiden entsyymiensä ansiosta. Yleisesti ottaen kiivi on ihanteellinen tuote silloin, kun ongelmana on vatsan turvotus tai huono ruoansulatus.

  • Valitse kiivi jälkiruoaksi, jos sinulla on ärtyvän suolen oireyhtymä.

4. Se muokkaa siluettia

Jos olet painonpudotukseen tähtäävällä dieetillä, kannattaa ehdottomasti hyödyntää kiiviä, sillä siinä on hyvin vähän kaloreita.

Jokaista 100 grammaa kohden kiiviä keho saa 69 kaloria.

Hedelmän maku myös vähentää halua syödä jotakin makeaa, ja sillä kiivi tyydyttää nälkää, se estää ruoanhimosta johtuvaa turhaa herkuttelua.

7. Se vähentää sydänsairauksia

Kiivillä on matala glykeeminen indeksi, joten se auttaa polttamaan kehon rasvaa nopeammin.

Näin se edistää verisuonten ja valtimoiden terveyttä sekä vähentää siten riskiä sydänsairauksista.

Kiivi säätelee kolesterolitasoja veressä ja vähentää diabeteksen riskiä, ja se myös estää verihyytymiä. Näistä hyödyistä voimme kiittää hedelmän sisältämää proteolyyttista happoa.


Katsoin Yle Areenasta ohjelma

Dokumenttiprojekti: Voittajat ja voitetut

https://areena.yle.fi/1-997732

Pitkän linjan dokumentaristi Jarmo Jääskeläinen palasi kuvaamaan Gdanskiin kolmea avainroolissa ollutta lakkolaista. Vuonna 1980 lakko oli käännekohta Puolan totalitaarisen järjestelmän murtumiselle, mitä heille ja Solidaarisuudelle kuuluu n. 30 vuotta myöhemmin? Jarmo Jääskeläisen muistoa kunnioittaen. Tuotanto Art Films Productions (2011)


Ohjelmaa katsoessani kuntopyöräilin 20 minuuttia. Söin veriappelsiinin ja join lasillisen kauramaitoa.

Veriappelsiini on superruokaa parhaimmillaan.

Mustikoilla, punakaalella ja veriappelsiinilla on yksi yhteinen tekijä, väriaine nimeltään antosyaniini. Ne eivät ole mitä tahansa väriaineita, vaan erittäin tehokkaita kehon puolustus- ja suojausmekanismeja.

Veriappelsiinin terveysvaikutuksista on kertonut American journal of Clinical Nutrition -lehti. Tutkimustulokset osoittavat, että antosyaniinien nauttiminen vähentää syöpään, sydänsairauksiin ja kakkostyypin diabetekseen sairastumisen vaaraa. Veriappelsiini on myös mitä mainioin vähäkalorinen välipala.

Tummanpunainen hedelmäliha toimii hyvin myös C-vitamiinin, kuidun ja kaliumin lähteenä.

1. Rutkasti C-vitamiinia

Päivän C-vitamiinit saat jo kahdesta appelsiinista – paitsi jos popsit makean Tarocco-veriappelsiinin. Niitä riittää yksi.

Taroccon C-vitamiinipitoisuus on korkeampi kuin minkään muun sitrushedelmän. Myös muut veri- ja puoliveriappelsiinit sisältävät rutkasti C-vitamiinia, jota elimistö tarvitsee esimerkiksi raudan imeytymiseen ja kollageenin muodostumiseen. Kollageeni on tärkeä esimerkiksi haavojen paranemiselle.

Appelsiineja saa syödä niin paljon kuin jaksaa, sillä yliannostuksen vaaraa ei ole. Ylimääräinen C-vitamiini poistuu elimistöstä luonnollista reittiä.

2. Kuituja lohkoista

Appelsiinitäysmehuissa voi olla yhtä paljon C-vitamiinia kuin itse appelsiinissa, mutta kun syöt hedelmän lohkoina, saat enemmän myös vatsaystävällisiä kuituja.

3. Lisää kalsiumia

Appelsiini saattaa myös olla maitoa karttavan suosikkihedelmä, sillä se sisältää yllättävän paljon kalsiumia. Yhdessä isossa appelsiinissa on lähes saman verran kalsiumia kuin desissä maitoa.

4. Hyvää tekevä punainen

Veriappelsiinit erotellaan puoli-, täys- ja tummaveriappelsiineiksi. Puoliveriappelsiinissa hedelmäliha on kokonaan tai osittain punaista mutta mehu keltaista. Tummimpien veriappelsiinien malto on lähes mustanpuhuvan violettia. Väri tulee appelsiinien sisältämästä lykopeenista ja antosyaanista. Ne ovat myös vahvoja antioksidantteja, jotka tutkimusten mukaan saattavat suojata sydän- ja verisuonisairauksilta sekä ehkäistä tulehdusta.


Katsoin Yle Areenasta dokumentin


Tammisunnuntai 1918

https://areena.yle.fi/1-4376704

Tammisunnuntai 1918 -dokumenttielokuva tuo päivänvaloon itsenäisyyden alkuaikojen tapahtumat, joista on pitkään vaiettu. Elokuva kytkee paikalliset tapahtumat maailmansodan runteleman maailman traagisiin tapahtumiin.


Ohjelmaa katsoessani kuntopyöräilin 20 minuuttia. Kello 18.00 mittasin veren sokerin. Tulos oli 6.3. Se on todella alhainen.


Iltapalaksi söin omenan ja join lasillisen maustamatonta jogurttia, johon oli lisätty vettä ja mansikoita.


Omenan terveysvaikutukset - 9 ihmeellistä hyötyä


Osta vihreitä omenia aina kun mahdollista ja syö ne kuorineen, sillä kuorista saat kuitua. Tämä parantaa ruuansulatusta ja poistaa nesteitä.

Omena on hedelmä, jota on helposti saatavilla vuoden ympäri. Omenat ovat herkullisia ja monipuolisia hedelmiä, jotka sopivat makeisiin jälkiruokiin, salaatteihin, mehustettaviksi ja sellaisenaan nautittaviksi. Omenoita voi myös kuivattaa, jolloin niistä saa herkullisen välipalan ja naposteluherkun. Omena on täynnä hyviä ravintoaineita, joista on monia hyötyjä elimistön kokonaisvaltaiselle terveydelle ja suorituskyvylle. Tässä artikkelissa esittelemme omenan terveysvaikutukset, jotka ovat huikeita – jatka lukemista, niin saat selville omenan 9 ihmeellistä hyötyä!

Omenan terveysvaikutukset perustuvat pitkälti sen sisältämään suureen määrään antioksidantteja ja pektiiniä, jotka ehkäisevät vapaiden radikaalien haittavaikutuksia. Näitä haittavaikutuksia ovat mm solujen ennenaikainen vanheneminen ja rappeutuminen, mikä johtaa mm. ihon löystymiseen sekä ryppyihin, ja muihin sairauksiin. Omenan nauttiminen tehostaa kehon luonnollista puhdistumista.

Tämän lisäksi omena täyttää vatsaa sekä pitää olon kylläisenä, joten se sopii etenkin painonhallintaan. Voit napostella omenoita huoletta ilman pelkoa lihomisesta, sillä niiden makeus tyydyttää makeanhimon mukavasti.

Näiden syiden lisäksi on monia muita syitä siihen, miksi omenaa kannattaa syödä joka päivä. Tässä artikkelissa esittelemme sinulle 9 omenan terveysvaikutusta.

Omenan terveysvaikutukset

1. Omena on hyväksi sydämelle

Omena sisältää runsaasti luonnollisia fytokemikaaleja, jotka ovat vahvoja antioksidantteja. Nämä kemikaalit estävät vapaiden radikaalien negatiivisen vaikutuksen terveisiin soluihin. Vapaiden radikaalien negatiivinen vaikutus terveisiin soluihin saattaa johtaa kohonneeseen riskiin sairastua syöpään tai sydäntauteihin.

Tämän lisäksi omenan kuoren sisältämä kuitu auttaa vähentämään kolesterolin imeytymistä verenkiertoon suolistosta sekä kontrolloimaan kolesterolia.

2. Omena auttaa vähentämään nesteturvotusta

Omenan sisältämä kalium toimii luonnollisena diureettina, joka kiihdyttää nesteiden erittymistä ja poistumista elimistöstä, sekä huuhtelee samalla mukanaan haitalliset kuona-aineet ja myrkyt.

Tulehdussairauksista ja korkeasta verenpaineesta kärsivät ihmiset voivat hyötyä yhden päivittäisen omenan syömisestä. Munuaisongelmista kärsivien tulee keskustella omenan nauttimisesta lääkärin kanssa ennen niiden syömistä, sillä suuri määrä kaliumia voi vaikuttaa haitallisesti sairaisiin ja ylikuormittuneisiin munuaisiin.

3. Omenat auttavat ehkäisemään ummetusta ja ripulia

Omenan kuoren sisältämä kuitu auttaa pitämään suoliston toiminnan säännöllisenä ja ehkäisemään mm. ummetusta. Muista siis syödä omenat kuorineen.

Omenan hedelmäliha sisältää pektiiniä, joka pitää huolta suoliston normaalista toiminnasta, ja se auttaa ehkäisemään ripulia sekä ripulin aiheuttamaa nestehukkaa. Omena sisältää myös tanniinia, joka ehkäisee tulehdusta ja toimii luonnollisen antibiootin tavoin.

4. Omena pitää huolta hampaista

Syödessäsi omenaa stimuloit syljen erittymistä suussa. Sylki vie mukanaan plakkia aiheuttavia bakteereja sekä ehkäisee kiillevaurioita ja reikiintymistä. Omenan syöminen auttaa ehkäisemään myös muita suun terveyteen liittyviä ongelmia, kuten ientulehdusta.

Omenan syöminen ei tietenkään korvaa hampaiden harjausta, mutta jos joskus olet sellaisessa tilanteessa, että et pääse harjaamaan hampaita, syö omena ruokailun jälkeen tai illalla ennen nukkumaanmenoa – näin autat ehkäisemään bakteerien aiheuttamat negatiiviset vaikutukset.

5.Omenalla on positiivisia vaikutuksia Alzheimerin taudille

Omenan sisältämät antioksidantit ovat todistetusti tehokas keino vähentää riskiä sairastua aivojen rappeutumista aiheuttavaan Alzheimerin tautiin. Antioksidantit pitävät huolta siitä, että aivot eivät vanhene ja sairastu ennen aikojaan, ja mieli pysyy kirkkaana ja toimivana.

6. Omena auttaa taistelemaan Parkinsonin tautia vastaan

Runsaskuituisen ruuan – kuten omenan – nauttiminen auttaa ehkäisemään joitakin vakavia sairauksia, kuten esimerkiksi Parkinsonin tautia. Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä rappeuttava sairaus, joka vaikuttaa aivoihin.

Tutkijat uskovat, että vapaat radikaalit voivat lisätä riskiä sairastua Parkinsonin tautiin, joten paljon antioksidantteja sisältävien ruokien syöminen voi ehkäistä taudin puhkeamista.

7. Omena vähentää riskiä sairastua diabetekseen

Omenan liukenevat kuidut auttavat laskemaan verensokeria sellaisilla potilailla, joiden riski kehittää kakkostyypin diabetes on korkea. Yhden omenan nauttiminen päivässä voi laskea riskiä jopa 20 prosentilla.

8. Omena auttaa ehkäisemään sappikivien muodostumista

Sappikiviä syntyy, kun veressä on liikaa kolesterolia. Kolesteroli estää sappea sulattamasta rasvoja normaaliin tapaan. Käyttämätön sappineste kovettuu ja muuttuu sappikiviksi, jotka voivat aiheuttaa monia erilaisia oireita.

Paljon kuitua sisältävä ruokavalio ehkäisee kolesterolin kertymistä ja vähentää riskiä ylipainoon ja sen mukanaan tuomiin terveyshaittoihin.

9. Omena auttaa puhdistamaan maksaa

Kun syöt suuria määriä epäterveellistä, kaloripitoista ruokaa, kasvatat samalla riskiä sairastua moniin tauteihin ja kärsiä inhottavista vaivoista. Maksa kärsii epäterveellisestä ravinnosta siinä missä muukin keho.

Kun maksa ja munuaiset ylikuormittuvat, puhdistuminen hidastuu eikä keho ehdi suodattaa kaikkia myrkkyjä ja kuona-aineita. Tämä voi johtaa sairastumiseen.

Onneksi omenan syöminen tai tuoreen omenamehun juominen tukee kehon luonnollista puhdistumista ja pitää maksan toiminnasta huolta.

Kuten huomaat, omenan terveysvaikutukset ovat moninaiset ja hämmästyttävät. Lisää omenaa päivittäiseen ruokailuusi, muista ostaa luomuomenia ja pestä ne huolellisesti. Syö myös omenan kuoret, sillä ne sisältävät suuren määrän hedelmän tärkeistä ravintoaineista.


Maustamattoman jogurtin terveysvaikutukset

1. Hiivatulehduskierre voi talttua, kun syö päivittäin laktobasillipitoista maustamatonta jogurttia. Jos hiivatulehdus on vaivaa, vanha keino on sivellä jogurttia suoraan kutiseville limakalvoille.

2. Jogurtissa on runsaasti probiootteja. Ne ovat bakteereja, joilla on hyviä terveysvaikutuksia. Joihinkin jogurtteihin on lisätty probiootteja: Lactobacillus asidofilusta, GG:tä, caseita ja reuteria sekä bifidobakteeria. Ne voivat suojata suolistoa, lisätä vastustuskykyä, lyhentää ripulin kestoa ja ehkäistäatooppista ihottumaa, mutta lisätutkimuksia niiden tehosta tarvitaan.

  1. Kohonneesta verenpaineesta kärsivä saattaa hyötyä jogurtin syömisestä. Maidon kalium ja kalsium sekä tripeptidejä sisältävät hapatetut maitotuotteet voivat ehkäistä verenpaineen kohoamista. Jogurtti voi suojata myös kakkostyypin diabetekseltä.


Mansikan terveysvaikutukset

Mansikassa on runsaasti antioksidantteja. Joka päivä syötynä mansikka suojelee aivoja ja lyhytkestomuistia. Lisäksi mansikat parantavat immuunipuolustusta, nostavat veriarvoja, poistavat nestettä, torjuvat väsymystä ja stressiä sekä lisäävät seksuaalista energiaa. Ne torjuvat myös syöpää, alentavat kuumetta ja puhdistavat suolistoa.

C-vitamiinia mansikassa on enemmän kuin appelsiinissa. 100 grammassa mansikoita on C-vitamiinia 60 milligrammaa eli kahdessa desissä mansikoita on päivän C-vitamiiniannos. C-vitamiini säilyy pakastettunakin melko hyvin.

Kuitua: Kahdessa desissä mansikoita on yhtä paljon kuitua kuin palassa ruisleipää. Mansikan kuitupitoisuus on 2,4 % tuorepainosta.

Polyfenoleita: Mansikka sisältää runsaasti fenoliyhdisteitä, jotka vahvistavat elimistön suojamekanismeja, toimivat antioksidantteina ja estävät haitallisten mikrobien kasvua.

Kalorit: Sadassa grammassa eli noin kahdessa desilitrassa mansikoita on vain 43 kaloria.

10 hyvää syytä syödä mansikoita

Vastustuskyky paranee

Yhdessä jälkiruokakulhollisessa mansikoita on päivän annos C-vitamiinia. C-vitamiini parantaa vastustuskykyä. Mansikan sisältämät antioksidantit ovat tutkimuksen mukaan myös erityisen hyviä ja edistävät näin sydämen ja verisuonten terveyttä.

Hoitaa näköä

Mansikan antioksidanttien on todettu ylläpitävän myös silmien terveyttä. Mansikan sisältämät antioksidantit ovat erityisen hyviä taistelussa harmaakaihia vastaan.

Ehkäisee syöpää

Koska mansikoissa on runsaasti C-vitamiinia, ja ne parantavat vastustuskykyä, on niillä vaikutusta myös syövän ehkäisyssä. Tutkimusten mukaan mansikoiden sisältämä luteoiini edesauttaa solujemme toimintaa.

Iho kiinteytyy

C-vitamiinia tarvitaan ihon kiinteyttä parantavan kollageenin valmistamiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että runsas mansikoiden popsiminen näkyy myös ihon hyvinvointina. Koska ihomme menettää kollaageenia vanhetessaan, C-vitamiinin syöminen auttaa sitä säilymään elinvoimaisena.

Alentaa kolesterolia

Mansikan sisältämät fytokemikaalit ja flavonoidit auttavat sydäntä toimimaan paremmin monin eri tavoin. Mansikan antioksidantit estävät lipoproteeinin tekemiä tuhoja ja samalla sepelvaltimotautia.

Nivelet kiittävät

Mansikoiden syöminen pitää kehon tulehdukset loitolla ja parantaa nivelien toimintaa. Tutkimuksen mukaan naisilla, jotka söivät vähintään 16 mansikkaa päivässä, oli 14 % pienempi todennäköisyys saada erilaisia tulehduksia kehoon.

Alentaa verenpainetta

Mansikat sisältävät kaliumia, joka auttaa pitämään verenpaineen sopivan matalana.

Vatsan toiminta paranee

Mansikat sisältävät runsaasti hyviä kuituja, jotka auttavat ruuansulatuselimistöä toimimaan hyvin. Kuitupitoisten ruokien on myös todettu auttavan pitämään kakkostyypin diabeteksen loitolla.

Helpottaa painonhallintaa

Mansikoissa on vähän kaloreita, vaikka ne maistuvat ihanan makealta. Näin niiden popsiminen voi auttaa myös painonhallinnassa vähäisten kaloreidensa ansiosta.

Parantaa sikiön terveyttä

Mansikoiden sisältämän folaatin on todettu edesauttavan sikiön aivojen ja selkäytimen kehittymistä. Mansikoiden popsiminen auttaa siis myös jo syntymättömän pikkuisen oloja.


Otin iltalääkkeet kello 19.30 – diabetes-lääke, kolesterolilääke, verenpainelääke, eturauhasen toimintaan vaikuttava lääke.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti